Γεννηματά: Φτάνει πια με τα μεγάλα λόγια, τις αυταπάτες και τις απάτες

Ομιλία Φ. Γεννηματά Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ημερίδα με θέμα: «Ορυκτός πλούτος-Ασφαλιστικό σύστημα- Απασχόληση»

“Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην σημερινή μας δεύτερη Προσυνεδριακή ημερίδα Διαλόγου.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, τα στελέχη των επιχειρήσεων, τους ειδικούς επιστήμονες που ήρθαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να εμπλουτίσουν τον προβληματισμό μας σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα.

Στόχος μας είναι μια νέα  αναπτυξιακή δυναμική, με αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, την ενίσχυση της απασχόλησης, και την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για το κοινωνικό-ασφαλιστικό μας σύστημα.

Και θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, και ειδικά τον Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Γιάννη Μανιάτη, που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και όλα τα στελέχη της ΔΗΣΥ που συνέβαλαν για να γίνει πράξη.

Φίλες και Φίλοι,

Η Ημερίδα μας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες η Κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε εδώ στην Βουλή μια σειρά από νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες και ειδικά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.

Δυστυχώς τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα. Τώρα λέμε ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψήφισαν αν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χρηματοδότηση. Εδώ ταιριάζει το «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Αρκετά με τους ψευτοπαλικαρισμούς.

Η Κυβέρνηση τώρα ,δημιουργεί σύγχυση. Κάθε μέρα αλλάζει γραμμή. Κάθε μέρα παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια. Κάθε στέλεχος λέει και κάτι διαφορετικό.

Κάθε τόσο νέο αφήγημα

Νέες υποσχέσεις

Νέες κόκκινες γραμμές

Στο τέλος μηδέν εις το πηλίκο

Ας θυμηθούμε τα προηγούμενα «αφηγήματά» τους και τις δήθεν κόκκινες γραμμές τους και ας συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα.

Στις αρχές του 2015 θα έσκιζαν το μνημόνιο.

Κατέληξαν να υπογράψουν το τρίτο και επαχθέστερο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 θα εφήρμοζαν το «παράλληλο» πρόγραμμα.

Αγνοείται η τύχη του, όπως και για τις άλλες ψεύτικες υποσχέσεις.

Τον Μάιο του 2016 με την επώδυνη Α’ αξιολόγηση, και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 99 χρόνια, υποσχέθηκαν ότι είναι τα τελευταία μέτρα και έρχεται η ανάπτυξη.

Συνεχίστηκε η ύφεση και δέχθηκαν νέα μέτρα λιτότητας μετά την διαπραγματευτική αποτυχία τους στην Β’ αξιολόγηση.

Τον Ιανουάριο του 2017 διακήρυξαν με απόλυτο τρόπο, ότι δεν δέχονται προνομοθέτηση νέων μέτρων.

Τον Μάιο του 2016 προνομοθέτησαν μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες και πριν την ψηφοφορία στην Βουλή ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους Κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «έρχονται» θετικές λύσεις για την αναδιάρθρωση και απομείωση του Δημόσιου χρέους.

Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου απεδείχθη  για  μια ακόμη φορά ότι είπε ψέματα στους βουλευτές του και το κυριότερο  στον Ελληνικό λαό.

Τώρα άλλος δήθεν απαιτεί λύσεις για το χρέος, ή να φύγει το ΔΝΤ, άλλος δηλώνει ότι αρκεί η ένταξη στην Ποσοτική χαλάρωση και άλλος μας διαβεβαιώνει ότι δεν χρειάζονται αυτά γιατί έρχεται η ανάπτυξη.

Και στο μεταξύ η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια καλά κρατούν και ο βαρύς λογαριασμός για τους Έλληνες μεγαλώνει.

Φίλες και Φίλοι,

Αρκετά πια με τα παιχνίδια και τα δήθεν αφηγήματα του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Είναι απόλυτα σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση και απομείωση του Δημόσιου χρέους.

