Ομόφωνη η απόφαση της Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της ΔΗΣΥ

Εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Γραμματείας κατά τη συνεδρίαση της της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Φώφη Γεννηματά: Πρώτα εκλογή αρχηγού από τη βάση και ιδρυτικό συνέδριο έως τις αρχές του 2018

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά πρότεινε  το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ μέσα σε εύλογο χρόνο, παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα. (πολυκομματικός ή όχι).

Στη συνέχεια θα προχωρήσει η εκλογή επικεφαλής από τη βάση. «Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσδιορίζοντας ως χρονική κατάληξη όλων των διαδικασιών τις αρχές του 2018 υπό την αίρεση απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων.

Η κ. Γεννηματά επιπλέον τόνισε ότι το Συνέδριο θα συζητήσει τη φυσιογνωμία και την στρατηγική για «ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό, ευρωπαϊκό, κεντροαριστερό πολιτικό φορέα, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσο και απέναντι στην συντηρητική παράταξη. Δεν χρειάζεται ο τόπος έναν άχρωμο μεσαίο χώρο, παρακολούθημα και συμπλήρωμα είτε του ενός, είτε του άλλου. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που ως ρεύμα πλειοψηφίας θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Σ’ αυτή την πορεία θέλουμε να συναντηθούμε με όλους αυτούς που επιθυμούν να είναι συναγωνιστές στις προσπάθειές μας».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Πρώτα ιδρυτικό συνέδριο νέου κόμματος και ύστερα η εκλογή αρχηγού από τη βάση μέσα στο 2017

«Η εκλογή επικεφαλής από τη βάση αφορά τον ενιαίο φορέα που πρέπει να δημιουργηθεί με Ιδρυτικό Συνέδριο εντός του 2017 και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο. Επίσης πρώτα δημιουργείς τον ενιαίο φορέα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση». Αυτή την πρόταση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαδεχόμενος τη Φώφη Γεννηματά στο βήμα της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ακόμη ότι για να συγκροτηθεί νέος κομματικός φορέας της ευρύτερης Κεντροαριστεράς χρειάζεται να σηματοδοτηθεί στο επικείμενο Συνέδριο του Ιουνίου ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. «Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές. Και κυρίως με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ενότητα και ανανέωση. Πρέπει, είπε «να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς περιχαρακώσεις και ανασφάλειες. Κανένας δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν πρέπει να εμποδίσει τη δρομολόγηση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς».

Εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση 

Εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα η εισήγηση της Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που κατατέθηκε από τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

1. Το Προγραμματικό και Πολιτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πραγματοποιηθεί από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το Συνέδριο:

 • Θα προσδιορίσει, τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τις κεντρικές επιλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου καθώς και τις κατευθύνσεις μας για την έξοδο από την κρίση.
 • Θα συζητήσει, το Πρόγραμμα Ελλάδα με τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας.
 • Θα καθορίσει, τις αρχές λειτουργίας και την οργανωτική δομή της Συμπαράταξης.
 • Θα επεξεργαστεί, τον οδικό χάρτη για το νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.

2. Είναι Συνέδριο ανοιχτό σε όλα τα κόμματα, τους φορείς, τα στελέχη και τους πολίτες του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέσουν τις απόψεις τους σε όλες τις διαδικασίες διαλόγου για να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις μας.

3. Σύνθεση Συνεδρίου

Η συγκρότηση του Συνεδρίου θα γίνει με βάση την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού.

Οι Σύνεδροι θα είναι κατά 50% θεσμικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατά 50% αιρετοί, από τους πολίτες στα Μαζικά Κινήματα, τις Επαγγελματικές Οργανώσεις και την Αυτοδιοίκηση, που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αναλυτικά:

α) Οι 1500 Σύνεδροι προέρχονται από τα κόμματα και τους φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ευθύνη τους αποστέλλονται στο Οργανωτικό του Συνεδρίου, ως τις 11/06.

β) Ως σύνεδροι μετέχουν επίσης 1500 στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που είναι εκλεγμένα και δραστηριοποιούνται σε Αυτοδιοίκηση/ Συνδικάτα/ Επαγγελματικές και Αγροτικές Οργανώσεις/ Επιμελητήρια/ Επιστημονικές Οργανώσεις/ Οικολογικά Κινήματα/ Γυναικείες Οργανώσεις/ Κινήματα Μεταναστών.

