Φώφη Γεννηματά: Εγκλωβιζόμαστε σε διαρκές μνημόνιο και επιτροπεία

“Εγκλωβιζόμαστε σε διαρκές μνημόνιο και επιτροπεία, αφού η συνολική και ψύχραιμη αποτίμηση των συμπερασμάτων του πρόσφατου Eurogroup, όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά  αντίθετα εντείνει την ανησυχία μας για το μέλλον, τόνισε στην ομιλία της από την 3η Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά.

“Πήραμε ό,τι μας έδιναν πριν τρεις εβδομάδες, αλλά … βελτιώσαμε τις διατυπώσεις.
Συν την προβλεπόμενη δόση, με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας 4.5 δις ευρώ και τις τροπολογίες της ντροπής, της πλήρους παράδοσης στους δανειστές. Αυτή ήταν η δήθεν επιτυχία του κ Τσίπρα. Που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες. Δυστυχώς για την χώρα και τον λαό μας:

  • Για το χρέος θα ξανασυζητήσουμε στο τέλος του 2018 και αν χρειαστεί. Επιστρέψαμε δηλαδή στην ασάφεια του 2016. Και δεν αντιμετωπίστηκε ούτε καν η επικίνδυνη υποχρέωση  να πληρώσουμε για το 2021 το τεράστιο ποσό των 18,5 δις ευρώ. Για τοκοχρεολύσια.

Παραμένει λοιπόν η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον.

  • Για την ποσοτική χαλάρωση παραμένει η αμφισβήτηση. Άρα και τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
  • Ούτε λέξη για τα 6 δις ευρώ που μας χρωστούν οι ευρωπαίοι τραπεζίτες ως επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Αφήσαμε στο ταμείο του κ. Ρέγκλινγκ λόγω των καθυστερήσεων της αξιολόγησης 14 δις ευρώ περίπου, φθηνό χρήμα που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της ρευστότητας στην αγορά, στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Όσο για την ανάπτυξη μείναμε στις διαβεβαιώσεις για το μέλλον, χωρίς καν αναφορές για νέους ευρωπαϊκούς πόρους. Και μας αρκεί να βαφτίζουμε ως Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
  • Και το χειρότερο. Όχι μόνο δεν διαμορφώνονται συνθήκες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, αλλά εγκλωβιζόμαστε σε διαρκές μνημόνιο και επιτροπεία.
  • Λιτότητα μέχρι το 2060, μέχρι και τα εγγόνια μας. Αυτή είναι η προίκα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τις νέες γενιές.

Όπως ακριβώς ζητούσε ο κ. Σόιμπλε.

Με στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και άνω του 2% του ΑΕΠ για αλλά 40 χρόνια. Με λίγα λόγια μας κόστισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 86 δις. Πληρώσαμε αθροιστικά 12,5 δις μέτρα αυτά τα 2,5 χρόνια, εκχωρήθηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, εγκλωβίστηκε η αγορά στα capital controls, υπονομεύτηκαν

οι προοπτικές της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Αυτά είναι τα πραγματικά επιτεύγματα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Η Κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει πολύ ακριβά στον λαό και τον τόπο.

Ανατολική και Δυτική Αττική: περιοχές χωροθέτησης και υλοποίησης  μεγάλων επενδύσεων

Η Αττική εκ των πραγμάτων έχει κομβική θέση στον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας λόγω του πληθυσμού και της συμμετοχής της στη παραγωγή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Αλλά πλέον είναι αδιαμφισβήτητο ότι Αττική δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ειδικά η Ανατολική και η Δυτική Αττική θα αποτελέσουν νομοτελειακά τις περιοχές χωροθέτησης και υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων.

Αλλά αυτό πρέπει πλέον να γίνει με σοβαρό σχεδιασμό, με συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πρωτίστως σε συνεχή διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές διαφοροποιήσεις, ανάμεσα στα δυο τμήματα της Αττικής.

Για ένα συνολικό σχέδιο πρόληψης και καταστολής της παραβατικής συμπεριφοράς και  της εγκληματικότητας

Το πρόσφατο τραγικό γεγονός του θανάτου του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι επανέφερε στη δημοσιότητα το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και το οποίο εμείς μάλιστα είχαμε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο μετά την επίσκεψη μου στην περιοχή.

Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη ενίσχυσης της εξαιρετικά υποστελεχωμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής.

Αυτό όμως δεν αρκεί! Απαιτείται  ένα συνολικό σχέδιο δράσης, πρόληψης και καταστολής.  Η εναλλακτική δική μας απάντηση για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις είναι το «Σχέδιο Ελλάδα».

Το «Πρόγραμμα Ελλάδα» ως εναλλακτική στην παντελή έλλειψη σχεδιασμού από την Κυβέρνηση

Θα ήθελα πω δυο λόγια για το πως η σύγχρονη αντίληψη για την παραγωγή νέου πλούτου που διαπνέει το «Πρόγραμμα» μπορεί να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Χρειάζεται Brand,  location, product: Αναγνωρισιμότητα, τοποθεσία,  προϊόν

Brand – Αναγνωρισιμότητα

Η Αττική είναι από τις πιο προικισμένες από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος και πολιτισμικού αποθέματος περιοχές. Δεν υπάρχει πολίτης στο Δυτικό κόσμο να μην έχει διδαχτεί ότι στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα δοκιμάστηκαν και νίκησαν οι έννοιες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Location- Τοποθεσία

Φιλοξενεί το μεγαλύτερο και σύγχρονο αεροδρόμιο της χώρας.  Παράλληλα, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι στο Θριάσιο Πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί το σημαντικότερο Εμπορευματικό Κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη οδηγώντας στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στο κομμάτι των logistics.

Προϊόν – product

Παράλληλα είναι μια Περιφέρεια με:

  • σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.
  • μερικές από τις μεγαλύτερες παραγωγικές και μεταποιητικές δομές της χώρας και,
  • έναν αξιοσημείωτο αγροτικό κλάδο.

Η ερώτηση λοιπόν που κάνουμε είναι: μπορούμε να συνδυάσουμε τον τόπο, το brand και την παραγωγή μας και να βγάλουμε ένα νέο προϊόν που ενώνει τα τρία μοναδικά στοιχεία αυτού του τόπου;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ 

Για να πετύχουμε τους στόχους μας για την Αττική πρέπει να επισπεύσουμε την υλοποίηση μιας σειράς από εμβληματικές επενδύσεις. Όπως ενδεικτικά:

  • το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο,
  • την αναβάθμιση του Βιομηχανικού Πάρκου της περιοχής Φυλής Άνω Λιοσίων σε ένα σύγχρονο Επιχειρηματικό Πάρκο,
  • την επέκταση του προαστιακού από το Αεροδρόμιο μέχρι το Λαύριο. Ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου και της Βιομηχανικής ζώνης Κερατέας,
  • το δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών των βασικών σημείων Τουριστικού και Πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Η διοργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα» 2021 μπορεί να δώσει το έναυσμα για αυτήν τη συντονισμένη προσπάθεια,
  • κίνητρα καθετοποίησης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής.

Όλες αυτές οι προτάσεις μαζί με όσα μπορούν να προτείνουν οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να συνθέσουν  ένα ολοκληρωμένο, επαρκές και αυτοτροφοδοτούμενο περιφερειακό project ανάπτυξης, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ.”