Ξεκαλάκης: “Τουλάχιστον δεν μου έχουν ζητήσει ακόμα να εγκαταλείψω τη χώρα

Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί τουλάχιστον δεν μου έχουν ζητήσει, ακόμα, να εγκαταλείψω τη χώρα. Κάποιοι με μισούν και με διώκουν, επειδή έκανα το λάθος να εκφέρω μια άποψη σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Πιστεύω ότι αν με τόση ζέση και σχεδιασμένη τακτική επετίθεντο και στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τώρα μπορεί και να τους είχαμε ρίξει. Στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να καταλάβουν ότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών.»

Για την κα Φώφη Γενημματά είπε: «Η κα Γεννηματά αδικεί τον εαυτό της μέσω αυτών των επιλογών. Χάνει μία λαμπρή ευκαιρία την γράψει η πολιτική ιστορία ως πολιτικό, που θα συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να μπορέσει να καταστεί ξανά ισχυρός ο χώρος. Δυστυχώς, επιλέγει ένα μικρό, φοβικό σχήμα. Άγεται από τους συνεργάτες της” δήλωσε στον Αθήνα 984 και στον Ηλία Κανέλλη, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ .

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος: Πώς είστε κε Ξεκαλάκη ;

Στέφανος Ξεκαλάκης: «Είμαι πολύ κανοποιημένος, γιατί δεν μου έχουν ζητήσει ακόμη να εγκαταλείψω τη χώρα. Είναι λυπηρό. Αισθάνομαι ότι κάποιοι με διώχνουν και με μισούν επειδή έκανα το λάθος να εκφέρω άποψη σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Διερωτώμαι πώς θα μπορέσουν να προεγγίσουν νέους ανθρώπους, από τα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας να μετάσχουν στην πολιτική, όταν λειτουργούν κατ αυτόν τον τρόπο.

Για αυτούς πρέπει να εξοβελίζονται από το κόμμα όσοι τοποθετούνται εντός των οργάνων με διαφορετική άποψη και καταθέτουν τις πολιτικές τους διαφωνίες που βρίσκονται σε αντίθεση με τα όσα πρεσβεύει η ηγεσία του κόμματος.Αυτό οδηγεί σε άλλα πρότυπα από αυτά, που κατα την άποψή μας, πρέπει να έχει μια δημοκρατική παράταξη.»

Δημοσιογράφος: Ολο αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο πάντως μετά την τοποθέτησή σας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και την επιλογή της κας Γενημματά να σας παρακάμψει, προκηρύσσοντας συνέδριο του κόμματος.

Στ Ξεκαλάκης:«Ηταν μια αντιδημοκρατική και αντικαταστατική επιλογή. Αν επιτίθεντο με τόση ζέση και συνδυασμένη τακτική και στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τώρα θα τους είχαμε ρίξει. Πρέπει να καταλάβουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ ότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών.Εχθρός είναι και ο κακός μας εαυτός που είναι βγαλμένος μέσα από τα μαύρα κατάστιχα της πολιτικής μας ιστορίας και ξένος πρός την πολιτική κουλτούρα της παράταξης.»

Δημοσιογράφος: Δεν είναι ξένο.Να μην ξεχνάμε ότι ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου είχε καρατομήσει κόσμο και κοσμάκη και πολύ πιό εύκολα, διότι είχε και την ισχύ να το κάνει.

Στ Ξεκαλάκης:«Εκτός του ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τέτοιου είδους περιπτώσεις, δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα από νύν και πρώην συντρόφους που γνωρίζουν την πολιτική ιστορία του κόμματος και οι οποίοι είπαν ότι τέτοιου είδους συμβάντα πλήττουν τους θεσμικούς ρόλους εντός του κινήματος και δεν έχουν ξανασυμβεί. Αυτό είναι το λυπηρό, διότι πιστέψαμε σε κάποιες ιδέες και αξίες. Δυστυχώς επικρατεί η λογική της διατήρησης ενός μικρού και φοβικού κόμματος, μόνο και μόνο για να κάνουμε τις 17 θέσεις των βουλευτών 34 και όχι για να επιλύσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, που είναι το ζητούμενο.»

Δημοσιογράφος: Πάντως η προπάθεια σύστασης ενός καινούργιου ευρύτερου φορέα μέσω του ΠΑΟΚ και της ΔΗΣΥ, συνεχίζεται, έτσι δεν είναι;

Στ Ξεκαλάκης:«Συνεχίζεται και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα μπορέσουν να επικρατήσουν οι λογικές που και εμείς πρεσβεύουμε οι οποίοι θέλουμε έναν χώρο με πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, αποκλείοντας λογικές περιχαράκωσης, όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό επαφίεται και στις άλλες δυνάμεις που συγκροτούν τη ΔΗΣΥ, αλλά κυρίως στους προοδευτικούς πολίτες και στην κοινωνία που θα πρέπει να μετάσχει στο εγχείρημα και να αποβάλλει τέτοιου είδους λογικές.»

