Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η μεγάλη καθυστέρηση των αξιολογήσεων στέρησε φθηνό χρήμα

Με αναλυτικό σημείωμα το ΠΑΣΟΚ σχολίασε την απόφαση του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι «ακυρώνει πλήρως το πιο πρόσφατο ιδεολόγημα του κ. Τσίπρα ότι αυτός θα μας βγάλει από την κρίση, για την οποία ευθύνονται άλλοι».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ τα επίμαχα θέματα του Eurogroup ήταν δύο, το χρέος και τα πλεονάσματα. Στα πλεονάσματα, αναφέρει το σημείωμα της Χαριλάου Τρικούπη, η οριστική συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 5 χρόνια και για μεγαλύτερο ή ίσο του 2% για άλλα 38, είναι ο ορισμός της λιτότητας και του παραλογισμού.

«Το Μαξίμου ψεύδεται ανερυθρίαστα στο non paper, ως συνήθως, μιλώντας για πλεονάσματα μικρότερα του 2%», τονίζει επισημαίνοντας ότι «σερβίρει «ως τετελεσμένο» τη φράση «εφ’ όσον χρειαστεί» που κυριαρχεί στην απόφαση του Eurogroup, μαζί με την 3 φορές επαναλαμβανόμενη προσήλωση στις αποφάσεις του 2016, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποσιωπά».

Στο χρέος σημειώνεται οι αποφάσεις έχουν τόση απόσταση από το κεκτημένο του Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2012, όση και η μέρα με τη νύχτα καθώς «το γεγονός ότι το 2012 μετά το κούρεμα του PSI, είχαμε γραπτή δέσμευση «για χρέος σημαντικά χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ το 2022″, σε αντιπαραβολή με τις αοριστίες, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τις διαστάσεις της ήττας της χώρας, με ευθύνη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και των δανειστών», παρατηρεί το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, θεωρεί ως το πιο προκλητικό σημείο της απόφασης, τις αναφορές στις επιστροφές των SMP και ANFA’S, που το 2012 είχαν αυτόματο χαρακτήρα, με όρο μόνο τις αξιολογήσεις.

«Σήμερα, όχι μόνο παραπέμπονται στο τέλος του προγράμματος και συνδέονται με το «εφ’ όσον χρειαστεί», αλλά εξαφανίζονται και επιστροφές δύο ετών, 2015-2016, από την απόφαση.

Πρόκειται για προσβολή του Ελληνικού λαού, που βλέπει μέρος των θυσιών του να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από τους Ευρωπαίους Τραπεζίτες και εγείρονται θέματα ηθικής τάξης για τους δανειστές», υπογραμμίζεται στο σημείωμα του ΠΑΣΟΚ.