Τραυματίστηκε από τρομοκρατική επίθεση ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος(VIDEO&ΦΩΤΟ)

Έκρηξη σημειώθηκε στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου στις 18:30, στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε ενώ το αυτοκίνητο ήταν εν κινήσει, μετά από ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού σε παγιδευμένο φάκελο, τον οποίο άνοιξε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος.

Ως αποστολέας του φακέλου εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες η “Ακαδημία Αθηνών”, ενώ το δέμα έφτασε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος είχε φύγει από το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου και κατευθυνόταν για το σπίτι του, στα Βόρεια Προάστια.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός και οι δύο συνοδοί του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες κανένας δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο ζωής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει τραυματιστεί στον θώρακα, την κοιλιακή χώρα και τα κάτω άκρα, ενώ έχει και μικροεγκαύματα στο πρόσωπο. Αφού υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, εισήχθη στο χειρουργείο, ωστόσο ο τραυματισμός του δεν κρίνεται πολύ σοβαρός και οι γιατροί δεν ανησυχούν. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές έχει καλή επικοινωνία με τους γιατρούς και θα νοσηλευθεί για προληπτικούς λόγους. Ελαφρύτερα είναι τα τραύματα του οδηγού και ενός ακόμη συνοδού.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, καθώς και η αντιτρομοκρατική. Οι γύρω δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι . Το αυτοκίνητο εξετάζεται εξονυχιστικά και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, για το είδος του μηχανισμού και της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αστυνομική πηγή εκτιμάται ότι πρόκειται μάλλον για πυρίτιδα για πυροτεχνήματα.

Έσπασαν όλα τα μέτρα ασφαλείας

Οι δράστες κατάφεραν να σπάσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να χτυπήσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Λουκάς Παπαδήμος επέβαινε σε μια μαύρη θωρακισμένη μερσεντές που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καθόταν στο πίσω κάθισμα, ενώ μπροστά βρίσκονταν ο οδηγός του αυτοκινήτου και ένας ακόμη συνοδός του. Ακριβώς πίσω ήταν το συνοδευτικό της αστυνομίας, με δύο αστυνομικούς, καθώς και μια μοτοσικλέτα. Αμέσως μετά την έκρηξη οι αστυνομικοί ειδοποίησαν την άμεση δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου δεν έσπασαν από την έκρηξη καθώς το ωστικό κύμα έμεινε μέσα στην καμπίνα.

Σοκάρει η μαρτυρία του αστυνομικού -συνοδού

Οι αστυνομικοί από το περιπολικό που έφτασε πρώτο στην οδό Μάρνη λίγα λεπτά μετά την έκρηξη είδαν καπνούς να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, ενώ ήταν έντονη η μυρωδιά της πυρίτιδας. Αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση ήταν ένα βαθούλωμα στην πόρτα του οδηγού, το οποίο οι αρχές ερευνούν από τι προήλθε.

Την ίδια ώρα σοκάρει η μαρτυρία αστυνομικού από τη συνοδεία του Λουκά Παπαδήμου ο οποίος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες: «Είδα το αυτοκίνητο να σηκώνεται στον αέρα».

«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» βλέπει πίσω από το χτύπημα η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, κρύβεται η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η σημερινή τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομοπακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη γι’ αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο συντάκτης του οποίου ανέφερε: «Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα».

Εν τω μεταξύ, έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα». Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αυτόπτης μάρτυρας Α.Κ, εμφανώς σοκαρισμένος από την έκρηξη που άκουσε από απόσταση.

«Ακούσαμε έναν πάρα πολύ δυνατό θόρυβο, ξαφνιαστήκαμε», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Γεράσιμος Κονιδάρης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Και πρόσθεσε: “Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν πυροβολισμός. Μετά από λίγο βγήκαμε στο μπαλκόνι, είδαμε δύο αυτοκίνητα ακινητοποιημένα και αμέσως μετά άνδρες της φρουράς έβγαλαν τους τραυματίες».

Το βίντεο – ντοκουμέντο λίγο μετά την έκρηξη

Τα δραματικά πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου περιγράφουν στο protothema.gr αυτόπτες μάρτυρες. Είδαν τον κ.Παπαδήμο μέσα στα αίματα, να σπεύδουν οι συνοδοί ασφαλείας του να τον βγάλουν από το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να τον ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο, περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μάλιστα, το ασθενοφόρο άργησε αρκετά: Όπως λένε, έφθασε 25 λεπτά μετά τη στιγμή της έκρηξης, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας που έσπευσε να αποκλείσει την περιοχή.

«Ακούσαμε ένα δυνατό κρότο και το αυτοκίνητο από την ώρα που ακούσαμε την έκρηξη κινήθηκε ακόμη τρια- τέσσερα μέτρα. Έβγαιναν καπνοί, είδαμε, ο κ.Παπαδήμος ήταν υποβασταζόμενος, τα ρούχα του σκισμένα, κουνούσε μόνο το χέρι του και είχε αίματα στο στήθος. Μετά τον ξάπλωσαν κάτω. Πρώτα ήρθε η αστυνομία, μετά η αντιτρομοκρατική, Το ασθενοφόρο άργησε αρκετά.»

«Μόλις ακούσαμε την έκρηξη είδαμε ακαριαία το συνοδευτικό που ακολουθούσε το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου να σταματά. Τρία παληκάρια βγήκαν, άνοιξαν γρήγορα την πόρτα, έβγαλαν τραυματισμένο τον Παπαδήμο και τον οδηγό που ήταν χτυπημένος στην πλάτη», περιγράφει άλλος αυτόπτης μάρτυρας στο protothema.gr και προσθέτει: «Μόλις άνοιξαν οι πόρτες βγήκαν καπνοί, έβγαλαν τον Παπαδήμο, τον ξάπλωσαν στο πεζοδρόμιο – μου φάνηκε ότι δεν είχε τις αισθήσεις του. Το ασθενοφόρο ήρθε μετά από 25 λεπτά».

ΠΗΓΗ: enikos.gr, protothema.gr