Η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τους συμβασιούχους

Ίσως σήμερα να ψηφιστεί η διάταξη για τους συμβασιούχους όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κοινή οπτική» στα πράγματα μετά τη συνάντηση κάτι που όπως εκτίμησε αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις.

Στο τραπέζι βρέθηκε η τροπολογία που έχει κατατεθεί με τις ενσωματωμένες βελτιώσεις που έγιναν μετά από επισημάνσεις εκ μέρους των εργαζομένων στα ζητήματα της μοριοδότησης και του ορίου ηλικίας.

«Εξίσου θετική θεωρώ την τοποθέτηση εκ μέρους του κ. Πατούλη, ότι η γνώμη της ΚΕΔΕ είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιρειών» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «η πραγματική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας. Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης – που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση – σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία».

«Με την πρότασή μας θεωρώ, λοιπόν, και θέλω να το πω για άλλη μια φορά, ότι απαντάμε στο ζήτημα της συνέχισης της δουλειάς των εργαζομένων. Βάζουμε μία τάξη στο τοπίο της καθαριότητας στην Αυτοδιοίκηση, με μόνιμες θέσεις μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ξεμπλοκάρουμε από το σημερινό αδιέξοδο» σημείωσε.

To πλήρες κείμενο των δηλώσεων Σκουρλέτη έχει ως εξής:

«Στη σημερινή συνάντηση με τη ΚΕΔΕ, την τρίτη κατά σειρά τα τελευταία 24ωρα, διαπιστώσαμε μια κοινή οπτική στα πράγματα, η οποία δεν υπήρχε στην αρχή κι αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Συζητήσαμε αναλυτικά για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει και έχουμε βελτιώσει ενσωματώνοντας, όπως ήδη έχουμε πει, κάποιες από τις επισημάνσεις που έγιναν εκ μέρους των εργαζομένων στα ζητήματα της μοριοδότησης και του ορίου ηλικίας.

Εξίσου θετική θεωρώ την τοποθέτηση εκ μέρους του κ. Πατούλη, ότι η γνώμη της ΚΕΔΕ είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.
Βεβαίως, σήμερα είχαμε αποκαλυπτήρια. Είχαμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τελικά έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας. Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης – που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση – σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία.

Με την πρότασή μας θεωρώ, λοιπόν, και θέλω να το πω για άλλη μια φορά, ότι απαντάμε στο ζήτημα της συνέχισης της δουλειάς των εργαζομένων. Βάζουμε μία τάξη στο τοπίο της καθαριότητας στην Αυτοδιοίκηση, με μόνιμες θέσεις μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ξεμπλοκάρουμε από το σημερινό αδιέξοδο.»

ΕΡ: Πως διασφαλίζετε ότι δεν θα υπάρξουν ούτε νομικά προβλήματα, ούτε αντίθεση από πλευρά εκπροσώπων των δανειστών στις αποφάσεις που θα πάρετε κι αν μπορείτε να μας πείτε πόσες θα φτάσουν οι μόνιμες προσλήψεις τον Μάρτιο;

ΑΠ: «Το τελευταίο το έχουμε ήδη σχολιάσει. Οι θέσεις προσδιορίζονται από τους Οργανισμούς των δήμων, αλλά και από τα έσοδά τους από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Το άλλο είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει βάση, γιατί όπως είπα και πριν μιλάμε για υπηρεσίες οι οποίες πληρώνονται από τους πολίτες και άρα δεν επιβαρύνουν ούτε τους προϋπολογισμούς των δήμων ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να έχει κανείς μια διαφορετική τοποθέτηση γύρω από αυτό το θέμα.»

ΕΡ: Θα υπάρξει κάποια νέα συνάντηση με την ΠΟΕ – ΟΤΑ ή θα προχωρήσετε στην κατάθεση στη Βουλή σήμερα ή αύριο;

ΑΠ: «Η κατάθεση έχει ήδη δρομολογηθεί και αύριο, κατά 99%, θα ψηφιστεί η διάταξη.»