3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Κινήματος: Ψήφισμα για τα ναρκωτικά

Το ζήτημα των ναρκωτικών, της δυστυχίας και της εγκληματικότητας που αναπτύσσονται γύρω από τα ναρκωτικά, απαιτεί εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την εναρμονισμένη αλλαγή σε ό,τι αφορά τις τοπικές προσπάθειες καταπολέμησης της εγκληματικότητας και ανάπτυξης πολιτικών υγείας για τον εθισμό.

Συντασσόμαστε με τον Κόφι Ανάν όταν δηλώνει: «Πιστεύω πως τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολλές ζωές, αλλά λανθασμένες πολιτικές κυβερνήσεων, έχουν καταστρέψει περισσότερες.»

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής για προσωπική χρήση δεν λειτούργησε. Όπως δεν λειτούργησε η απαγόρευση. Αντιθέτως, ισχυροποίησαν και πλούτισαν τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, σε έναν φαύλο κύκλο βίας, φαινομένων κυβερνητικής διαφθοράς, ηθικής κατάπτωσης και αλλοίωσης ακόμα και οικονομικών αγορών. Οι πολιτικές αυτές αποτελούν κατάλοιπα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και οφείλουμε να τις αναθεωρήσουμε με βάση όσα μεσολάβησαν, την εμπειρία μας και τα επιστημονικά ευρήματα και συμπεράσματα.

Η πολιτική μας για τα ναρκωτικά, οφείλει να αναστρέψει το αρνητικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος γύρω από τον εθισμό, τα ναρκωτικά, με ανθρωπισμό και σεβασμό στα δικαιώματα του ασθενή. Με νέα νομοθεσία για την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς λόγους, κάτι που θα ενισχύσει την αγροτική οικονομία, την ώρα που θα τελειώνει το οργανωμένο έγκλημα γύρω από την κάνναβη.