Επίθεση της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων

“Το θέμα των συμβασιούχων και της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει ταλανίσει την χώρα, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε αυτό το ζήτημα καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει ότι αυτή κυβερνά, συνεχίζει να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση αντί να σκύψει στα προβλήματα των πολιτών χωρίς λαϊκισμό”, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του για το θέμα των συμβασιούχων και την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο τομέας αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ.

“Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια επέτεινε αλλά και δημιούργησε. Εδώ και 2,5 χρόνια δίνει κάλπικες υποσχέσεις στους συμβασιούχους για μονιμοποίησή τους, αγνοώντας ως συνήθως κάθε νομιμότητα, αντί να δώσει λύση σε αυτό το διαχρονικό ζήτημα. Με «κουτοπόνηρες» λογικές παλαιοκομματικής νοοτροπίας εξακολουθεί να οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες ανθρώπους, σε βουνά σκουπιδιών, σε ταλαιπωρία τους πολίτες και σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Όλα τα στοιχεία με τα οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πρώτη μέρα της θητείας της αποτυπώνονται στο ζήτημα των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ. Υποσχεσιολογία, διεύρυνση του πελατειακού συστήματος, διαφωνίες μεταξύ Υπουργών (Σκουρλέτη – Γεροβασίλη), έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα και στους νόμους, και αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης α λα καρτ, προώθηση κοινωνικά άδικων πολιτικών. Όλα τα αίτια που οδήγησαν στην ελληνική κρίση και τα μνημόνια (ιδίως την περίοδο 2007-2009) σήμερα αντί να εξαλειφθούν διευρύνονται.

Επιτέλους πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι τα ζητήματα αυτά απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γνώση. Σήμερα, οφείλει να δώσει λύση στο θέμα των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην καθαριότητα καθώς και να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αξιοκρατία σε συνεργασία και μετά από διάλογο με τους δήμους, σύμφωνα με τις ξεχωριστές και συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Στο μεταβατικό αυτό διάστημα η κυβέρνηση και οι δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών ώστε να αποφευχθεί μία μη αναστρέψιμη κατάσταση καθώς και να αξιοποιήσουν οι δήμοι το θεσμικό πλαίσιο (που οργανώθηκε με το σχέδιο «Καλλικράτης») που δίνει εναλλακτικές δυνατότητες για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Επιτέλους, το έλλειμμα σοβαρότητας αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με παλαιοκομματικές πρακτικές και σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες, να εμπαίζει τους χιλιάδες ανέργους και να δυναμιτίζει τον μόνο τομέα στον οποίο η χώρα προσδοκά άμεσα έσοδα, τον τουρισμό.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα, να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η καθαριότητα, να υπάρξει αρμονική συνεργασία κεντρικής διοίκησης και δήμων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο να γίνει επιτέλους η χώρα μας μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Αλλιώς ο φαύλος κύκλος του πελατειακού συστήματος και της εξαπάτησης εργαζόμενων και ανέργων θα εντείνεται.”