Χριστοδουλάκης: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, κόστισε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων

Την άποψη πως η κυβέρνηση μπορούσε να είχε αποφύγει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αν δεν είχε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκφράζει με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Έχει ανοίξει η όρεξη σε διάφορες ομάδες πίεσης στους δανειστές και θέτουν ζητηματα άσχετα με την δημοσιονομική πολιτική της χώρας, τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποκρούσει» επισημαίνει.

Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει πως αν η συμφωνία είχε επιτευχθεί ένα χρόνο νωρίτερα η συμφωνία θα ήταν πολύ καλύτερη και θα περιείχε λιγότερες δεσμεύσεις για την ελληνική κυβέρνηση.

«Πρέπει να μειωθεί η φορολογία»

Ο πρώην υπουργός οικονομικών καλεί την κυβέρνηση να μειώσει την φορολογία και να προχωρήσει σε δικαιότερη κατανομή των βαρών.

«Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει αρκετούς συμπολίτες μας και για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, να γίνουν χαμηλότεροι και έτσι η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνει δικαιότερη».

Σχετικά με τις συντάξεις, ο κ. Χριστοδουλάκης προτείνει την μείωση της προσωπικής διαφοράς ανάλογα με τα ένσημα και τα χρόνια εργασίας του κάθε συνταξιούχου.

«Έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι να βγούμε στις αγορές»

Ο κ. Χριστοδουλάκης εκτιμά πως η χωρά έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να βγει στις αγορές και αυτό δεν θα πρέπει να γίνει βεβιασμένα.

«Θα μπορούσαμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές το 2018, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σιγά σιγά και με σχέδιο».

«Η Ελλάδα μεγαλούργησε μέσα από μεγάλες διεθνείς συμφωνίες»

Ο κ. Χριστοδουλάκης επικρίνει όσους τάσσονται υπέρ της επιστροφής της χώρας στο εθνικό νόμισμα κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πλάνη.

«Μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους. Οι φτωχοί θα γινόντουσαν φτωχότεροι».

Σχετικά με την άποψη ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε επί δραχμής ο κ. Χριστοδουλάκης σχολιάζει:

«Όσοι υποστηρίζουν ότι μεγαλουργήσαμε επί δραχμής δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία. Η οικονομία μας πήγε καλά όταν δεν είχε ελεύθερο το νομισμα της αλλα είχε συναψει μεγάλες διεθνείς συμφωνίες όπως τώρα με το ευρώ. Αν ήταν στο χέρι μου, θα φρόντιζα να επισπεύσω την ένταξη της ελλάδας στο ευρώ» καταλήγει.