Συζητήθηκε στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η Πρόταση Νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 2 Φεβρουαρίου 2016, με αντικείμενο «το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης».
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε και εφαρμόζει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με την Πρόταση Νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιδιώκεται:
- Η διασφάλιση προστασίας της Α΄ κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο 3869/2010
- Η επαναφορά στα 1500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού και η προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ .
- Η πρόσθετη στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
- Η ανάκτηση αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.
Επίσης, η Εισηγήτρια της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου εισηγήθηκε Τροπολογία με την οποία: α) εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από το εισοδηματικό όριο που λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης, β) την υποστήριξη των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης με εξαίρεση των νοσηλείων από το claw back και το rebate, που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ και γ)τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση τα τμήματα εκπαίδευσης και απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση, στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των συνανθρώπων μας.
Τόσο το ακατάσχετο των επιδομάτων όσο και η Τροπολογία έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από την κυβερνητική πλειοψηφία.