Γιατί όσο καθυστερεί αυτή η απόφαση , εγκλωβιζόμαστε σε στόχους για ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναπαράγεται το δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα», υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Και η λύση επιβάλλεται να είναι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του 2012 που περιλάμβανε προβλέψεις για «χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση του τρέχοντος χρηματοδοτικού «λόφου» μετά το 2020 και την χαλάρωση της χρηματοδότησής του».

Αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί, όπως οι ίδιοι οι εταίροι μας έχουν δεσμευθεί από τότε.

Χωρίς «αν» και «εφόσον».

ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να βγει από την κρίση και τα Μνημόνια και να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα και ισοτιμία.

Μόνο έτσι θα πετύχουμε τους αναγκαίους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (και όχι να πανηγυρίζουμε για το «μηδέν κόμμα κάτι τοις εκατό»), να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ανακουφίσουμε τα δοκιμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά.

Εμείς κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην χώρα μας, με συνεχείς παρεμβάσεις προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, ζητώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να δοθούν λύσεις και να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη εμμονή του κ. Σόιμπλε και των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Εκτιμώ όμως ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι αδύναμη και ανίκανη να αξιοποιήσει  αυτές τις προσπάθειες και να οδηγήσει σε θετικές λύσεις. Είναι όμηρος των δεσμεύσεων και των υπογραφών της.

 Γι’ αυτό και όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο.

Η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων  και μια Κυβέρνηση ευρύτατης Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης,  είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας  της χώρας.

Και το κλειδί για  να σπάσουμε δεσμά των μνημονίων. 

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται ακόμη αυτή την αναγκαιότητα.

Θα τους την επιβάλουμε.

Η συνεννόηση είναι και αναγκαία και εφικτή.

Με αλλαγή των συσχετισμών σήμερα στην Κοινωνία, αύριο στην Βουλή.

Γι΄ αυτό ζητάμε την αποφασιστική ενίσχυση της ΔΗΣΥ ώστε να επιβληθεί η Εθνική συνεννόηση και να υλοποιηθεί μια Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η δημιουργία νέου πλούτου στην χώρα και η αξιοποίησή του προς όφελος όλης της Ελληνικής Κοινωνίας και κυρίως όσων χτυπήθηκαν από την κρίση, είναι ένας από τους κύριους στόχους μας.

Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να έχουμε κύριο στόχο ένα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ  και προσέλκυση επενδύσεων που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην χώρα.

Ανάπτυξη όμως με προοδευτικό πρόσημο. Αειφορική (σεβασμός στο περιβάλλον), έξυπνη (καινοτομίες-τεχνολογία), κοινωνικά και χωρικά δίκαιη (άρση περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων) , χωρίς αποκλεισμούς (νέων, γυναικών , ΑΜΕΑ), με σεβασμό στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας πάνω από όλα. Με ρήτρα απασχόλησης που επηρεάζει το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών.

Με το «Σχέδιο Ελλάδα» δημιουργούμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργικότητας, της παραγωγής του πλούτου που θα φέρει τα παιδιά μας πίσω στον τόπο τους για να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την πείρα τους στην χάραξη μιας νέας πορείας για τη χώρα.

Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις- ανατροπές στο κράτος, στην Δικαιοσύνη, στο φορολογικό, στην λειτουργία της αγοράς, που ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία.

Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να ανταπεξέλθουν θετικά στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες.

Φίλες και Φίλοι,

Οι Ορυκτές Πρώτες ύλες, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι αγωγοί φυσικού αερίου αποτελούν μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα μεγάλο, από διεθνείς εταιρείες – κολοσσούς τόσο για τους υδρογονάνθρακες, όσο και για τον άλλο ορυκτό πλούτο.

