Πέρασαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Τα μέτρα πέρασαν τελικά με 153 «ναι», 84 «όχι» και συνολικά ψήφισαν 237 βουλευτές.
Νωρίτερα, αποχώρησε από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα μέτρα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά και την ομιλία της επικεφαλής του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα, είπε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας».
Είχε προηγηθεί όπως επισημαίνει το “ifimerida.gr”, η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων.
Αγρια κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ στη Βουλή για τις τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα
Με σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ξεκίνησε νωρίς το πρωί η διαδικασία ψήφισης των πέντε τροπολογιών που αφορούν προαπαιτούμενα και τις οποίες χθες το βράδυ κατέθεσε η κυβέρνηση.
Από την πλευρά της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης μίλησαν για γελοιοποίηση του κοινοβουλίου και εξευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Και οι δύο βουλευτές έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και ρώτησαν την κυβέρνηση ποιος είναι ο λόγος του κατεπείγοντος και δεν θα μπορούσαν οι τροπολογίες να ψηφιστούν αύριο ή τη Δευτέρα και γιατί με αυτή τη διαδικασία εξευτελίζει έτσι κυβέρνηση τη Βουλή.
Ο πρόεδρος της Βουλής από την πλευρά του υπερασπίστηκε την σημερινή συζήτηση είπε Ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση για την επίλυση των θεμάτων της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι η Βουλή πρέπει να έρθεις στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει το έκτακτο της κατάστασης.
Έχουμε κάνει διάφορες προσπάθειες να αμβλύνουμε την επιτήρηση και την επιτροπεία ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η βασική μας στρατηγική όλον αυτό τον καιρό είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Φυσικά η επιτροπεία δεν θα είναι ποτέ διπολική μία μέρα την έχουμε, μία μέρα δεν την έχουμε και οι αγορές είναι μια μορφή επιτροπείας Αλλά οι συνεχείς προσπάθειες μας θα είναι για να την μειώσουμε».
Εξηγώντας το λόγο της βιασύνης της κυβέρνησης να ψηφιστούν σήμερα οι τροπολογίες ο κύριος Τσακαλώτος είπε πως είναι ότι οι αντίπαλοι της χώρας δεν είναι ενιαίοι. «Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης στο Eurogroup αντί να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα. Να μην αφήσετε αυτή την δυνατότητα που θέλουν πολλοί αντίπαλοί μας να την εκμεταλλευτούν να υπάρξει.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ξυδάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε αρκετές από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε όμως ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτρέπει την κατ΄εξαίρεση νομοθέτηση.
«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Σε αρκετά συμφωνώ» είπε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «Από το 2010 όμως το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης. Να μιλήσουμε την γλώσσα των εθνικών αναγκών. Υπάρχει μείζον κυβερνητική πολιτική να εξαντληθούν τα προαπαιτούμενα των δανειστών όπως εξαντλούνται από το 2010 για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Εurogroup».
«Ήδη έχουν αναληφθεί έντονες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες και εκτός Ελλάδας για να πάμε σε κάποια διατύπωση για το χρέος που θα μας οδηγήσει σε ξέφωτο» και συμπλήρωσε «Τα προαπαιτούμενα μπήκαν στο τραπέζι τελευταία στιγμή από τους δανειστές. Ετέθησαν την τελευταία στιγμή για τις δικές τους σκοπιμότητες και λογική. Θα αφήσουμε πέντε ουρές επουσιώδεις να υπονομεύσουν την μείζονα διαπραγματευτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου τη λογική ενός πολιτικού πραγματισμού και εθνικής ανάγκης να τα κατανοήσουμε».