Νέα σκληρά προαπαιτούμενα από την κυβέρνηση-Αντιδράσεις-Σήμερα ψηφίζονται


Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στην μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει τα νέα μέτρα «ουρές» με την μορφή τροπολογιών! Το θέμα τέθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση να ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την μορφή τροπολογίας η οποία θα κατατεθεί στην Κύρωση Συμφωνίας που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Οι τροπολογίες θα είναι 5 με 6 και θα αφορούν το αφορολόγητο και τον τρόπο υπολογισμού του, τις διορθώσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, το νέο πάγωμα συντάξεων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οικονομικά των κομμάτων και αλλαγές στον ΚΠΔ.

Συνολικά, κατατέθηκαν πέντε τροπολογίες το περιεχόμενο των οποίων συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η πρώτη τροπολογία αφορά στο πάγωμα των συντάξεων και για το 2022, η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με τον χρόνο αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ η 3η αναδιατυπώνει τη διάταξη που επιτρέπει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως προβλέπεται κανονικά αλλά από το 2019.

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για το πάγωμα των συντάξεων: «Μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών (δηλαδή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή). «Από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ»

Στην τροπολογία για τα εργασιακά, αναφέρεται ότι «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):

1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και

2. Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Η τρίτη τροπολογία αναδιατυπώνει το άρθρο 15 που θέτει τις προϋποθέσεις πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019.

Οι υπόλοιπες δύο αφορούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ειδικότερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.

2. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε του ανωτέρω ποσού που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙΚ.), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

3. Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. καθώς κα κάθε άλλο συναφές θέμα.

Η αντιπολίτευση αντιδρά στις τροπολογίες

Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης στην ΔτΠ – σύμφωνα με πληροφορίες – ήταν έντονες ζητώντας αυτά να κατατεθούν με την μορφή νομοσχεδίου το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά την διάσταση ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση της ΔτΠ προκειμένου να έχει επικοινωνία και συνεννοηθεί με το Μαξίμου. Το «παράθυρο» που σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μείνει ανοικτό είναι οι «ουρές» να κατατεθούν με τροπολογία ή τροπολογίες που θα ενταχθούν όμως σε νομοσχέδιο που από Δευτέρα θα εισαχθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Και τελικά όπως ενημέρωσε η απόφαση είναι να περάσουν αύριο τα μέτρα από την Βουλή με την μορφή τροπολογιών. Η ψήφιση θα γίνει το απόγευμα.

Νωρίτερα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Ολομέλεια σε παρέμβασή της στην πρόταση νόμου του κόμματός του είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην φέρει τα νέα μέτρα με τροπολογία.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας ενημερώνοντας για τις εξελίξεις τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως η πρόθεση της τροπολογίας για ψήφιση των «ουρών» με κατεπείγουσες διαδικασίες δεν γίνεται αποδεκτή. Κάτι τέτοιο αποτελεί ευτελισμό του κοινοβουλίου και εμείς εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «ΕΚΤΑΚΤΟ: με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία (!) έρχονται τα νέα μέτρα! Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους».

Εντωμεταξύ τα «έψαλαν» στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έντονη κριτική για την επικοινωνιακή στρατηγική να ανεβάσει η κυβέρνηση ψηλά τον πήχη για το θέμα του χρέους, χωρίς καν να έχει κλείσει την β’ αξιολόγηση.

Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσακαλώτος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙζα έλαβαν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εστίασαν στο «πάγωμα» των συντάξεων κατά ένα έτος μέχρι και το 2022, τονίζοντας ταυτόχρονα πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων των δανειστών να ζητούν συνεχώς περισσότερα.

Οι βουλευτές εξέφρασαν στον κ. Τσακαλώτο έντονη δυσφορία για έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση και το κόμμα, αφού, όπως είπαν, δεν έχουν έχουν πλήρη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση.

Όπως τόνισαν, κατά πληροφορίες, «βλέπουμε τους δανειστές να ζητούν περισσότερα και αυτό όλο δεν λέει να τελειώσει».

Πολλοί εξέφρασαν την απορία «γιατί δεν κλείσατε αυτήν την ιστορία με τα μέτρα στο προηγούμενο πολυνομοσχέδιο και αφήνετε ουρές;», φέρνοντας προφανώς τους βουλευτές σε δύσκολη θέση.

Ο υπουργός προσπάθησε να κάνει τονωτικές ενέσεις αισιοδοξίας στους βουλευτές, καθώς φέρεται να είπε ότι αισιοδοξεί πως το κλίμα που θα δημιουργηθεί από αυτό το Eurogroup -και η διατύπωση που θα υπάρξει- θα λειτουργήσει θετικά υπέρ των αγορών, αλλά και για την ΕΚΤ, ώστε να μπει σε μια πορεία βιωσιμότητας το χρέος.

ΕΔΩ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