37 υπάλληλοι για 50 χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης…

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπέβαλλε ο βουλευτής από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, ζητώντας απαντήσεις για το συνταξιοδοτικό που φέρει την υπογραφή Κατρούγκαλου.

“Ένα χρόνο μετά το νόμο «Κατρούγκαλου» δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού. Ο κ. Κατρούγκαλος εισήγαγε μια σειρά περίτεχνων εφευρημάτων, που η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αδυνατεί να εφαρμόσει και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ζητά να μάθει από την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο.

Ρωτά, επίσης, αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο, που να δείχνει ότι είναι εφικτή η αποπληρωμή των συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όπως έχει δεσμευτεί και με ποιον τρόπο προτίθεται να μειώσει στο ελάχιστο το χρόνο προσδιορισμού των συντάξεων.

Τέλος, ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνοντας την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα ασφαλιστικά Ταμεία, δεδομένου ότι σε επτά καταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα εργάζονται μόνο 37 υπάλληλοι εισηγητές για 50 χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ρωτά την Υπουργό, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν.

Η ερώτηση:

“ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: 120 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Στον «πάγο» εξακολουθούν να βρίσκονται 120 χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού, παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν τις γιορτές.
Εκκρεμούν 60 χιλιάδες παλιές αιτήσεις, οι οποίες είχαν υποβληθεί πριν τον Μάιο του 2016 και 60 χιλιάδες νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που υποβλήθηκαν μετά τον περσινό Μάιο με τον καινούργιο νόμο.

Ο νόμος Κατρούγκαλου εισήγαγε μια σειρά περίτεχνων εφευρημάτων, όπως είναι ο επανυπολογισμός και η προσωπική διαφορά, προκειμένου να προστατευτούν οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις από την οριζόντια μείωση. Κάτι το οποίο δεν θα αποφευχθεί καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αδυνατεί να εφαρμόσει τις διατάξεις και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων. Οι ειδικοί της στατιστικής αρχής κρίνουν απαραίτητη την πρόσβαση σε μεταδεδομένα αντίστοιχων μοντέλων που χρησιμοποιούνται σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με σκοπό τη μελέτη τους και τον καθορισμό τόσο της εννοιολογικής προσέγγισης όσο και της μεθοδολογίας υπολογισμού.

Η καθυστέρηση αυτή θα οδηγήσει σε δύο ακόμη σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Θα βρεθεί στον αέρα η κυβερνητική δέσμευση για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν, έως τον Οκτώβριο του 2017. Αν η ευκαιρία χαθεί, το ποσό των 859 εκατ. € που έχει αποφασιστεί να εκταμιευτεί γι΄αυτό το λόγο, θα επιστραφεί στον Προϋπολογισμό, όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας θα είναι ασυνεπές ως προς τη μνημονιακή δέσμευση για επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων αποτυπώνει και την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα ασφαλιστικά Ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα σε επτά καταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα εργάζονται μόνο 37 υπάλληλοι εισηγητές για 50 χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν;

2. Γιατί χάθηκε ένας χρόνος και πρέπει τώρα να αρχίσει η μελέτη της μεθοδολογίας των άλλων χωρών;

3. Με ποιον τρόπο η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει στο ελάχιστο το χρόνο προσδιορισμού των συντάξεων;

4. Υπάρχει κάποιο σχέδιο που να δείχνει ότι είναι εφικτή η αποπληρωμή των συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όπως έχετε δεσμευτεί;”