Το νέο του βιβλίο «Ίμβρος-Τένεδος: Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού», παρουσίασε ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη προλόγισαν ο Πάρις Ασανάκης τ.πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων και ο Μιχάλης Κάλφας, πρόεδρος του Συλλόγου Τενεδιών «Ο ΤΕΝΝΗΣ».
Επίσης, για το βιβλίο μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
H επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για την συμμετοχή της στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σηφουνάκη, τόνισε πως αισθάνθηκε μεγάλη χαρά αλλά και συγκίνηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο «ελληνισμό ζωντανεύει μέσα από αυτή την ιστορική διαδρομή» . Και πρόσθεσε πως η αφήγηση του βιβλίου έχει «έντονο συναισθηματικό φορτίο» αλλά παράλληλα «ψύχραιμη ματιά» .
Μιλώντας για τους πολιτικούς συμβιβασμούς που έγιναν εκείνη την εποχή, η κα Γεννηματά άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αλλά και τον Ταγίπ Ερντογάν και την προκλητική στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «βολικό στόχο» και συμπλήρωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει «να καταλάβει πως τα Ελληνικά σύνορα και γενικότερα τα σύνορα της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτα» . Η ίδια διευκρίνισε στην συνέχεια, ότι παραμένει επιθυμία μας, η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η χώρα έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις της προς την Ένωση…
«Ανησυχούμε βαθύτατα για τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οποία μετά το δημοψήφισμα εξελίσσεται σε έναν πολύ κακό γείτονα» πρόσθεσε.
«Χρειάζεται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ομοψυχία και εγρήγορση, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής έναντι κινδύνων και τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων».
Η κα Γεννηματά, αναφέρθηκε με αφορμή το βιβλίο και στο προσφυγικό, πως όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ευρώπη αντιμετώπισε με 2 πρόσωπα. Αρχικά με το πρόσωπο της φιλανθρωπίας, αλλά στην συνέχεια, αυτό του φόβου.
Επέμεινε ότι, «το ζητούμενο είναι η αλληλεγγύη, την οποία οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε όλα τα επίπεδα, για τους πρόσφυγες, για το εσωτερικό της ΕΕ και για τους λαούς που δοκιμάζονται».
Στην συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση και στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ακόμη και στο προσφυγικό, «τα έδωσε όλα» κάνοντας παράλληλα λόγο για πολιτική ανεπάρκεια. Επίσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει την έλλειψη διαφάνειας στα κονδύλια της Ε.Ε αλλά και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hotspot.
Η Φ. Γεννηματά, ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας πως οι Έλληνες, έδειξαν με το προσφυγικό ότι δεν ξέχασαν την ιστορία τους, και ευχήθηκε στο συγγραφέα το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζιδάκης, μιλώντας για τον συγγραφέα, είπε ότι παρά τις πολιτικές του διαφωνίες οι δυο τους συζητούσαν συχνά και ουσιαστικά κατά την περίοδο που ήταν Ευρωβουλευτές.
Σχολιάζοντας το βιβλίο, επισήμανε πως «δεν είναι δυνατόν κάποιος να μην συγκινηθεί διαβάζοντάς το» , τονίζοντας δε, ότι «η αγωνία των κατοίκων, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από επιστολές που περιέχονται στο βιβλίο, δημιουργούν στον αναγνώστη έναν θαυμασμό». Επίσης, αναφέρθηκε και στους λάθους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν εκείνη την εποχή και την ανατροπή μετέπειτα, της κυβέρνησης Βενιζέλου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ, Χατζιδάκης, έκανε αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, τονίζοντας με νόημα ότι πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή αυτός ο ανταγωνισμός πατριωτισμού…
Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας για τις τραγικές καταστάσεις που περιγράφονται στο βιβλίο, είπε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα ανάλογα προβλήματα. «Όχι αντίστοιχα, αλλά ανάλογα» διευκρίνισε.
Ο κ. Κοτζίας υπογράμμισε ότι μετά τη Συνθήκη των Σεβρών, ακολούθησε η αναθεωρητική συνθήκη της Λωζάννης και γι ’αυτό λέω στον Ερντογάν ότι αν δεν του αρέσει η Συνθήκη της Λωζάννης, υπάρχει και αυτή των Σεβρών, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι αστειεύεται.
Σχετικά με τις συνθήκες πάντως, τότε και τώρα, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να γίνονται σε συνθήκες πανικού, ενώ για την ανάκληση του Έλληνα Πρέσβη στην Βιέννη υποστήριξε πως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή θέση στην Ε.Ε…
Μιλώντας για την Τουρκία, τόνισε ότι ηγετικά στελέχη της τουρκικής Κυβέρνησης, έχουν αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, μήπως υπάρχουν ασύλληπτοι πραξικοπηματίες.
Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Τουρκία είπε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτό θα το αποφασίσει η ίδια. Αποκάλυψε μάλιστα και τι είπε στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τι θέλετε να είστε; Αυτόνομη περιφερειακή δύναμη;». Πρόσθεσε δε, πως «αυτή η αντιφατική Τουρκία θέλει νηφάλιους χειρισμούς» .
Όπως είπε ο στην συνέχεια, η Τουρκία εγείρει θέμα μειονοτήτων σε Θράκη και Δωδεκάνησα και προειδοποίησε τις δυο χώρες που την υποστηρίζουν ότι θα λάβουν την απάντηση που πρέπει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και θα έχουν κόστος και τίμημα στη συνεργασία τους με την ΕΕ.
Ο κ. Κοτζιάς, τόνισε επίσης, ότι το βιβλίο μας «μιλάει για την οδύνη των ανθρώπων» της Ίμβρου και της Τενέδου που υπήρξαν θύματα μίας συγκεκριμένης πολιτικής,
Στην συνέχεια άφησε αιχμές, «για κάποιους που ονειρεύονται ανατροπή των συνόρων» επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγάλος σεβασμός απέναντί τους.
Αναφορικά με την κατάσταση στα Σκόπια, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ της σταθερότητας κι αυτό ισχύει και για τον βόρειο γείτονα μας. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά είμαστε υπέρ της ενότητας της ΠΓΔΜ κάνοντας δε και χιούμορ για την FYROM, λέγοντας πως «είναι δώρο των gods αλλά δεν είχαν καλό godfather».
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς, έκανε μάλιστα και μία αποκάλυψη, λέγοντας πως σε τετ-α-τετ που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν ξεκίνησε να του μιλάει για την Θράκη, με τον Έλληνας ΥΠΕΞ να του λέει «μη μου ανοίγεις συζήτηση για την Θράκη, γιατί πρέπει να συζητήσουμε για την Κωνσταντινούπολη»…
Στην παρουσίαση του βιβλίου βρέθηκε πλήθος κόσμου, και φυσικά πολλά πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής. Μεταξύ άλλων έδωσαν τον «παρών» o Τάσος Γιαννίτσης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Θάνος Μωραϊτης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, η Άννα Βαγενά, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Λούκα Κατσέλη, ο Γιάννης Σγουρός, ο Μανώλης Όθωνας, ο Αντώνης Λιβάνης αλλά και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.