Φίλης: Μνημόνιο υπογράφουμε απόψε!

«Η συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης καθώς και τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε, σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Αυτό το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός. Αυτή είναι η θέση μας, χωρίς εξωραϊσμούς. Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια success story. Ξέρω ότι επικοινωνιακά δεν ακούγεται καλά να παραδέχεσαι ότι οι μνημονιακοί καταναγκασμοί παραμένουν. Δεν πειράζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας», τόνισε ο Νίκος Φίλης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Εμείς, με την προσπάθεια μας, τα επιτεύγματα και τα λάθη μας εξακολουθούμε να μην υπογράφουμε την ιδεολογική και πολιτική προσχώρηση στη στρατηγική του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Χαρίζουμε στη Νέα Δημοκρατία και στους άλλους πρόθυμους που μας έλεγαν ότι τα μνημόνια είναι ευτυχία και ότι αν δεν υπήρχαν έπρεπε να τα εφεύρουμε, την ιδιοκτησία των προγραμμάτων» πρόσθεσε.

«Η μάχη συνεχίζεται», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση καταφέρνει να πιάνει στόχους, να εκμεταλλεύεται ρωγμές, αντιφάσεις και αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών» και πρόσθεσε ότι «προώθησε και προωθεί αντίμετρα», φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα το κοινωνικό επίδομα και την πολιτική στην υγεία, με την πρόσβαση στην περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων.

«Τα μέτρα μας επιβλήθηκαν μετά από μια μεγάλη μάχη που δώσαμε το 2015, και οδηγηθήκαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό τον οποίο θέσαμε στη κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε, και πρόσθεσε:

«Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας. Για τη δική μας Αριστερά, η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη του. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν εξαναγκαζόμενος έστω χάνεις το δίκιο σου για τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, παραχωρούνται κοψοχρονιά σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;»

«Τηρούμε τις συμφωνίες που μας επιβλήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό η Αριστερά υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όμως πρέπει να προσέξουμε να μη σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί γιατί διαφορετικά θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος», επεσήμανε ο κ. Φίλης, ενώ σημείωσε:

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο «για φιλολογία που αναπτύσσεται από κέντρα και παράκεντρα εκτός ΣΥΡΙΖΑ», που έχει σκοπό είπε, «να εγκατασταθεί μια μνημονιακή μηχανή εντός των γραμμών του κόμματος στο όνομα της δήθεν απαραίτητης ωρίμανσης του κόμματος, αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πρόωρη γήρανση».

Και ο κ. Φίλης συνέχισε: «Μας λένε ορισμένοι, θέτοντας στο στόχαστρο τα λεγόμενα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να επιβληθεί μια πλήρης αντιστοίχιση μεταξύ των εφαρμοζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης και της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Να γίνει η κατ’ εξοχήν παράταξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων, χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Να γίνει εκείνη η πολιτική δύναμη που αντί να μάχεται τη διαπλοκή σε όλες τις μορφές της θα επιχειρήσει να διαμορφώσει την δική της διαπλοκή στην επιχειρηματική ζωή και τα media. Ευχαριστούμε. Δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν θα πάρουμε. Όσοι από το κατεστημένο σχεδιάζουν αυτή την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα απογοητευτούν».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αφού άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για τα 40 χρόνια διακυβέρνησης που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή», τόνισε ότι «δεν θα καταφέρουν να τα συμψηφίσουν με τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν πάνω από τα μουτζουρωμένα ρούχα του εμπρηστή επιχειρούν να φορέσουν τη στολή του πυροσβέστη».

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης του υπερβολικού πλεονάσματος το 2017 για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να ικανοποιηθούν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες, ενώ μίλησε για «εκκρεμότητα του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2016», και για πλεονάσματα 3,5% που επιβάλλονται για αρκετά χρόνια.

«Αν τα δύσκολα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα θα είναι τα τελευταία, αν αποδειχθούν ακριβοπληρωμένο εξιτήριο ή αντίθετα καταντήσουν να είναι και αυτά εξαργύρωση μιας κάρτας διαρκούς παραμονής στο καθεστώς λιτότητας, (αυτό) θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες», τόνισε, και πρόσθεσε:

Αν είχαν ληφθεί «το 2016 τέτοιου είδους παρεμβάσεις, θα είχαμε ήδη από πέρσι άνοδο του ΑΕΠ και όχι πλεόνασμα-μαμούθ ύψους 6,5 δις ευρώ».

«Αναμφίβολα τα αντίμετρα που για πρώτη φορά συμφωνήθηκαν είναι θετικά, και ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να ενεργοποιηθούν στο σύνολο τους παρά τα εμπόδια που φοβάμαι ότι θα θέσει το ΔΝΤ, εκμεταλλευόμενο τη δύναμη που του δίνει το άρθρο 15», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι χωρίς τη ρύθμιση του, η έξοδος από τα μνημόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

«Χωρίς τη θετική εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση του ΔΝΤ ισχύει η πολιτική δέσμευση ότι τα μέτρα που θα τώρα θα ψηφίσουμε δεν θα εφαρμοστούν. Τουλάχιστον όχι από αυτή την κυβέρνηση», είπε, ζητώντας ταυτόχρονα να διευκρινιστεί τί επιδιώκει η κυβέρνηση.

«Καλύτερη ρύθμιση των επιτοκίων; Αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, πιθανώς επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής; Οι στόχοι για το κούρεμα του χρέους, τη ρήτρα ανάπτυξης και την περίοδο χάριτος υπάρχουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αυτό πρέπει να απαντηθεί», επεσήμανε.

Και κατέληξε: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) ψηφίζουμε τα νέα σκληρά μέτρα με τα θετικά αντίμετρα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους. Η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Της Αριστεράς όχι ως μη χείρον, αλλά ως της ιστορικής δύναμης που με συγκροτημένο σχέδιο μπορεί να εκπροσωπήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε».