Διαστημικός τουρισμός

Ο κ. Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πανηγυρίζει από την εξωτική Γαλλική Γουϊάνα, για την «επιστροφή της Ελλάδας στο Διάστημα». Για μια ακόμα φορά τα λεγόμενά του απέχουν από την αλήθεια. Ούτε η Ελλάδα απουσίαζε, ούτε ο νέος δορυφόρος αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης. Η Hellas Sat είναι εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών.

Ήδη από το 2003, η Hellas Sat έχει δορυφόρο στο διάστημα. Ο Hellas Sat 2 παραμένει σε τροχιά.

Από το 2013, τo 99,05% της Hellas Sat ανήκει στην ArabSat Satellite Communications, Cyprus Ltd. Πουλήθηκε από την τότε διοίκηση του ΟΤΕ σε μια κίνηση που διασφάλισε τη μελλοντική παρουσία της Ελλάδας στο Διάστημα. Η αξιοποίηση του Διαστήματος είναι σημαντική, τόσο για την παροχή σημαντικών, κυρίως τηλεπικοινωνιακών, υπηρεσιών και παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την εξερεύνηση. Ο δορυφόρος Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε από τη γαλλική Thales. Ο ήδη προγραμματισμένος Hellas Sat 4 κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin.

Η δέσμευση για παραγγελία, κατασκευή και εκτόξευση νέου δορυφόρου αποτελούσε ανειλημμένη υποχρέωση της εταιρείας που αγόρασε την Hellas Sat το 2003. Ήταν μονόδρομος προκειμένου να διατηρηθεί η τροχιακή θέση που κατέχει η Ελλάδα και να διασφαλιστεί η λεγόμενη «διαστημική παρουσία» της χώρας. Αυτή η τροχιακή θέση (39ο ανατολικώς) και η συμμετοχή της χώρας στη διεθνή λίστα των λεγομένων «Διαστημικών Χωρών» έχει σημαντικά οφέλη σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο..

Αν πρέπει λοιπόν να δοθούν κάπου συγχαρητήρια, είναι στην τότε διοίκηση του ΟΤΕ που την μεταβίβασε στα σωστά χέρια και στην σημερινή ιδιοκτήτρια που τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζει λοιπόν ο κ. Υπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής. Απλά γιατί δεν έκανε τίποτα. Πήγε ένα ταξιδάκι αναψυχής για την εκτόξευση παρέα με τον εκδότη της Εφημερίδας «Το Χωνί» και έβγαλε και σχετικές φωτογραφίες.