Πιο «λογική» μία συνεργασία της ΔΗΣΥ με φιλελεύθερους, παρά με τον ΣYΡΙΖΑ

Από τα οικονομικά γνωρίζω μια συγκεκριμένη αλήθεια……ότι αν σε μια κλειστή οικονομία πέσει ζεστό χρήμα, αυτό που θα προκύψει θα είναι προσοδοθηρία, παρεοκρατισμός και αύξηση ανισοτήτων.

Αν θέλετε την γνώμη μου εκεί διαφοροποιείται ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Σημίτης σε σύγκριση με τους ομόσταβλους του σοσιαλδημοκράτες κκ. Μπλερ, Σρεντερ,οι οποίοι κατά την θητείας τους άσκησαν πολιτικές φιλελευθεροποίησης της οικονομίας τους, όπως άλλωστε και η Σουηδία όταν βίωσε την δική της οικονομική κρίση αρχές 10ετιας του ’90.

Ο κ.Σημίτης ορθώς έκανε την στρατηγική επιλογή να ενσωματωθούμε στην ΟΝΕ προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία και να βρει πήγες χρηματοδότησης η ελληνική οικονομία.

Υποθέτω ότι η επόμενη επιλογή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν κι αυτή μια στρατηγική επιλογή για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πετύχουμε χαμηλά επιτόκια δανεισμού…
…ναι, αλλά σε αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες Μπλερ, Σρεντερ ο κ.Σημίτης απέτυχε (ή δεν θέλησε) να ανοίξει την ελληνική οικονομία.

Η οικονομική ανισότητα και ο παρεοκρατισμός δεν είναι θέμα ηθικό, αλλά ήταν οι επακόλουθες φυσιολογικές συνέπειες,οι οποίες ενισχύθηκαν εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης μεταρρυθμιστικής διάθεσης των μετέπειτα κυβερνήσεων Καραμανλή.

Αυτά για το παρελθόν.
Ας έρθουμε στο τι μπορεί να γίνει στο ΤΩΡΑ.

Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο της Δη.Συ. θεωρώ ότι είναι πιο φυσιολογική επιλογή η συνεργασία των σοσιαλδημοκρατών με τους φιλελεύθερους στα πλαίσια των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ανοίγματος (=φιλελευθεροποίησης) της ελληνικής οικονομίας.

Είναι πιο «λογική» μια τέτοια συνεργασία της Δη.Συ. με τους φιλελεύθερους, παρά με τον ΣYΡΙΖΑ που εκπροσωπεί τον κρατισμό στην οικονομία.

Για όσους ξινίζουν σε αυτό το ενδεχόμενο να θυμίσω το αντίστοιχο παράδειγμα στην Δανία και Σουηδία όπου σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι συνεργάστηκαν επ’ωφελεία των λαών τους

Αν βγάλουμε απέξω το συναίσθημα υπέρ του ορθολογισμού, τότε ίσως καταλήξουμε σε αποφάσεις για το καλό του τόπου γύρω από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα.

Του Γιάννη Ρετετάγκου(Στο thecaller.gr)