Μεστή και ουσαστική ήταν η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Βουλή για όλα τα επίκαιρα θέματα και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
“Κύριε Υπουργέ, πραγματικά μας εκπλήξατε σήμερα. Ήλθατε ως συνήγορος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου και μιλήσατε. Αν σας άφηνε λίγο περισσότερο από είκοσι λεπτά ο Πρόεδρος εκείνη τη στιγμή, πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα ακούγαμε. Θα σας πω ακριβώς τι είπατε, σε σχέση με το επίμαχο θέμα, το οποίο αναδείχθηκε στη σημερινή συζήτηση.
Πρώτα από όλα, φαίνεται, δικαιολογείστε, επειδή δεν ήσασταν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Φάμελλος αποστήθισε πριν όσα είπε, για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός, σε σχέση με τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας. Εσείς δεν ήσασταν. Ακούσατε τον κύριο Πρωθυπουργό να λέει για παράδειγμα για τους Υπουργούς «να μιλούν τα έργα, όχι τα λόγια». Και ήλθατε εδώ με λόγια, τα οποία μάλιστα σας εκθέτουν.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι, η Κυβέρνησή, να αφήσει απερίσπαστη τη δικαιοσύνη, να διερευνήσει όλες τις σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης Noor-1». Και πάνω που το ακούσαμε αυτό και αναρωτηθήκαμε αν υπονοεί κάτι, καθώς μίλησε για σκοτεινές υποθέσεις, σκοτεινές πρακτικές του παλαιού πολιτικού συστήματος -περισσότερο παλαιό πολιτικό σύστημα από τον κ. Καμμένο φαντάζομαι δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος-, για εγκληματικές ενέργειες που μας αφήνουν όλους εμβρόντητους στο συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια, ήλθατε εσείς να πείτε απίστευτα πράγματα. Είπατε χαρακτηριστικά ότι «ο Υπουργός Άμυνας δεν προέτρεψε κάποιον σε κάτι, αλλά του είπε…» και συνεχίσατε να λέτε τι του είπε. Πού ξέρετε καν τι είπε; Όχι μόνο επιβεβαιώσατε τη συνομιλία στην πρωτομιλία σας, αλλά ουσιαστικά είπατε ότι υιοθετείτε οτιδήποτε έχει πει ο ίδιος ή ότι ξέρετε κάτι παραπάνω για τη συνομιλία. Είπατε: «το αμάρτημά του είναι ότι τον προέτρεψε να πει την αλήθεια;. Τότε τι θέλετε; Συγκάλυψη;». Σοβαρά; Δικαιολογείτε εξωθεσμικές ενέργειες με αυτόν τον τρόπο;
Συνεχίσατε να λέτε, πως «Είναι πρωτάκουστο να κατηγορείται ένας Υπουργός επειδή προέτρεψε κάποιον ισοβίτη να πει την αλήθεια. Ένας Υπουργός να επικοινωνεί με έναν κατάδικο, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν μπορεί κάποιος a priori να το χαρακτηρίσει αρνητικό». Η μόνη δικαιολογία εδώ που μπορεί να σταθεί είναι ότι είτε κάνετε τον κακό συνήγορο του κ. Καμμένου είτε αναφέρετε αυτό το πράγμα για να τον «κάψετε». Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση.
Το θέμα είναι πράγματι πάρα πολύ σοβαρό και εδώ δεν νομίζω να υπάρχει κανένας Βουλευτής και καμία πολιτική δύναμη να μην καταλαβαίνει το ουσιαστικό θέμα. Και, βεβαίως, μόνο ως λαϊκισμό μπορώ να εκλάβω το γεγονός ότι κάθε φορά που σας θέτουμε ερωτήματα στο συγκεκριμένο θέμα αρχίζετε να λέτε για το πόσο πρέπει να καταδικάσουμε όλες αυτές τις ενέργειες σε σχέση με τα ναρκωτικά. Μα, τα αυτονόητα εδώ μέσα; Τουλάχιστον νομίζω εδώ δεν υπάρχει καμία δημοκρατική πολιτική δύναμη, κανένας πολιτικός, κανένας Βουλευτής σε αυτό το ζήτημα να μην είναι ξεκάθαρος. Τουλάχιστον, δεν έχω ακούσει κάτι.
Κύριε Υπουργέ, τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες -και αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα με την επικοινωνία που φαίνεται να είχε ο Υπουργός, Πάνος Καμμένος, με καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη- αλλά κυρίως οι συγκαλύψεις που συνεχίζονται και οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης που συνεχίζονται κι από εσάς δείχνουν τη πρόθεση ωμών παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών στο έργο της δικαιοσύνης. Είναι παρεμβάσεις που επιβεβαιώνουν τραγικά όχι μόνο ανευθυνότητα και αναποτελεσματικότητα αλλά και μια παρακμή κι έναν κίνδυνο στον οποίον βρίσκεται η χώρα όταν οι θεσμοί διαβρώνονται, όταν η Δημοκρατία δέχεται τέτοια ισχυρά χτυπήματα. Εσείς προσωπικά τι κάνατε για να προστατεύσετε τη δικαιοσύνη; Τι κάνετε για να βάλετε τέλος στον κατήφορο από τέτοιου είδους απαράδεκτες αντιθεσμικές παρεμβάσεις; Αλλά τι ρωτάω, αφού σήμερα πλέον τις δικαιολογείτε.
Οι ευθύνες βέβαια για να είμαι ειλικρινής, κύριε Υπουργέ, δεν αφορούν μόνο εσάς. Είναι συλλογικές. Αφορούν και τον κ. Τσίπρα. Δεν αντιλαμβάνεται άραγε ο Πρωθυπουργός την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης; Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα στην Κυβέρνησή σας. Αυτό που μας αφορά εμάς είναι η χώρα και δεν θα αφήσουμε να βάλετε τη χώρα σε κίνδυνο.
Ακούσαμε ταυτοχρόνως πριν από λίγο και εσάς να αναφέρεστε σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Σας λέμε «πάλι τροπολογίες επί τροπολογιών σε άσχετο νομοσχέδιο;». Εξηγήσατε και είπατε «τις φέρνουμε γιατί δεν προλαβαίνουμε ούτε με τη μορφή του κατεπείγοντος». Μάλιστα εκείνη τη στιγμή σας προτάθηκε από τον Πρόεδρο να φέρετε ένα νομοσχέδιο χθες ή αύριο. Είπατε «δεν προλαβαίνουμε ούτε με τη μορφή του κατεπείγοντος». Είπατε, λοιπόν, ότι με τη μορφή του κατεπείγοντος και πάλι έπρεπε να περάσουν από τις επιτροπές.
Η ορθή νομοθέτηση δεν υπάρχει για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνει κανένας. Υπάρχει για να μπορούμε να σας κάνουμε αξιόπιστη κριτική, να διορθώνετε τα λάθη σας, να βλέπετε κι εσείς τα λάθη σας και να προχωρούμε με έναν τρόπο ο οποίος ουσιαστικά προστατεύει το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς, δεν το αντιλαμβάνεστε ούτε αυτό.
Αναφέρθηκα στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγο. Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Αναφέρομαι σε όλη την Κυβέρνησή σας, κύριε Υπουργέ. «Είναι η πρώτη φορά», είπε ο Πρωθυπουργός, «που πήραμε μια καλή απόφαση στο Eurogroup. Μας κατηγόρησε όλη την Αντιπολίτευση για μίζερη αντιπολιτευτική κριτική για τη χώρα». Την κριτική, λοιπόν, την ουσιαστική αντιπολίτευση εσείς την αντιλαμβάνεστε ως μίζερη, ενώ μίζερη είναι η πολιτική σας, μια πολιτική ουσιαστικά η οποία αναπαράγει τη φτώχεια. Δεν κάνει απολύτως τίποτα άλλο. Μάλιστα ακούσαμε σήμερα, για να εξηγήσει πόσο θετικά πήγαν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση, να επικαλείται ο Πρωθυπουργός τις αντιδράσεις των επενδυτών. Δεν βλέπει τον κόσμο, βλέπει τους επενδυτές και μάλιστα στους επενδυτές βλέπει και λάθος τα στοιχεία. Αναφέρεται ότι το 2018 θα έχουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αυτή που είχαμε το 2014 μας ανέφερε σήμερα ότι θα την έχουμε το 2018 ως επιτυχία.
Γραβάτα δεν έβαλε γιατί το χρέος δεν λύθηκε. Η αναδιάρθρωση του χρέους ουσιαστικά παραπέμφθηκε στις καλένδες. Σε ποσοτική χαλάρωση δεν έχουμε μπει. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δυσβάσταχτα για πάρα πολλά χρόνια. Σ’ αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα τολμάτε ουσιαστικά να μιλάτε για μια συμφωνία που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια επιτέλους στον ελληνικό λαό.
Προς το παρόν πίστεψα κάποια στιγμή, στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν άκουγα τον Πρωθυπουργό, ότι θα προτείνει να ξεψηφίσουν τα μέτρα επειδή δεν πήρε την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, όπως είχε δεσμευθεί. Αλλά βεβαίως το ξέχασε. Ξέχασε κι αυτή τη δέσμευσή του. Είναι οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Έτσι πορεύεστε και στη διακυβέρνηση του τόπου: με λαϊκισμό, με υποσχεσιολογία και με ψέματα.
