Το παρασκήνιο στη ΔΗΣΥ: Η Φώφη, ο Νίκος, οι συσχετισμοί και οι «Κυανόκρανοι»

Και τώρα σύντροφοι τι κάνουμε; Κάπως έτσι, αναρωτήθηκαν στελέχη της ομάδας του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς δεν περίμεναν να αντιδράσει τόσο άμεσα και αποφασιστικά  η Φώφη Γεννηματά στη νέα εσωκομματική «θύελλα» που δημιουργήθηκε εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στη ομάδα του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, και όπως συνεννοούνται μέσω του FB με την ονομασία «Μεγάλη Ομάδα» που είναι κλειστή με πρόσβαση μόνο στα μέλη της, υπάρχει έντονος προβληματισμός και μεγάλη σύγχυση γιατί δεν περίμεναν τέτοιου είδους αντίδραση της ηγεσίας με την προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου. Οι «ζυμώσεις» και οι συζητήσεις που γίνονται είναι γιατί προσπαθούν να εξηγήσουν στα στελέχη τους σε όλη την Ελλάδα τι έχει γίνει. Απάντηση όμως στο τι θα κάνουν από εδώ και πέρα δεν είναι καθόλου εύκολο να δώσουν.

Γεννηματά: Δεν συνδιαλέγομαι

Ο αιφνιδιασμός τους έχει κυρίως να κάνει γιατί περίμεναν στην κίνησή τους να κάνει πίσω η Φώφη Γεννηματά και να συνδιαλλαγεί μαζί τους, κάτι που τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα, τώρα να μην ξέρουν ή να μην έχουν καταλήξει ακόμη τι θα κάνουν. Ο προβληματισμός των στελεχών αυτών που κινούνται πέριξ του κ. Ανδρουλάκη, είναι πως θα χειριστούν τα δεκάδες εκατοντάδες στελέχη που διαθέτει σε ολόκληρη την Ελλάδα η ομάδα του ευρωβουλευτή της ΕΛΙΑΣ.  Σε νομαρχιακό επίπεδο και σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων,  που ελέγχουν όπως Ηράκλειο, Α’ Αθήνας, Μεσσηνία κλπ., είναι τι θα γίνει και αν τελικά τα στελέχη αυτά θα πάρουν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες για να μετάσχουν στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ  ή θα αποχωρήσουν.  Είναι γι αυτούς μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Τα παράπονα και οι «Κυανόκρανοι»

Στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Ανδρουλάκη εκφράζουν την πικρία τους γιατί δεν περίμεναν να τους γυρίσουν την πλάτη οι παραδοσιακοί τους πολιτικοί φίλοι. Θεωρούν με άλλα λόγια πως δεν έβαλαν πλάτη στη κίνησή τους οι κ.κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κ.α . Το παράπονό τους έχει να κάνει, όπως λένε, με το γεγονός ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με όψιμους συμμάχους  όπως τον Παύλο Γερουλάνο.  Άλλοι δε, σύμμαχοι και φίλοι της ομάδας του, δεν ήταν παρόντες στη μάχη της Κεντρικής επιτροπής καθώς υπερίσχυσαν γι αυτούς οι πιέσεις του περιβάλλοντος της προέδρου σε σχέση με τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Ως παράδειγμα μάλιστα αναφέρουν την περίπτωση της Ρόδου με συγκεκριμένο στέλεχος.

Από την άλλη όμως η κριτική που δέχεται ο κ. Ανδρουλάκης είναι πως ο ίδιος δεν προσέχει ιδιαίτερα και φαίνεται να ακούει περισσότερο τις σειρήνες που θέλουν να τον οδηγήσουν εκτός ΠΑΣΟΚ και να κατευθυνθεί προς το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ή και την ομάδα των τριών (Φλωρίδη, Διαμαντοπούλου και Ραγκούση).

Στο διάστημα αυτό, οι λεγόμενοι «Κυανόκρανοι» της παράταξης όπως ο  Κ. Σκανδαλίδης, προσπαθούν να αμβλύνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και να ρίξουν τους τόνους  της αντιπαράθεσης.  Όμως παρ ‘ όλα αυτά ο γραμματέας κ. Στέφανος Ξεκαλάκης  σύμφωνα με επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη  ρίχνει νερό στο μύλο της κόντρας και με άρθρο του αμφισβητεί την έως τώρα πορεία και τις διαδικασίες ενόψει του συνεδρίου χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι θερμόαιμοι στο περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στην  ίδια γενιά  με τον κ. Ανδρουλάκη,  τρίβουν τα χέρια τους και γελούν σαρδόνια καθώς  λένε μεταξύ τους ότι είναι «ιστορική ευκαιρία να τελειώνουμε με αυτούς».

Οι εισηγήσεις τους προς την πρόεδρο οι οποίες απ’ ότι φαίνεται μερικές γίνονται αποδεκτές, είναι να κρατήσει σκληρή στάση η οποία θα οδηγήσει τον κ. Ανδρουλάκη και την ομάδα του προς την έξοδο. Το θέμα είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο γιατί καμία ηγεσία δεν θέλει ή δεν προωθεί τον περιορισμό του κόμματος του.

Του Βαγγέλη Γιακουμή(Στο thecaller.gr)