Επίσης ενεργά στελέχη του Φοιτητικού/ Σπουδαστικού Κινήματος και Προσωπικότητες από την Κοινωνία των Πολιτών.

Με βάση τον προβλεπόμενο αριθμό Θεσμικών Συνέδρων (1500) γίνεται κατανομή τόσο  ανά  Τριτοβάθμιο Επίπεδο Οργάνωσης ( ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ –ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΒΕ – ΕΣΕΕ – ΚΕΕ – ΤΕΕ – ΟΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ – ΕΣΑΜΕΑ κ.ο.κ) όσο και ανά νομό (Π.Ε/Ν.Ε) με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Βασική αρχή: Ο προσδιορισμός γίνεται με βάση ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΑ και συμμετέχουν ΟΛΑ τα πρόσωπα που «φέρουν» τις  ανάλογες  ιδιότητες εφ’ όσον  το επιθυμούν.

Η Ομάδα Οργανωτικού Διεξαγωγής Συνεδρίου  σε συνεργασία με τις αντίστοιχες παρατάξεις μας στους συλλογικούς φορείς και τα Νομαρχιακά Συντονιστικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εξειδικεύσει την ακριβή κατανομή και τον τρόπο προσδιορισμού των θεσμικών συνέδρων.

4. Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΟΕΣ)

Με βάση τις αποφάσεις του Κεντρικού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΟΕΣ) αποτελείται από:

 • Τα μέλη των Κεντρικών Συλλογικών Οργάνων των φορέων της ΔΗΣΥ
 • Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον Δντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους Ευρωβουλευτές
 • Τα Μέλη Επιτροπών πρώην βουλευτών
 • Τις Γραμματείες των Νομαρχιακών Συντονιστικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 • Τους Γραμματείς Τομέων και τους Υπεύθυνους Επιτροπών των κομμάτων/ φορέων Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 • Τους Επικεφαλής των ψηφοδελτίων Σεπτεμβρίου 2015
 • Τους Εκπροσώπους των φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων
 • Μέλη της επιτροπής Θεσμών Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 • Στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς
 • Τους Επικεφαλής των κεντρικών συλλογικών φορέων (Αυτοδιοίκηση, Επαγγελματικές και Επιστημονικές Οργανώσεις Επιμελητήρια Συνδικάτα)
 • Στελέχη απόδημου Ελληνισμού

5. Γραμματεία ΟΕΣ

Τις διαδικασίες προς το Συνέδριο συντονίζει 20μελής Γραμματεία της ΟΕΣ που αποτελείται από τους :

Αντωνίου Τόνια

Βαρδίκος Χαράλαμπος

Γιομπαζολιάς Μάκης

Δαρσινός  Αναστάσιος

Ελενόπουλος Γιώργος

Ιωσήφ Νίκος

Καρχιμάκης Μιχάλης

Κεγκέρογλου Βασίλης

Λάμψα Πωλίνα

Μαργαρίτης Θεόδωρος

Μπίστης Νίκος

Όθωνας Μανώλης

Παγκάλου Έφη

Πρωτόπαπας Χρήστος

Ρίσβας Γρηγόρης

Σαλαγιάννης Νίκος

Σαουλίδης Αντώνης

Σαχινίδης Φίλιππος

Χάλαρης Μιχάλης

Χατζησωκράτης Δημήτρης

Η Γραμματεία της ΟΕΣ θα έχει την ευθύνη για όλα τα θέματα σχετικά με την πορεία του Συνεδρίου, τις ομάδες δουλειάς, τη διεξαγωγή των Περιφερειακών και Θεματικών Ημερίδων/ Εκδηλώσεων κλπ.

6. Ομάδες δουλειάς

Συγκροτούνται Ομάδες δουλειάς, στις οποίες εντάσσονται όλα τα μέλη της ΟΕΣ και αφορούν:

 • Το Πρόγραμμα Ελλάδα.

Αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και συνέργειες δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.

 • Την πολιτική εισήγηση για τη φυσιογνωμία, τις στρατηγικές επιλογές, τις κεντρικές πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τον οδικό χάρτη για το νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.
 • Την εισήγηση για τις αρχές οργανωτικής λειτουργίας της Συμπαράταξης.
 • Το νέο σύμβολο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
 • Το Οργανωτικό, για τον προσυνεδριακό διάλογο, την πιστοποίηση του καταλόγου των συνέδρων, τις προσκλήσεις συμμετοχής, τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και την εν γένει οργάνωσή του.
 • Την οικονομική εξόρμηση με στόχο την αυτοχρηματοδότηση του Συνεδρίου.
 • Την επικοινωνία, με ευθύνη την προβολή του προσυνεδριακού διαλόγου προς τα ΜΜΕ και τη λειτουργία διαδικτυακής επικοινωνίας κλπ.
 • Τη νέα γενιά που θα προετοιμάσει τις προτάσεις πολιτικής για τους νέους και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στις διαδικασίες του Συνεδρίου.

