Γεννηματά από την Καλαμάτα: Η Πελοπόννησος να αναβαθμιστεί

Σημεία από την ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, στη πέμπτη Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Καλαμάτα

Μας έβαλε τη θηλιά στο λαιμό και συνεχίζει να πουλάει ψεύτικες ελπίδες

Με την ολοκλήρωση του Eurogroup βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ήττα.

Κλείνει ένα κύκλος από ψέματα και ψευτοπαλληκαρισμούς.

Αυτό επεσήμανα στην συνάντηση μου με τον κ.Τσίπρα. Αφού μας έβαλε τη θηλιά στο λαιμό συνεχίζει να πουλάει ψεύτικες ελπίδες.

Από όλη την Ελλάδα μου έρχονται μηνύματα.

«Καλά του τα πες».

Δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρω το κοινό αίσθημα. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αυτό που ακούω είναι τη φωνή απόγνωσης της ελληνικής οικογένειας που έχει κάνει τόσες θυσίες και δεν αντέχει άλλο, που δεν βλέπει φως, πραγματική ελπίδα και προοπτική και δεν της αξίζει αυτή η κατάσταση.

Δεν γίνεται να καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες για επικοινωνιακούς λόγους.

Με τον κ.Τσίπρα και την Κυβέρνηση του η Ελλάδα μόνο χάνει.

Ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη  της … αβύσσου.

Ο κ. Τσίπρας αφού εκμεταλλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον  εμπιστεύθηκαν.

Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την  «κυβερνώσα Αριστερά», καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα.

Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού, για τον ίδιο και το ετερόκλητο μόρφωμα νομής της εξουσίας, που

  • Αλυσοδένει  τη χώρα σε πολύχρονη επιτροπεία και διαρκή λιτότητα, με παράλληλη εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια
  • Συνυπάρχει αρμονικά με τον ακροδεξιό κυβερνητικό  εταίρο που καμαρώνει για την ρατσιστική ιδεολογία του και για τις αλαζονικές και ωμές παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη
  •  Συγκαλύπτει πεισματικά τις ευθύνες της διακυβέρνησης 2004-2009 για την κρίση και χρησιμοποιεί  γνωστά και «μη εξαιρετέα» στελέχη της   για κομματικό έλεγχο στο «σκληρό πυρήνα» του κράτους
  • Διχάζει  τους Έλληνες, υπονομεύει τους θεσμούς, επιστρέφει στις καταδικασμένες πολιτικές των πελατειακών σχέσεων και επιχειρεί συνεχώς  να επιβάλλει σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ

Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη  της … αβύσσου.

Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων.

Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο.
Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η καταδίκη του Ελληνικού λαού έρχεται αμείλικτη

Όμως η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Γιατί η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση.

Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν  οι συντηρητικές πολιτικές  που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της.

Η συντηρητική Ν.Δ. που υπερασπίζεται σκληρά την καταστροφική για την χώρα πολιτική της περιόδου 2004-2009 του κ. Καραμανλή.

Το αποτυχημένο μοντέλο των αδύναμων κυβερνήσεων συνεργασίας, δεν μας αφορά

Το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο των αδύναμων κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μας αφορά γιατί  δεν μπορεί να δώσει λύση στη χώρα  και προοπτική πραγματικής ελπίδας στους πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται τη συνεννόηση. Προτιμούν την πόλωση, τη διατήρηση του μικρού δικομματισμού. Η θέση η δική μας είναι από την αρχή καθαρή και σταθερή.

Αυτό ελπίζω να  το καταλάβουν για το καλό της Ελλάδας  και ο  κ.  Τσίπρας και ο κ.  Μητσοτάκης.

Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ,  ένα σχέδιο πραγματικής ελπίδας

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι η ώρα να καταστρώσουμε ένα σχέδιο πραγματικής ελπίδας.

Ένα σχέδιο για την Ελλάδα.

Το σχέδιο για να πάρει ο Ελληνικός Λαός τη χώρα του πίσω.

Είμαστε  έτοιμοι για την πραγματική Αλλαγή πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στόχος μας είναι να δείξουμε  τον εναλλακτικό δρόμο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Ένα σχέδιο για πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τη φορολογία το «ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ».

Πρόκειται για έναν οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και στόχο ένα πραγματικά αναπτυξιακό αποκεντρωμένο μοντέλο.

Απίστευτες οι δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Από την πόλη της Καλαμάτας θα ήθελα να επισημάνω τις απίστευτες δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με το  «Πρόγραμμα Ελλάδα», οραματιζόμαστε, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα συνδέει την κομβική γεωγραφική θέση, με τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, την έρευνα και το ευ ζην.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το πώς η σύγχρονη αντίληψη για την παραγωγή νέου πλούτου που διαπνέει το Πρόγραμμα  μπορεί να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια που βρισκόμαστε σήμερα.

