Επικίνδυνες ασάφειες στα ειδικά μισθολόγια

H νομοτεχνική βελτίωση που έγινε μετά από υπόδειξη του Ποταμιού (δείτε εδώ), για τις αμοιβές και τα επιδόματα των Πανεπιστημιακών, κρίνεται ασαφής και μάλλον είναι ατελής. Βάζοντας μόνο την παράγραφο 2α του άρθρου 23 του ν.4009/2011 και όχι ολόκληρη την παράγραφο 2, μένουν έξω όλες οι αμοιβές και τα επιδόματα που αφορούν διδασκαλία σε μεταπτυχιακά, συμμετοχή σε επιτροπές, αρχές και όργανα, συγγραφικά δικαιώματα κ.λπ.

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο διευρυμένο καθώς έτσι όπως είναι διατυπωμένη, με την αναφορά να γίνεται μόνο στο άρθρο 23 του νόμου 4009/2011 (δηλαδή αφορά μόνο στους καθηγητές), μένουν εκτός οι αμοιβές από ερευνητικά προγράμματα και άλλες πηγές, όλα τα μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ε.ΔΙ.Π. και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.).

Επίσης δεν προβλέπεται κάπου το επίδομα μεταπτυχιακών ή διδακτορικού για όσα μέλη Ε.ΔΙ.Π. έχουν τέτοιους τίτλους, κάτι που αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή παράλειψη.

Μιας και η κυβέρνηση συνηθίζει τις ασάφειες σε όλα τα επίπεδα, να υποδείξουμε και την ανάγκη νομοτεχνικής διευκρίνισης στο άρθρο 129, καθώς θεωρούμε προφανές ότι κατά την εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα ο λειτουργός ή υπάλληλος διατηρεί το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε στην προηγούμενη βαθμίδα και δεν ξεκινάει από την αρχή.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση του Ποταμιού, ότι η διαφορά μεταξύ ερευνητών στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακών δεν συνάδει με την διακηρυγμένη άποψη για ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί και σε αυτά τα ζητήματα αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, και για να μην συνεχιστεί η πάγια πλέον τακτική της Κυβέρνησης να φέρνει τροπολογίες διόρθωσης σε επόμενα νομοσχέδια, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να γίνουν οι κατάλληλες νομοτεχνικές βελτιώσεις πριν την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.

Του Γιώργου Μαυρωτά-Βουλευτή Αττικής και γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού