Γεννηματά: Τα αντίμετρα το νέο μεγάλο παραμύθι της Κυβέρνησης

Τα αντίμετρα το νέο μεγάλο παραμύθι της Κυβέρνησης“, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο στην συνέντευξή τηςστην τηλεόραση του «ΑΝΤΕΝΝΑ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, η Φώφη Γεννηματά-Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα δήθεν αντίμετρα που θα αντισταθμίσουν τα μέτρα είναι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης. Τα πολύ σκληρά μέτρα για τη μεσαία τάξη και για τους πολύ φτωχούς έρχονται τώρα. Τα αντίμετρα θα έρθουν εάν και εφόσον ξεπεράσουμε τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησαν και μόνο μετά από έγκριση Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος θα γίνει ο Γραμματέας του κ. Τόμσεν, που απλά θα δημοσιεύει στο Φ.Ε.Κ. την σχετική απόφαση του Δ.Ν.Τ. για το εάν, πόσα και ποια αντίμετρα μπορούν να υλοποιηθούν. Είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Είναι το άρθρο 15, είναι το άρθρο της ντροπής.

Με λίγα λόγια θα κόβουν τη σύνταξη από το χαμηλοσυνταξιούχο και θα δίνουν συσσίτιο στο εγγόνι του κάποια στιγμή στο μέλλον, αν συμφωνεί σε αυτό και το εγκρίνει ο κ. Τόμσεν. Υπάρχει μεγάλη κοροϊδία σε αυτή την  υπόθεση.

Σας θυμίζω ότι το φθινόπωρο η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων δεν ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μπήκαν λόγω της καθυστέρησης και της μεγάλης αδυναμίας αυτής της κυβέρνησης, πρώτον να δημιουργήσει ανάπτυξη, δεύτερο να χτυπήσει τη γραφειοκρατία, τρίτον να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, τέταρτον, να φέρει επενδύσεις και πέμπτον να πατάξει επιτέλους τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Υπάρχει  απροθυμία, αδυναμία και  ανικανότητα σε όλα αυτά.

Το μοναδικό σχέδιο που είχαν εξ αρχής ήταν το πώς θα παραμείνουν στην εξουσία

Η διαπραγμάτευση που έκαναν ήταν για το πώς θα πάνε τα μέτρα όσο πιο πίσω γίνεται για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο και ρίχνουν όλα τα βάρη,  στη μεσαία τάξη που αυτή τη στιγμή εξοντώνεται και στους πιο φτωχούς.

Ένα ακόμα μεγάλο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι «εντάξει τα φέρνουμε όλα αυτά, αλλά τώρα τελειώνουμε, φεύγουμε από τα μνημόνια και έρχεται η ανάπτυξη». Πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Εγώ βλέπω, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι  έρχεται πίσω η ύφεση. Ήρθε πίσω η ύφεση. Και αυτό το νομοσχέδιο είναι εξόχως υφεσιακό. Έχουν υπερφορολογήσει τις  επιχειρήσεις με  27συνολικά νέους φόρους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών ξεπερνούν τα 100 δις. 22 δις τα ασφαλιστικά ταμεία και 110 δις έχουν εκτοξευθεί τα κόκκινα δάνεια.

Από πού λοιπόν και πως θα έλθει  η ανάπτυξη εκτός από τα ψέματα που κάθε τόσο ακούμε από τον Πρωθυπουργό και από την κυβέρνησή του;

Είναι άλλο να φέρνεις μέτρα όταν έχεις 35 δις έλλειμμα που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άλλο να φέρνεις 2 ακόμα μνημόνια ενώ παρέλαβες  το πρωτογενές πλεόνασμα

Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμούς ανάπτυξης θετικούς, έστω και οριακά. Και οδήγησε τη χώρα ξανά στην ύφεση με δική του υπαιτιότητα. Και όλα αυτά τα μέτρα είναι δική του ευθύνη. Είναι άλλο πράγμα να πρέπει να λύσεις το 35 δις έλλειμμα, που παραλάβαμε εμείς και να μην έχεις μηχανισμό στήριξης,

Είναι άκομψο να συγκρίνουμε τα 35 δις έλλειμμα που παραλάβαμε εμείς με την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα που παρέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Και κατέληξε να βάλει πάνω από τη χώρα τη ταμπέλα «η Ελλάδα πωλείται σε τιμή ευκαιρίας»

Και εν τέλει ο  ελληνικός λαός βλέπει εδώ και 8 χρόνια ότι κάνει διαρκώς θυσίες και βλέπει να υπάρχει αποτέλεσμα. Νιώθει συνέχεια το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια του και βλέπει ένα πολιτικό σύστημα να μην  μπορεί να ανταποκριθεί στην αγωνία του και στις προσδοκίες του. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ξέρετε ότι εγώ δεν ωραιοποιώ καταστάσεις.

Το «όλοι ίδιοι είναι» ισοπεδωτικό, άδικο και επικίνδυνο για τη Δημοκρατία

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όμως για τη Δημοκρατία το «όλοι ίδιοι είναι» και οδηγεί σε επιλογές ακραίες, ακροδεξιές, φασιστικές. H μεγάλη διαφορά για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είναι η δική μας φωνή που κάθε μέρα είναι και πιο δυνατή, ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή για τη χώρα. Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να κάνει τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να έχει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη απέναντι στους εταίρους.

Το «σχέδιο Ελλάδα» ως βάση για τη συνεννόηση των κομμάτων προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση

Ότι χρειάζεται εθνική γραμμή το λέγαμε και τότε που ήταν μεγαλύτερα, το λέμε και σήμερα. Τώρα δοκιμάστηκαν όλοι. Και ξεγυμνώθηκαν όλοι. Και ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Πάμε σε συνέδριο πολιτικό και προγραμματικό, ακριβώς για να δώσουμε το στίγμα μας και να περιγράψουμε αυτό που λέω πολύ καιρό το «σχέδιο Ελλάδα». Αυτή τη στιγμή δουλεύουν εκατοντάδες άνθρωποι για το σχέδιο  στη βάση  του πλαισίου που παρουσιάσαμε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο.

Το σχέδιο αυτό θα  μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης των κομμάτων για ένα εθνικό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση.

Γύρω από αυτή την εθνική γραμμή πρέπει να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Η ευρύτερη δυνατή για να υπάρχει μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη, αλλά και λαϊκή στήριξη. Γιατί χωρίς αυτό θα έχουμε πάλι μια κυβέρνηση σαν τις προηγούμενες, αδύναμη να διαπραγματευτεί σωστά με τους εταίρους. Έλλειμμα αξιοπιστίας είναι αυτό που πληρώνουμε σήμερα.

Και έχω πει πολλές φορές. Τα δυο πρώτα κόμματα, όποια επιλέξει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ποια θα είναι τα δυο πρώτα κόμματα, θα το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Εμείς αυτό που διεκδικούμε σήμερα είναι να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί γιατί είναι ολοφάνερο, ότι εάν δεν μειωθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. συνεννόηση στον τόπο δεν θα μπορεί να υπάρξει. Άρα και διέξοδος θα είναι δύσκολο να υπάρξει.

Η κυβέρνηση και δεν κατάφερε να αξιοποιήσει προς όφελος του ελληνικού λαού ούτε την ανοχή της κοινωνίας, ούτε τις ευκαιρίες για συνεννόηση από τις πολιτικές δυνάμεις ούτε τη στήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Δεν έχουμε αμφισβητήσει ποτέ τις δυσκολίες που δημιουργούν οι εταίροι μας. Και έχω δώσει μάχη, έδωσα η ίδια μάχη απέναντι στους εταίρους, όταν μου ζητούσαν να κλείσω την αμυντική βιομηχανία και  μέσα σε ένα εξάμηνο γυρίσαμε τις απαιτήσεις τους, αλλά πήγαμε σοβαρά, τεκμηριωμένα, με πρόταση κοστολογημένη, με χρονοδιαγράμματα και τους πείσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή αναδιάρθρωση, την οποία σήμερα έχουν πλήρως εγκαταλείψει. Και από την άλλη μεριά έχω βάλει πλάτη για να στηρίξουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές την Ελλάδα και να είναι ένα ανάχωμα απέναντι στις ακραίες απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Αυτή η κυβέρνηση είχε τη μεγαλύτερη ανοχή της ελληνικής κοινωνίας, είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία και δυνατότητα για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, είχε τη μεγαλύτερη στήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τίποτα από όλα αυτά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων.

Η απελευθέρωση όλων των Κυριακών χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εργαζόμενη μητέρα

Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και  απελευθερώνει όλες τις Κυριακές. Υπήρχε ένα πλαίσιο οργανωμένο. Είχε οργανωθεί αυτός ο χώρος και όχι εύκολα, με δυσκολίες και με αντιδράσεις τότε. Για ποιο λόγο ξανανοίγει αυτό το θέμα που χτυπάει τη μικρομεσαία επιχείρηση και κυρίως την εργαζόμενη γυναίκα. Υπήρξε πλαίσιο το οποίο έγινε αποδεκτό από όλους και το θέμα είχε κλείσει. Γιατί ξανάνοιξε; Σκέφτεστε την εργαζόμενη μητέρα που έχει μία μόνο μέρα για να είναι με την οικογένειά της και τα παιδιά της; Γιατί οι γυναίκες εδώ πέρα καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό και τι σημαίνει για τη μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.