G7: Η Γερμανία μπλοκάρει την διευθέτηση του ελληνικού χρέους(VIDEO)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει αλλάξει την πολιτική του σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα, επανέλαβε αξιωματούχος, που έχει γνώση των συζητήσεων, οι οποίες διεξάγονται μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.

Το Ταμείο με βάση το “protothema.gr”, ζητά από τους Ευρωπαίους να τοποθετηθούν με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν για να διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους πριν δεσμευθεί ότι θα συμμετέχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα με νέα δανεικά.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν σημάδια «παραχωρήσεων» και «υποχωρήσεων», ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν αρκετά και μάλιστα σε σημείο που να είναι ορατή η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Απομένουν πολλά να γίνουν από την πλευρά των Ευρωπαίων, τονίστηκε χαρακτηριστικά, αλλά θα μπορούσε να κλείσει το θέμα άμεσα, ακόμα και αύριο, αν υποχωρούσε η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάπως ελπιδοφόρα τα όσα άκουσε η κ. Λαγκάρντ στο  Μπάρι, αλλά όχι τόσο σημαντικά όσο για να σπάσουν άμεσα το αδιέξοδο. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είναι η αίσθηση που υπάρχει. Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αισθάνονται ότι το εμπόδιο είναι βασικά η Γερμανία, αλλά πίσω της κρύβονται και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Εάν δείξουν διάθεση για συνεργασία, η συμφωνία για το χρέος θα είναι γεγονός, τονίζουν πηγές εκτός ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Ταμείο έχει θέσει τους όρους του για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, και έχει κάνει υποχωρήσεις για να μειωθούν οι διαφορές του από τους υπόλοιπους δανειστές.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι γίνονται οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.

Στο Ταμείο ζητούν να καταγραφούν λεπτομερειακά τα μέτρα και όχι με ενότητες. Απαιτούν να γνωρίζουν όλες τις κινήσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι και σε ποια επίπεδα. Και επίσης τονίζουν ότι οι προηγούμενες προτάσεις των Ευρωπαίων ήταν κατώτερες των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του, ότι η έκθεση βιωσιμότητας «δεν βγαίνει» με όποιο τρόπο και να αναλύσει κανείς τα μέχρι στιγμής προτεινόμενα μέτρα. Απαιτούνται και άλλα πιο γενναία μέτρα, τονίζουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου.