Οι καταχραστές επιστρέφουν, η κυβέρνηση στον κόσμο της

Είναι καιρός να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι η προχειρότητα στο νομοθετείν έχει συνέπειες – δεν είναι απλώς ένα θέμα για το οποίο το Ποτάμι συστηματικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή τη φορά, η συνέπεια ήταν η επιστροφή στην εργασία τους, επίορκων υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο 2016, ο κ. Κατρούγκαλος εισηγήθηκε τον νόμο (Ν4387/2016) για τον νέο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΦΚΑ. Μία δουλειά είχε να κάνει με αυτόν τον νόμο: να οργανώσει τον ΕΦΚΑ. Κι όμως, ούτε αυτή κατάφερε να κάνει σωστά.

Μερικές από τις σπουδαιότερες υπηρεσιακές μεταβολές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στα υπηρεσιακά συμβούλια (άρθρο 103). Σε αυτά μετέχουν και 2 αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων με διάρκεια θητείας τα 2 χρόνια. Η θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ) έληγε στις 31.12.2016.

Η κυβέρνηση, μέσα στην επιπολαιότητα με την οποία νομοθετεί, δεν περιέλαβε κάποια μεταβατική διάταξη για την λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων στον νέο φορέα ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, ενημέρωσε τον υπουργό για το κενό που δημιουργήθηκε με τον νέο νόμο, καθώς και για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα επέρχονταν.

Παρόλα αυτά τον Νοέμβριο 2016 προκηρύχθηκαν κανονικά εκλογές για τα αιρετά μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΙΚΑ, των οποίων η θητεία έληξε λίγες ημέρες αργότερα, εφόσον δεν υπήρχε πια ΙΚΑ αλλά ΕΦΚΑ. Σήμερα, πάνω από έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τον ΕΦΚΑ, ακόμα δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του ΕΦΚΑ.

Αποτέλεσμα ήταν η επανατοποθέτηση στην εργασία τους υπαλλήλων οι οποίοι είχαν βεβαιώσει σε ένορκες διοικητικές εξετάσεις ότι έχουν καταχραστεί χρήμα της υπηρεσίας τους.

Πηγή της ανομίας είναι η κακονομία. Ας ακούσει, έστω και τώρα η κυβέρνηση τις συγκεκριμένες προτάσεις του Ποταμιού για την βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας. Η ποιότητα των νόμων είναι δείκτης της ποιότητας της δημοκρατίας και δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίρνει κάτω από τη βάση στο νομοθετείν.