Βεβαίως, είπε ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια. Ξέχασε ότι προνομοθέτησε μέτρα για το 2019 και το 2020, πέραν του τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως μίλησε, όπως και ο Υπουργός σας εδώ, ο κ. Φάμελλος για το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας που είναι θετικό, ξεχνώντας τις θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, αυτά που είπε δίπλα του η κ. Αχτσιόγλου πρόσφατα στην Ευρώπη, ότι στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με 200 ευρώ τον μήνα. Ξέχασε τα πάντα για μια επικοινωνιακή προπαγάνδα. Δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα με αυτόν τον τρόπο, με ψέματα σε όλα τα ζητήματα.
Ταυτοχρόνως, θα αναφερθώ στην αρχή και μετά θα προχωρήσω σε ορισμένα θέματα του νομοσχεδίου σε μια κρίσιμη τροπολογία, κρίσιμη για την ιστορική της διαδρομή όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες.
Ήρθε ο Υπουργός Επικρατείας εδώ και μας ανέφερε ότι θα πάρει πίσω τη διάταξη αυτή. Ουσιαστικά φέρνει μια τροπολογία στην οποία αλλάζει την επίμαχη διάταξη για τις τέσσερις άδειες. Και έτσι απλά το έφερε σε ένα νομοσχέδιο άσχετο, ύστερα έφυγε, χωρίς να εξηγήσει τίποτα περισσότερο. Κοιτάξτε. Εμείς θα σας τα θυμίζουμε αυτά τα θέματα σε σχέση με τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Τον Οκτώβριο του 2015 ψηφίσατε αυτόν τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, με πρόταση στη συνέχεια του Ινστιτούτου Φλωρεντίας για τέσσερις άδειες, αν το θυμόμαστε καλά. Στη συνέχεια ψηφίσατε. Σας είπαμε να βάλετε τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Δεν το πράξατε τότε, το 2015. Αρνηθήκατε. Προχωρήσατε και αφού κάνατε όλες τις διαδικασίες, ο κ. Παππάς είπε χαρακτηριστικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν είχε προσέλθει: «Δεν μασάμε».
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε, πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, να λέει ότι «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», «δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».
Στη συνέχεια, είχαμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη που ήρθε σήμερα εδώ, να κάνει απίστευτες δηλώσεις εναντίον εργαζομένων –θυμάστε- μετά την ερώτηση που έκανε δημοσιογράφος στον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός δήλωνε «είμαι ευτυχής που κλείσαμε στα καμαράκια τους επιχειρηματίες». Και βγαίνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου. Το βράδυ η Κυβερνητική Εκπρόσωπος βγαίνει και επιτίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στη συνέχεια, προχωράτε και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα ότι στις πέντε μέρες θα κλείνατε τα κανάλια που δεν είχαν τις προσωρινές άδειες, το οποίο το παίρνετε πίσω και αυτό. Προτείνετε για Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τον κ. Πολύδωρα. Μετά την κατακραυγή το παίρνετε πίσω.
Σας λέμε πάμε να συγκροτήσουμε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Φέρνετε εδώ τροπολογία και επιτέλους μετά από δύο χρόνια δέχεστε τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Πάμε και με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για απεμπλοκή, συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης παρά τις διχαστικές, εκείνη τη στιγμή, λογικές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα. Και έρχεστε σήμερα απλά να πείτε ότι φέρνετε αυτήν την αποσπασματική ρύθμιση με αυτόν τον τρόπο και χωρίς κανέναν οδικό άξονα για το τι θα γίνει από δω και στο εξής.
Να σταματήσετε επιτέλους σε όλα τα ζητήματα τις αποσπασματικές ρυθμίσεις. Να έρθετε και να συζητήσουμε σοβαρά τι θέλουμε στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο γιατί θέλουμε να μπει τάξη. Από την πρώτη στιγμή το είπαμε, το 2015, που φέρατε αυτήν τη διαδικασία, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο και η Κυβέρνηση πρέπει να μας παρουσιάζει το σχέδιό της. Δυστυχώς δεν το πράττετε.
