Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην κοινωνική του βάση-Προχωράμε όλοι μαζί μπροστά

“Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην κοινωνική του βάση. Προχωράμε όλοι μαζί μπροστά”, ήταν το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της, στη συνεδρίαση των Γραμματέων και αναπληρωτών Γραμματέων των ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και το έκτακτου συνεδρίου.

“Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Διανύουμε αναμφίβολα μια εποχή με μεγάλα προβλήματα αλλά και πολιτικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην χώρα μας.  Στην Ευρώπη οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού εκμεταλλεύονται τις αρνητικές συνέπειες των συντηρητικών πολιτικών της λιτότητας και ενισχύουν την θέση τους.

Εύχομαι και ελπίζω σε λίγες ημέρες ο Εμανουέλ Μακρόν να είναι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και με μεγάλη πλειοψηφία απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια.

Και εμείς οι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες είναι ώρα να τολμήσουμε γιατί αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που υποσχεθήκαμε στους λαούς μας.  Με ριζικές και τολμηρές αλλαγές στην πολιτική της Ένωσης.  Με τερματισμό της λιτότητας, βάρος στην ανάπτυξη, θετικές πρωτοβουλίες για την Κοινωνική Ευρώπη, με περισσότερη Ευρώπη.

Τα Εθνικά μας Θέματα διανύουν και αυτά μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Έχω πει πολλές φορές πως θέλουμε μια Τουρκία, δημοκρατική, σταθερή, Ευρωπαϊκή. Χωρίς αυταρχισμούς και καταπιεστικές αντιδημοκρατικές πρακτικές, αντίθετες στις Ευρωπαϊκές αξίες, στο κράτος δικαίου, στο διεθνές δίκαιο.  Οι τελευταίες εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα προκαλούν βαθύτατη ανησυχία.

Ζήτησα και στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων, να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή επιρροή για την επαναφορά της Τουρκίας στην δημοκρατική τάξη. Δημοκρατική τάξη και σεβασμό των διεθνών συνθηκών.

Στην χώρα μας εκτυλίχτηκε  η τελευταία πράξη του δράματος που λέγεται «Β’ αξιολόγηση». Αυτό και η αποκάλυψη της Αριστερής Διαπλοκής.  Για πολλούς μήνες οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δήθεν διαπραγματεύονταν ενώ βύθιζαν τη χώρα στην ύφεση και την  αβεβαιότητα. Τώρα  με την πλάτη στον τοίχο κατέληξαν σε συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου. Δεσμεύουν την χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο Μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση.

Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ )για πολλά χρόνια.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ.

Με  νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δις ευρώ συνολικά, μέσω μείωσης των συντάξεων, του αφορολόγητου και περικοπής 450 εκ ευρώ από τις ενισχύσεις των ανέργων και των ασθενέστερων τάξεων. Και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες.

Νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα».

Είναι ώρα όμως ο Ελληνικός λαός να πληροφορηθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης Τσίπρα /Καμμένου. Γιατί πια κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνουν ο κ Τσίπρας και οι Υπουργοί του. Ζητήσαμε να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή το σύνολο των κειμένων συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και τώρα και για το μέλλον.

Ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μάθει ο Ελληνικός λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων. Να μάθει ότι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν, έχουν υποθηκεύσει και το μέλλον.

Απευθύνομαι σήμερα στους Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι μέσα από εσάς στο σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι στη μεγάλη λαϊκή μας βάση, σ’ αυτούς που κράτησαν όρθιο το ΠΑΣΟΚ στα πολύ δύσκολα. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, κόντρα σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και να ξαναγράψουν την ιστορία, εμείς μείναμε όρθιοι,  «ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».  Κρατήσαμε την ζωή μας  με ανιδιοτέλεια και πίστη.

Πίστη στις ιδέες, στους αγώνες και την προσφορά μας στο Λαό και τον τόπο. Η ιστορία δεν θα ξαναγραφεί από κανέναν.

Ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη στιγμή, η Παράταξη είχε πληγωθεί και διασπαστεί. Δύναμη μου ήταν η εμπιστοσύνη των 50.000 μελών μας που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Πολιτεύτηκα και πολιτεύομαι με πίστη στο τρίπτυχο που είχα προβάλλει στη διαδικασία εκλογής μου.

Ενότητα της Παράταξης. Να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε η διάσπαση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουμε καινούργιες.

Ανανέωση του Κόμματος. Ανάδειξη νέων ανθρώπων και νέων ιδεών. Κυρίως παρουσίαση  λύσεων στα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση

Διεύρυνση. Να δώσουμε στην Παράταξη ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και μεγαλύτερη κοινωνική επιρροή .

Όραμα μου ήταν και είναι, να κάνουμε το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και πάλι κυρίαρχο πόλο της πολιτικής ζωής του τόπου. Να ξανακάνουμε την Παράταξη μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή. Αυτό είναι το όραμα που μας ενώνει όλους.  Η Δημοκρατική Παράταξη από την δημιουργία μας, ήταν το ρεύμα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Των ρήξεων και  των ιστορικών αποφάσεων. Και η εντολή μας είναι να την ξανακάνουμε και πάλι εκφραστή της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Σε αυτή την επίπονη, δύσκολη πορεία πετύχαμε ήδη  πολλά.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με τη ΔΗΜΑΡ, και τις Κινήσεις Πολιτών δημιουργήσαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία επιδοκιμάστηκε εκλογικά από το 6,2% του Ελληνικού Λαού. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βρέθηκαν στην ίδια πολιτική στέγη ταυτόχρονα,  δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, του Ριζοσπαστικού Κέντρου  και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εμπεδώσαμε τον Αυτόνομο ρόλο της Παράταξης. Προβάλλαμε την Ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης.

Σήμερα για να φύγουμε από τα μνημόνια δεν μπορούμε να αναζητούμε σωτήρες.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα με νέα αποφασιστικά βήματα.

Προχωράμε αταλάντευτα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πραγματοποίηση του Πολιτικού-Προγραμματικού Συνεδρίου μας στο τέλος Ιουνίου.

Συνέδριο που θα αποτυπώνει το πολιτικό μας στίγμα, την νέα στρατηγική μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, όπως ζητούν από εμάς οι πολίτες.

Συνέδριο που θα επεξεργασθεί το Πρόγραμμα Ελλάδα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας.

Συνέδριο που θα διαμορφώσει την πρόταση προς τα κόμματα για τον οδικό χάρτη και τα επόμενα βήματα για τη μετεξέλιξη της συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα. Τα βήματα της μετεξέλιξης θα πρέπει να είναι σταθερά αλλά και προσεχτικά. Δεν διαλύεις κάτι, πριν δημιουργηθεί σε στέρεη βάση το καινούριο.

Αυτό εξάλλου είναι η πάγια θέση μου, όχι σήμερα, αλλά εδώ και δύο χρόνια, από την πρώτη στιγμή που  δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτή ήταν η  συνισταμένη των απόψεών μας. Σύμφωνα και με τις αποφάσεις μας, που στηρίζονται από τα κόμματα και τους φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στο τριήμερο 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Πάμε να συναντήσουμε τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ  Ελλήνων από μια κυβέρνηση που μόνο της μέλημα είναι οι ανελέητοι φόροι, η εξόντωση της μεσαίας τάξης και η παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία. Είναι κρίσιμο συνεπώς να αντικρύσουμε συντεταγμένα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μέλλον. Στόχος μας η συμφιλίωση της ελληνικής κοινωνίας που τόσο εγκληματικά  δίχασαν οι Δυνάμεις  του μίσους και του διχασμού.

Μια πλατιά ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που οδηγεί στην εθνική επιβίωση και στην οικονομική ανάκαμψη. Στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Ελληνική Κοινωνία και ειδικά ο ευρύτερος χώρος της Προοδευτικής Παράταξης θα δώσει το παρόν. Τονίζω και πάλι ότι είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί να συμμετέχει καταθέτοντας τις απόψεις του και να συνδιαμορφώσει τις τελικές αποφάσεις μας.

Ας το πάρουν όλοι απόφαση. Ας αφήσουν τα προσχήματα. Για μας δεν περισσεύει κανείς. 

Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διασφαλίζει σε αυτή την φάση τον ενιαίο και πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου  σχήματος.  Θα είναι όμως και ένα σκαλοπάτι, για τον ενιαίο  φορέα, στόχος που δεν θα επιτευχθεί βέβαια με άλματα στο κενό και υποκριτικές μεγαλοστομίες.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Χωρίς αμφιβολία τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στους προοδευτικούς πολίτες  που απωθούνται  και έχουν αλλεργία στις εσωκομματικές  διενέξεις και με το δίκιο τους. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν.

Η βάση μας θεωρεί πολιτικά απαράδεκτο την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι κεφάλι, κερδίζει μάχες και έδαφος, κάποιοι να επιλέγουν σκιαμαχίες που δημιουργούν άσκοπες αναταράξεις και  εσωστρέφεια. Δεν τη χρειαζόμαστε. Ως εδώ.

Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην Κοινωνική του Βάση, δεν ήμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες αυτού του χώρου.  

Για τους λόγους αυτούς και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην λαϊκή μας βάση, αποφάσισα να προκηρύξω σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Καταστατικού μας Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Προκρίνω την καταστατική προβλεπόμενη λύση και με δημοκρατικές διαδικασίες, πολιτική λύση-απέναντι στο ζήτημα που δημιουργήθηκε. Συνέδριο που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, σύμφωνα και με  την πρωτοβουλία που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016.

Πρωτοβουλία θυμίζω  που περιλαμβάνει:

  • Εκλογή του Επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση
  • Συνέδριο και εκλογή οργάνων

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική μας.

Κανείς δεν θα πάρει αποφάσεις για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς το ΠΑΣΟΚ!

Ζητώ την ενεργή στήριξη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών, των αποκεντρωμένων πολιτικών μας οργάνων, σε αυτή την προσπάθεια.

Οι πολίτες μας παρατηρούν, μας ελέγχουν και προσδοκούν από εμάς. Ας ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Θα έχουμε την ευκαιρία στο αμέσως επόμενο διάστημα να συζητήσουμε σε έναν ευρύ Προσυνεδριακό Διάλογο τις θέσεις, τις νέες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εν όψει του Συνεδρίου της.

Αυτή είναι η πρώτη και αποκλειστική μας ευθύνη το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016, λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί θετικά και προωθητικά στην πορεία της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της παράταξης.

Δεν είναι ώρα για λογικές ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και εσωτερικών διχασμών από κανέναν. Αυτό δεν το θέλει κανείς, δεν το αποδέχονται οι πολίτες και όλοι οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε.

Όσον με αφορά εγγυώμαι την ενότητα, την συνοχή, την έκφραση όλων των απόψεων και τις δημοκρατικές διαδικασίες στην παράταξη και στο κόμμα μας.

Σας καλώ όλους, να στηρίξετε ενεργά αυτή την κοινή μας προσπάθεια.”