2η Πανελλαδική συνδιάσκεψη των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία»

Την  2η Πανελλαδική τους συνδιάσκεψη πραγματοποίησαν χθες οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» με θέμα: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΑΙΟ ΦΟΡΕΑ».

Κατά τη συνεδρίαση στην οποία πήραν μέρος  85 σύνεδροι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις  σχετικά με τη στάση των Κινήσεων  και τη συμμετεχή τους στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Αρκετά μέλη πρότειναν να μην συμμετέχουν οι Κινήσεις στο συνέδριο του Ιουνίου, ασκώντας κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Την άποψη αυτή εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι Διακουλάκης, Αθανασόπουλος, Παπασαραντόπουλος, Καλογήρου, Πάτρας, Σεβαστιαδης, Εδιάρογλου, Αγοριτσα, Δαλιάνη, Καβασαλης κ.α

Ωστόσο κατά την ψηφοφορία 38 σύνεδροι τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής, 18 κατά, ενώ υπήρξαν και 5 λευκά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι από τους 18 δεν προτίθενται να λάβουν μέρος στο συνέδριο του Ιουνίου, ενώ 8 από τα μέλη της απερχόμενης Συντονιστικής Επιτροπής, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα. Η τελική απόφαση, πάντως, – εκτός του σημείου συμμετοχής ή μη στο συνέδριο του Ιουνίου – ψηφίστηκε από  τους συνέδρους με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ βρέθηκαν 8 λευκά.

Στην απόφασή τους, οι Κινήσεις των Πολιτών, θέτουν «σε απόλυτη προτεραιότητα τη διοργάνωση, το τέλος του τρέχοντος έτους, Ιδρυτικού Συνεδρίου νέου και ενιαίου φορέα και εκλογή επικεφαλής από τη βάση, καλώντας τα κόμματα και τις κινήσεις να ολοκληρώσουν μέχρι τότε τις δικές τους εσωτερικές διαδικασίες. Το Ιδρυτικό Συνέδριο θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και ανοιχτό στην κοινωνία, με άμεση εκλογή συνέδρων από Μητρώο Μελών του νέου φορέα».

Ζητούν, επίσης,  τη σύσταση στη ΔηΣυ Ομάδα Επαφής για άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και συνδιαμόρφωσης οδικού χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριο με τις άλλες δυνάμεις και στελέχη εκτός ΔηΣυ που πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Ζητούν, τέλος, να συγκληθεί άμεσα το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔηΣυ, για να συζητήσει την πορεία της ΔηΣυ, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα και τις προτάσεις των Κινήσεων και τονίζουν πως με βάση τα αποτελέσματα από τη συζήτηση των προτάσεων  αυτών, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» θα επανεξετάσουν σε επόμενη Συνδιάσκεψη, τη στρατηγική τους για τη συνέχεια.

Ολόκληρη η απόφαση

Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» πραγματοποίησαν σήμερα τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τους με θέμα: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΑΙΟ ΦΟΡΕΑ» και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, τη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔηΣυ), την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, καθώς και τη μέχρι σήμερα πορεία τους και κατέληξαν στις ακόλουθες αποφάσεις και προτάσεις:

α. Είναι επιτακτικό αίτημα των πολιτών να θέσει η ΔηΣυ σε απόλυτη προτεραιότητα τη διοργάνωση, το τέλος του τρέχοντος έτους, Ιδρυτικού Συνεδρίου νέου και ενιαίου φορέα και εκλογή επικεφαλής από τη βάση, καλώντας τα κόμματα και τις κινήσεις να ολοκληρώσουν μέχρι τότε τις δικές τους εσωτερικές διαδικασίες. Το Ιδρυτικό Συνέδριο θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και ανοιχτό στην κοινωνία, με άμεση εκλογή συνέδρων από Μητρώο Μελών του νέου φορέα.

β.  Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός νέου τύπου κόμματος με δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, συμμετοχικές διαδικασίες, προγραμματισμό, απολογισμό, διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία. Με ενότητα, αλλά και ανανέωση όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο της σοσιαλδημοκρατίας, ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και προτάσεων για τα προβλήματα του σήμερα, μια νέα πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορές που θα αφήνουν πίσω τις παθογένειες και το μοντέλο των πελατειακών και αρχηγικών κομμάτων.

γ. Να συσταθεί στη ΔηΣυ Ομάδα Επαφής για άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και συνδιαμόρφωσης οδικού χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριο με τις άλλες δυνάμεις και στελέχη εκτός ΔηΣυ που πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

δ.  Θεωρούμε ότι, από τη σύνθεση και το χαρακτήρα του, το Συνέδριο του Ιουνίου της ΔηΣυ μπορεί να είναι προγραμματικό-οργανωτικό, με αντικείμενο την περαιτέρω επεξεργασία των προγραμματικών προτάσεων της ΔηΣυ και του οδικού χάρτη για το Ιδρυτικό Συνέδριο. Επίσης, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο του χώρου, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη συγκρότηση της ΔηΣυ, κεντρικά και περιφερειακά με τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού Κεντρικού Συμβουλίου, την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση, καθώς και την σοσιαλδημοκρατική της φυσιογνωμία, με ένα νέο σύμβολο που δεν θα περιλαμβάνει τους επιμέρους πολιτικούς φορείς.

ε.  Συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τη λειτουργία ομάδων εργασίας και πολιτικών εργαστηρίων των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» παραγωγής πολιτικών θέσεων σε διάλογο με την κοινωνία και ζητάμε και από τη ΔηΣυ να πράξει το ίδιο.

στ. Να συγκληθεί άμεσα το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔηΣυ, για να συζητήσει την πορεία της ΔηΣυ, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα και τις προτάσεις μας.

ζ.  Με βάση τα αποτελέσματα από τη συζήτηση των προτάσεων μας αυτών, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» θα επανεξετάσουν σε επόμενη Συνδιάσκεψη, τη στρατηγική τους για τη συνέχεια.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν υπερβάσεις από όλους, εντός και εκτός ΔηΣυ, για τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα που θα επιτρέψει στο χώρο να ασκήσει και πάλι το διακριτό, ιστορικό του ρόλο και να αγωνιστεί για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ήττα του εθνολαϊκισμού και την προώθηση της πολιτικής της εθνικής συνεννόησης με προγραμματικές συμφωνίες, για το παρόν και το μέλλον της χώρας.