Στο χέρι της πολιτείας είναι να το διαπραγματευθεί σωστά, να φέρει επενδύσεις, να αντλήσει πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο, να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Εμείς δρομολογήσαμε  τις σχετικές διαδικασίες, με πλήρη διαφάνεια, σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς εδώ και 2,5 χρόνια η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επέδειξε από αδιαφορία ως εχθρική στάση για τις επενδύσεις αυτές.

Οι διαγωνισμοί που είχαμε προκηρύξει για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν έχουν προχωρήσει και νέοι διαγωνισμοί, που θα μπορούσαν να έχουν προκηρυχθεί , με  βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων  σε Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Η αρνητική στάση της Κυβέρνησης στην υπόθεση των μεταλλείων Χαλκιδικής αποτελεί ένα αρνητικό μήνυμα για κάθε επενδυτή.

Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής Υπουργείου-ΙΓΜΕ για την αξιοποίηση τουλάχιστον 20 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, μέσω διεθνών διαφανών διαγωνισμών μένει στο συρτάρι.

Και μετά από όλα αυτά ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι Υπουργοί μιλούν για «ανάπτυξη».

Ανάπτυξη όμως δεν γίνεται χωρίς επενδύσεις. Η Κυβέρνηση αρκείται στο να  βλέπει τα «τραίνα να περνούν» μετέωρη μεταξύ των αναγκών της χώρας και των ιδεοληψιών της.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι

Ανοίγουμε και πάλι τον διάλογο στο κρίσιμο αυτό θέμα, ως αφετηρία για την επανάληψη της προσπάθειας που σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2015.

Γιατί έχουμε χρέος να δείξομε το τι πρέπει να γίνει, το πώς θα προχωρήσουμε, πως θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Εξάλλου από το 2013 τονίσαμε ότι η θετική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και του άλλου ορυκτού πλούτου της χώρας, μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο, έσοδα που θα στηρίξουν το δοκιμαζόμενο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Αυτό που οδηγεί ήδη σε αδιέξοδο με δραματικές συνέπειες η Κυβερνητική πολιτική.

Με πρότασή μας ψηφίσθηκε ο Ν. 4162/2013 που προέβλεπε ότι το 75% των δημόσιων εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα μεταφέρεται στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης γενεών, για την στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Για να μπορούν να δοθούν αξιοπρεπείς συντάξεις.

Για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς, χωρίς εξοντωτικές εισφορές που στέκονται εμπόδιο στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Υπολογίσαμε ότι για αρκετές δεκαετίες μπορεί το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα να έχει μόνο από τους υδρογονάνθρακες πρόσθετα  έσοδα 1,5-2 δις ευρώ τον χρόνο.

Κάτι ανάλογο υπενθυμίζω ότι στην Νορβηγία έχει ήδη γίνει πράξη.

Ενώ για την εκμετάλλευση του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου προτείνουμε να διατίθεται ένα σημαντικό μέρος προς όφελος των τοπικών κοινωνιών μέσω Πράσινου Ταμείου, Περιφερειακών έργων Ανάπτυξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Δυνατότητες, προβλέψεις και Νόμοι που με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έμειναν γράμμα κενό, την ίδια ώρα που η Ανεργία μαστίζει την χώρα, που οι νέοι μας μεταναστεύουν, οι συντάξεις περικόπτονται ανηλεώς, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων καταργείται.

Ως εδώ.

Είναι ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα.

Είναι ώρα να ξεκινήσουμε μαζί μια νέα προσπάθεια.

Είναι ώρα για  πράξεις, για έργο . Φτάνουν πια τα ψεύτικα μεγάλα λόγια, οι αυταπάτες και οι απάτες.

Το ΜΗΝΥΜΑ που θέλουμε να περάσουμε και με αυτή την ημερίδα και με το Συνέδριό μας είναι ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί ,

η Ελλάδα μπορεί.

η Ελλάδα το  αξίζει.

Αλλά χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, με τις δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας και πάλι στο προσκήνιο.

Με την κεντροαριστερά, την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και πάλι ισχυρή, με καθοριστικό λόγο και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.