Οι εισηγήσεις των ομάδων δουλειάς θα ολοκληρωθούν έως τις 28/05.

Σε κάθε ομάδα δουλειάς λειτουργεί συντονιστικό και πέραν των μελών της ΟΕΣ, που θα ενταχθούν με βάση και τις δηλώσεις συμμετοχής τους, καλούνται να συμμετέχουν ανεξάρτητα στελέχη, επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων κλπ.

7. Προσυνεδριακός Διάλογος (28/05-25/06)

 • Η Διαδικασία διαλόγου για τις εισηγήσεις του Συνεδρίου θα διεξαχθεί σε κάθε Νομό και στους μεγάλους Δήμους.
 • Οι Θεματικές και οι Περιφερειακές Αναπτυξιακές Ημερίδες οργανώνονται όπως παρακάτω:

α) Περιφερειακές Αναπτυξιακές Ημερίδες για το Πρόγραμμα Ελλάδα με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της περιφέρειας και θα διεξαχθούν τα Σαββατοκύριακα 10-11/06 και 17-18/06 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Οι Περιφερειακές Ημερίδες διοργανώνονται με ευθύνη της ομάδας για το Πρόγραμμα Ελλάδα και της ομάδας Οργανωτικού σε συνεργασία με τα Νομαρχιακά Συντονιστικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της αντίστοιχης περιφέρειας.

β) Θεματικές Ημερίδες, προγραμματίζονται για Παιδεία, Αγροτικά, Υγεία, Ναυτιλία, Ορυκτό πλούτο, πλουτοπαραγωγικές πηγές κλπ. Οι Θεματικές Ημερίδες διοργανώνονται με ευθύνη των επικεφαλής των Τομέων των κομμάτων/ φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

γ) Με συνεργασία της Γραμματείας της ΟΕΣ, των Νομαρχιακών Συντονιστικών και των αντιστοίχων τομέων μπορούν να οργανωθούν περισσότερες θεματικές εκδηλώσεις.

8. Θεματολογία Συνεδρίου

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν και θα τεθούν προς έγκριση, μετά την τελική τους διαμόρφωση:

 • Το Πρόγραμμα Ελλάδα
 • Η Πολιτική Εισήγηση
 • Οι Αρχές Λειτουργίας και η Οργανωτική Δομή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 • Η Εισήγηση για τα Σύμβολα

9. Εργαστήρια Πολιτικής

Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργήσουν τα παρακάτω Εργαστήρια Πολιτικής:

 • Θεσμοί, Διαφάνεια, Αξιολόγηση, Λογοδοσία, Ανεξάρτητες Αρχές, Δικαιοσύνη
 • Νέες Τεχνολογίες, Σύνδεση με Ανάπτυξη, Απασχόληση, Ζητήματα Δημοκρατίας
 • Αλλαγές στο Κράτος, Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Αποκέντρωση, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
 • Πολιτικές για τη Νέα Γενιά
 • Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μεταναστευτικό, Προσφυγικό

Την ευθύνη για τη διεξαγωγή των Εργαστηρίων έχουν οι υπεύθυνοι των αντίστοιχων τομέων των φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

10. Η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου καλεί όλα τα μέλη των κομμάτων και των φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας να συμμετέχουν στις ανοιχτές διαδικασίες του Συνεδρίου για να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις μας για τη Πατρίδα και την Παράταξη.

Θέτουμε καθοριστικές βάσεις για το μέλλον και ενδυναμώνουμε τη σχέση μας με την Ελληνική κοινωνία.

Προχωρούμε με νέες ιδέες, με τόλμη και υπερβάσεις.

Δίνουμε πειστικές απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

Με το εναλλακτικό μας σχέδιο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε την ελπίδα στους πολίτες και να αποτελέσουμε καθοριστικό παράγοντα για την προοπτική της Ελλάδας.

Ας εργαστούμε όλοι μαζί για την επιτυχία των στόχων μας.