Παρότι κάποιοι προσπαθούν, ευτυχώς η κοινωνία δεν είναι στα χαρακώματα του εμφυλίου

«Οι κοινωνίες που διχάζονται, οι κοινωνίες που έχουν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, δε θα βρουν ποτέ ενωτικές λύσεις» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84 στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη, αναφερόμενος στις ακραίες αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν από την επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε λέγοντας ότι ένα από τα μεγάλα λάθη του πολιτικού συστήματος είναι ότι προσωποποιεί τις αντιθέσεις. Οι πολιτικοί σχολίασε «αντί να μιλούν με επιχειρήματα απέναντι στα επιχειρήματα των άλλων, στοχοποιούν τους αντιπάλους τους και λένε: αυτός είναι προδότης, γερμανοτσολιάς. Η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων με προσωπικούς και μειωτικούς όρους -με όρους εμφυλίου- έχει ξαναγυρίσει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια – και από την δεξιά και από την αριστερά. Και λέω δυστυχώς γιατί υποτίθεται ότι η αριστερά, που έχει στιγματιστεί από αυτή τη λογική παλιότερα -μετά τον εμφύλιο-, δεν θα έπρεπε να μπει σε αυτό το παιχνίδι». Παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Ακούσαμε παλιότερα τον κ. Τσίπρα να λέει για τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι: «αυτοί δεν είναι Έλληνες». Δεν το λες αυτό. Πέραν του ότι δεν υπάρχει “ελληνόμετρο”, έχεις ως πολιτικός την ευθύνη των λόγων σου γιατί εσύ μπορεί να το λες για να κερδίσεις μια ψήφο αλλά ο κόσμος από κάτω διχάζεται».

Σχολιάζοντας την ακραία ρητορική μερικών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι συμπεριφέρονται σαν μια θύρα φανατικών σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που κάνει πολύ φασαρία, δημιουργούν ατμόσφαιρα και είναι οργανωμένοι αλλά είναι λίγοι. «Υπάρχουν δυναμικές ομάδες οι οποίες δημιουργούν πάρα πολύ θόρυβο και χτυπούν συνέχεια τις κατσαρόλες για να τις προσέξουμε, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια μειοψηφία της κοινωνίας μας. Η κοινωνία μας, ευτυχώς για εμάς και για το μέλλον των παιδιών μας, δεν είναι στα χαρακώματα του εμφυλίου όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πουν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον τρόπο που αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι: «Ο κάθε τόπος έχει την αργκό του. Στα Χανιά λοιπόν ο Μητσοτάκης ήτανε για όλους ο ψηλός. Πιθανόν η λέξη να είχε και μια πολιτική διάσταση. Αυτό το αγέρωχο του Μητσοτάκη, το οποίο διατηρούσε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του, ακόμη και όταν έλεγε πράγματα αντιδημοφιλή, όταν τον πολεμούσαν. Στην Κρήτη λοιπόν το προσωνύμιο του ήταν “ο ψηλός”. Επειδή εγώ δεν θέλω να χρησιμοποιώ μόνο τους ψεύτικους, τυπικούς όρους χρησιμοποίησα αυτόν τον όρο στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά μου».

Ως προς το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι παραμένει το ίδιο: «η Ελλάδα που παράγει και στον αντίποδα η Ελλάδα που γλύφει συνέχεια τις πληγές της. Από την μια ο λαϊκισμός, τα ωραία λόγια και από την άλλη είναι μια Ελλάδα που αγωνιά να φύγει μπροστά. Αυτές είναι οι δυο Ελλάδες που συγκρούονται συνέχεια», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα που παράγει και που δημιουργεί δεν είναι τόσο ελκυστική στα συνθήματα».