Δημοσιογράφος: Εσείς, θα συμμετάσχετε στη συνέχιση των διαδικασιών στη ΔΗΣΥ για το ευρύτερο σχήμα που θα προκύψει , άν προκύψει;

Στ Ξεκαλάκης:«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μας αποκλείσουν και από εκεί. Δίνουμε μια μάχη με τις ιδέες και τις απόψεις μας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο.Απαιτούμε όμως το δικαίωμα στο να τις εκφέρουμε στα όργανα και τα συνέδρια και πιστεύουμε ότι τελικά αυτές θα κυριαρχήσουν και δεν θα οδηγηθούμε σε ένα ερμαφρόδιτο σχήμα όπως η ΔΗΣΥ που έχω χαρακτηρίσει ως συνένωση από φέουδα και βιλαέτια και θα πάμε σε ένα ενιαίο, πολυτασικό σχήμα, το οποίο θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Δεν μπορούμε, στο έτος 2017 να λειτουργούμε με προδικτατορικές λογικές και λογικές του 1981.»

Δημοσιογράφος: Οσα συζητούνται στο ΠΑΣΟΚ απασχολούν καθόλου τη ΔΗΣΥ; Αν μη τι άλλο,τις σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις που και αυτές μετέχουν στη προσπάθεια διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς;

Στ. Ξεκαλάκης: «Η εικόνα που έχω είναι ότι προφανέστατα και τους προβληματίζουν, διότι όταν εντός ενός κόμματος διώκεται η αντίθετη άποψη, αναγνωρίζουν ότι και αυτοί -ανά πάσα στιγμή- ,μπορεί να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις.Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός που τον εισπράττω και εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι μαζί μαζί τις υγιείς δυνάμεις από τα ευρύτερα σχήματα, τις κινήσεις της Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον τελικό στόχο που σχετίζεται με το όραμά μας για έξοδο από τα μνημόνια και την προοπτική που πρέπει να έχουμε όλοι, ως Ελληνες πολίτες.»

Δημοσιογράφος: Ποια γνώμη έχετε για την κα Φώφη Γενημματά, με την οποία προσωποποιήθηκε, εκ των πραγμάτων, η πολιτική σας κόντρα;

Στ Ξεκαλάκης: «Η κα Γενημματά αδικεί τον εαυτόν της μέσω αυτών των επιλογών. Χάνει μία λαμπρή ευκαιρία να την γράψει η πολιτική ιστορία ως έναν πολιτικό, που θα συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να μπορέσει να καταστεί ξανά ισχυρός ο χώρος. Δυστυχώς, επιλέγει ένα μικρό, φοβικό σχήμα. Άγεται από τους συνεργάτες της που το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν τα μικρά κομματικά τους αξιώματα και δεν κοιτούν τη μεγάλη εικόνα”

Δημοσιογράφος: Με τον κ Βενιζέλο ο οποίος απ ό,τι φαίνεται έχει πάρει ούτως ή άλλως τις αποστάσεις του από το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως από τη ΔΗ.ΣΥ, έχετε επαφές, υπάρχει πιθανότητα συννενόησης στο μέλλον;Πώς κρίνετε τις παρεμβάσεις του;

Στ.Ξεκαλάκης: «Ο κ Πρόεδρος τοποθετείται πολιτικά, όπως μας είχε γνωστοποιήσει και εντός των οργάνων και αποστασιοποιείται από αυτή τη διαδικασία εσωστρέφειας, την οποία και εγώ αναγνωρίζω, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα.

Εμείς αξιοποιούμε τις εμπειρίες του και τις ιδέες που εκφράζονται και μέσω του e-κυκλος και θέλω πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση και με αυτόν και με τα άλλα σημαίνοντα στελέχη που έχουν αφήσει διαχρονικά, το αποτύπωμά τους στο χώρο. Η λύση στα προβλήματά μας έρχεται μέσα από την πολιτική και όχι την παραπολιτική»

Δημοσιογράφος: Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε να συνεργάζεστε με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ή με την ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

Στ. Ξεκαλάκης: «Είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέσα από το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσω να παλεύω για μια προοδευτική παράταξη.»

Δημοσιογράφος: Τα πράγματά σας τελικά τα μαζέψατε;

Στ Ξεκαλάκης : « Το θέμα δεν ήταν αυτό, αλλά ένας ισχυρός συμβολισμός που εξέλαβα ως πρόθεση της ηγεσίας να εκτοπίσεοι οιανδήποτε διαφορετική άποψη.»