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ και συζητάμε ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήδη εδώ και δυόμισι χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά και έχουν ανακύψει πολλοί προβληματισμοί για τον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τόσο τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ και δυόμισι χρόνια ζούμε την κατά περίπτωση αντιμετώπιση της δικαιοσύνης, πέρα από την κατά περίπτωση νομοθέτηση στη Βουλή, την κατά περίπτωση αποδοχή των αποφάσεων των Ανώτατων Δικαστηρίων -σας είπα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πριν από λίγο- και εν κατακλείδι την αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών που προφανώς δεν συνάδει με τη δημοκρατία.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη σφοδρή και απαράδεκτη αντίδραση, πριν από λίγο, της Κυβέρνησης σε απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου για τις άδειες ή μήπως την απαξιωτική αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ περί της αντισυνταγματικότητας της επιλογής των διευθυντών από τον Σύλλογο Διδασκόντων στα θέματα παιδείας ή μήπως για τον τρόπο αντιμετώπισης των Ανεξάρτητων Αρχών, που ακόμα και όταν τις δημιουργείτε φροντίζετε παράλληλα να βρείτε τρόπους και να ψάχνετε τρόπους να τις ελέγχετε;
Ο σεβασμός στη δικαιοσύνη δεν είναι θέμα δηλώσεων. Είναι θέμα πίστης σε αυτήν και σεβασμού στην ανεξαρτησία της. Δεν εκφράζεται κατά περίπτωση. Δεν μπορεί μια απόφαση να τη σεβόμαστε, κάποια άλλη να τη θεωρούμε προϊόν διαπλοκής, κάποια άλλη να την καταγγέλλουμε σαν πραξικόπημα. Για να μας πείσει η Κυβέρνηση ότι σέβεται τη δικαιοσύνη πρέπει να δίνει δείγματα γραφής ότι προασπίζεται την ανεξαρτησία της, πάντα, όχι κατά περίπτωση. Μόνο που αυτό ακόμα δεν το έχουμε δει. Ορκιστήκατε πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους μόνο που εν τοις πράγμασι και αυτή υπόκειται στη γενικότερη πολιτική σας, της κατά περίπτωση και αντιφατικής αντιμετώπισης. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνει ο πολίτης την απογοήτευση σε όλα τα επίπεδα.
Δυστυχώς, συζητούμε όλα αυτά σήμερα σε ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση συμβατικών και ενωσιακών κειμένων και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, παρά ορισμένες επιφυλάξεις που έχουμε πει, τις έχει πει και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Παπαθεοδώρου τόσο στις Επιτροπές όσο βέβαια και στην Ολομέλεια.
Όσον αφορά στις προϋποθέσεις και τη διαδικασία τοποθέτησης ανηλίκων σε ιδρύματα ή ανάδοχες οικογένειες, οι ρυθμίσεις έχουμε πει ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα χρειαζόταν μια γενικότερη και πιο ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Όσον αφορά στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς τις διατάξεις της Οδηγίας που αφορά στα δικαιώματα του κατηγορουμένου στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας, ώστε όσον αφορά στον περιορισμό της επικοινωνίας του κατηγορουμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις και λόγω άμεσου κινδύνου να μην γίνεται καταχρηστική λειτουργία της διάταξης.
Όσον αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη θέσπιση ελαχίστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκληματικότητας, αν και οι διατάξεις είναι καταρχήν θετικές, εγείρονται μερικά ζητήματα μεταξύ των οποίων ο τρόπος λειτουργίας κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση της σύστασης των αυτοτελών γραφείων προστασίας των ανηλίκων.
Γενικότερα σε πολλά από τα θέματα που θίγονται στις εν λόγω ρυθμίσεις είμαστε πολύ πίσω, και αυτό είναι ένα πρόβλημα, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα πρέπει στην κυριολεξία να τρέξουμε για να μπορέσουν αυτές να εφαρμοστούν. Η έγκαιρη δημιουργία της απαιτούμενης υποδομής είναι καταλυτικής σημασίας και αυτή εξαρτάται από τα αντανακλαστικά σε κάθε περίπτωση.
Δεν θα μπω σε κάθε άλλη τροπολογία για την οποία εξάλλου έχουμε πει τις θέσεις μας και θα τοποθετηθούμε και στην ψηφοφορία.
Αυτό, όμως, που θέλω να σας πω είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η χώρα πράγματι για να βγει από την κρίση χρειάζεται και προστασία της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών και σεβασμό σε ένα κράτος δικαίου. Χρειάζεται και ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακό σοκ, που θα μας βγάλει από την κρίση.
Δυστυχώς, σε όλα τα επίπεδα –και σήμερα είδαμε ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση, καμία σχέση με τα μνημόνια- είστε κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Χρειάζεται η χώρα μια άλλη πολιτική για να βγούμε από την κρίση και δεν χρειάζεται μια τέτοια συμπεριφορά, τέτοια πολιτική κατάσταση, τέτοια αντιπαράθεση σαν τη σημερινή που όποιος τη βλέπει διακρίνει έναν βούρκο και τίποτα άλλο. Χρειάζεται επιτέλους να μπορέσουμε να επιλύουμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργούμε συνεχώς νέα ως πολιτικό σύστημα.”