Χρειάζεται: Αναγνωρισιμότητα, Τοποθεσία,  Προϊόν

Brand,  location, product

Αναγνωρισιμότητα (Brand name)

Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος με Παγκόσμια Φήμη ως κοιτίδα και χώρος όπου έζησαν και έδρασαν οι μεγαλύτεροι ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αλλά και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Τοποθεσία (Location)

Η Πελοπόννησος είναι το μεγαλύτερο ανοικτό μουσείο του κόσμου στην καρδιά της Μεσογείου ενώ σταδιακά αναβαθμίζεται και ως κόμβος στον νέο ενεργειακό  ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο.

Προϊόν (Product)

Η Πελοπόννησος παντρεύει αρμονικά τον πολιτισμό και τη παράδοση, με ένα δυναμικό τουριστικό κλάδο, με κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, με μια σειρά από γνωστά μεσογειακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το ελαιόλαδο ,οι  ελιές, η σταφίδα, το κρασί ,τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και πολλά άλλα.

Και με σύγχρονες υποδομές στην υγεία και στην Παιδεία, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που ιδρύθηκε το 2002, υποδομές που  ωρίμασε και ολοκλήρωσε η Παράταξη μας.

Η δική μας ευθύνη τώρα είναι για να σταματήσουμε την κατρακύλα των τελευταίων χρόνων των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ , να επαναφέρουμε την πατρίδα μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η ερώτηση λοιπόν που κάνουμε είναι:

Μπορούμε να συνδυάσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον τόπο, το brand και την παραγωγή μας ώστε να παράξουμε νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ 

Ο τόπος αυτός μπορεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως το Σχέδιο Ελλάδα που συνδιαμορφώνουμε μαζί αυτές τις ημέρες, να αναβαθμιστεί σε ένα μεγάλο διαμετακομιστικό, ενεργειακό, τουριστικό και πολιτισμικό κέντρο.

Για αυτόν τον λόγο απαιτούνται μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα από τη σύμπραξη του Ιδιωτικού Τομέα, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας κυρίως του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρώτα από όλα απαιτείται σταδιακά αλλά μεθοδικά η αναβάθμιση των διεθνών εισόδων και εξόδων της Περιφέρειας, δηλαδή:

  • των αεροδρομίων Καλαμάτας και Τρίπολης
  • των λιμένων Ναυπλίου και Καλαμάτας
  • των τουριστικών μαρίνων σε όλους τους νομούς.

Φυσικά αυτό συνδυάζεται με τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων.

Επίσης με τη σύνδεση σταδιακά με το  φυσικό αέριο οι πόλεις της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης.

Στον δε πρωτογενή τομέα χρειάζεται άμεσα:

  • Η χορήγηση κινήτρων για νέες επιχειρήσεις κυρίως μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
  • Η έρευνα και προγράμματα για νέες ποικιλίες και η αξιοποίηση τεχνολογιών για εφαρμογή «γεωργίας ακριβείας»
  • η δημιουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων.

Συμπληρωματικά απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση διαχείριση και προστασία  των υδάτινων πόρων.

Στον Τουριστικό Τομέα η τεράστια άνοδος της Μεσσηνίας ως τουριστικός προορισμός χάρη στην επένδυση της Costa Navarino μας δείχνει το δρόμο.

Τέτοιες μεγάλες επενδύσεις μπορούν να γίνουν σε κάθε νομό, σε ειδικά χωροθετημένους χώρους ώστε να αναδειχθούν:

  • Ο περιβαλλοντικός – θρησκευτικός τουρισμός
  • Ο γαστρονομικός τουρισμός στα πρότυπα της Τοσκάνης
  • Ο Καταδυτικός Τουρισμός με βάση τη νομοθεσία μας του 2014 για προσέλκυση ενός μέρους των 8 εκατομμυρίων καταδυτών που επισκέπτονται τη Μεσόγειο
  • Ο Σιδηροδρομικός τουρισμός για την αξιοποίηση της σχολάζουσας γραμμής Πελοποννήσου, μαζί με την επανέναρξη των προαστιακών δρομολογίων Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο
  • Ο Επιστημονικός Τουρισμός με άξονα το κέντρο Νέστωρ στην Πύλο.

Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες φυσικά πρέπει να συντρέξουν με ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την ενίσχυση των υποδομών και των ανθρωπίνων πόρων των νοσοκομειακών μονάδων και των Κέντρων Υγείας σε όλους τους νομούς.

Τέλος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής με ευρείας αποδοχής Σύμπραξη Δημόσιου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτικού Τομέα για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όλες αυτές οι προτάσεις μαζί με όσα μπορούν να προτείνουν οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να συνθέσουν  ένα ολοκληρωμένο, επαρκές και αυτοτροφοδοτούμενο περιφερειακό project ανάπτυξης, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ.