Στην τελική ευθεία λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Τουρκίας, οι ψηφοφόροι του «ΟΧΙ» ανησυχούν για τυχόν κυβερνητικές παρεμβάσεις και εκλογική νοθεία στο δημοψήφισμα που αναμένεται να αλλάξει το μέλλον της χώρας.
Σε άρθρο -ανταπόκριση από το Ντιγιάρμπακιρ που δημοσιεύει η ηλεκτρονική πλατφόρα Al-Monitor, η οποία καλύπτει τον αραβικό κόσμο και την Τουρκία, ο συντάκτης παραθέτει τις απόψεις κυβερνητικών -αντιπολιτευτικών και τοπικών παραγόντων της περιοχής στο ενδεχόμενο παρεμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης στο επερχόμενο δημοψήφισμα.
Και ενώ το σύνολο των ψηφοφόρων του Οχι ανησυχεί, η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχή όπου η ψήφος των Κούρδων θα είναι κρίσιμης σημασίας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Στις πόλεις της περιοχής –στις οποίες διεξήχθη πέρυσι μια μεγάλη επιχείρηση καταστολής του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)– υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι, ενώ εκατοντάδες Κούρδοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές και δήμαρχοι, βρίσκονται στη φυλακή. «Πληγωμένο» το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η κύρια πολιτική δύναμη των Κούρδων, προσπαθεί να στρατευθεί υπέρ του Οχι ενάντια στον κύριο ανταγωνιστή του, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το οποίο επίσης διαθέτει μία ισχυρή βάση μεταξύ των Κούρδων.
Τα μέλη του HDP λένε ότι αντιμετωπίζουν την «ανεξέλεγκτη δύναμη» της κυβέρνησης, η οποία αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα εμπόδια που θέτει στις εκστρατείες τους, αλλά και σε κινήσεις προκειμένου να κρατήσει μακριά από τα εκλογικά κέντρα τους κομματικούς ακτιβιστές την ημέρα της ψηφοφορίας.
Στις 6 Απριλίου η βουλευτής του HDP Σέλμα Ιρμάκ κατέθεσε ερώτηση στο Κοινοβούλιο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία, οι εκλογικές αρχές είχαν απορρίψει χωρίς καμμία αιτιολογία και τα 151 άτομα που είχαν προτείνει ως υπευθύνους στα εκλογικά τμήματα στη πόλη Χακάρι. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Ιρμάκ, ρίχνει σκιές στην αξιοπιστία και την αμεροληψία του δημοψηφίσματος.
Η καταγγελία αυτή ήταν η τελευταία από μία σειρά καταγγελιών σχετικά με την απόρριψη ή ακύρωση υποψηφιοτήτων του HDP, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων εκ μέρους μεγάλου αριθμού ατόμων που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, να τεθούν επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών.
Μια άλλη σημαντική ανησυχία πηγάζει από τον εκτοπισμό χιλιάδων Κούρδων πέρυσι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μαζική καταστροφή κατοικημένων περιοχών, ειδικά στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία. Αρκετές γειτονιές πόλεων στις περιοχές αυτές ισοπεδώθηκαν εντελώς, ενώ οι κάτοικοι δεν μπορούν να επιστρέψουν σε άλλες. Τα εκλογικά κέντρα των περιοχών αυτών έχουν μεταφερθεί σε άλλες γειτονιές, ωστόσο παραμένει το ερώτημα τί ρόλο θα παίξουν οι αλλαγές αυτές και οι μετακινήσεις των πληθυσμών την ημέρα της ψηφοφορίας.
Πάνω απ ‘όλα όμως πρωταρχική ανησυχία για τους ψηφοφόρους του Οχι παραμένει το γεγονός οτι το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Η βουλευτής του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ Σιμπέλ Γιϊτάλπ δήλωσε στο Al-Monitor οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις νοτιοανατολικές περιοχές συχνά κάνουν υπέρβαση του νόμου, πρόθυμοι να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση. «Ακόμα και η εκστρατεία του HDP για το Οχι παρεμποδίζεται, τα αμάξια μας κατάσχονται, οι εργαζόμενοι στην προεκλογική εκστρατεία κρατούνται στις φυλακές και οι άνθρωποι που προτείνουμε για τα εκλογικά συμβούλια απορρίπονται. Τα γεγονότα αυτά έχουν δημιουργήσει άνισους όρους από την αρχή», λέει η βουλευτής.
Για την βουλευτή του HDP η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στη χώρα σημαίνει οτι την ημέρα της ψηφοφορίας μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. « Υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί, λέει, οι οποίοι παίρνοντας θάρρος από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν οτι λέει η κυβέρνηση, ενεργώντας έξω από τον νόμο. Κάποιες φορές αναρωτιόμαστε εάν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα είναι ένα πραγματικό δημοψήφισμα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν έχουμε πού να απευθυνθούμε για αυτές τις παράνομες πρακτικές, έτσι δεν ξέρουμε τί να περιμένουμε. Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανεξέλεγκτη δύναμη», καταλήγει η Γιϊτάλπ.
Στις προηγούμενες εκλογές, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εκλογών αφορούσαν ως επί το πλείστον περιοχές όπου το ΡΚΚ ήταν ενεργό. Σήμερα, ωστόσο, μέλη του AKP στην περιοχή φαίνονται χαλαρά.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος AKP στο Ντιγιάρμπακιρ Μουχάμετ Ακάρ δήλωσε στο Al-Monitor οτι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια των εκλογών. « Μέτρα ασφαλείας υψηλού επιπέδου βρίσκονται σε ισχύ τόσο στις αγροτικές, όσο και στις αστικές περιοχές. Εξάλλου, οι ψηφοφόροι είναι πιό συνειδητοί και ικανοί να προστατέψουν την ψήφο τους», υποστήριξε ο Ακάρ.
Ο Ακάρ δηλώνει βέβαιος οτι η ψηφοφορία θα είναι ελεύθερη και δίκαιη. «Ο καθένας θα ψηφίσει με την ελεύθερη βούληση του. Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των εκλογών και των ψηφοφόρων. Δεν θα επιτρέψουμε να μας κλέψουν την ψήφο, ούτε θα αφήσουμε να κλαπεί η ψήφος μας», λέει χαρακτηριστικά.
Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως, οι ψηφοφόροι παραμένουν επιφυλακτικοί. «Είμαι ανήσυχος για παρατυπίες, γιατί πάντα υπήρχαν προβλήματα στο παρελθόν στις εκλογές, δήλωσε στο Al-Monitor ένας ψηφοφόρος που ζήτησε να μην κατονομασθεί. Δηλώνει οτι δεν περιμένει οτι θα ασκηθεί μία συστηματική πίεση στους ψηφοφόρους, αλλά κάποιες μεμονωμένες πιέσεις σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στις αγροτικές.
Ο καταστηματάρχης Αμπντουλκερίμ Ακούς αντιθέτως δεν πιστεύει οτι θα υπάρξει νοθεία στο επερχόμενο δημοψήφισμα και οτι οι Κούρδοι « θα δείξουν την πραγματική τους δύναμη». Εκφράζει όμως την ανησυχία οτι ενδεχομένως η κυβέρνηση να ακυρώσει την ψηφοφορία εάν κρίνει οτι υπερτερεί το Οχι.
Κούρδοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν θητεύσει ως παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα λένε οτι τα μεγαλύτερα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη νοθεία είναι πιό έντονα στις αγροτικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζουν, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στελέχη και εθελοντές παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα, ωστόσο πολλοί άνθρωποι φοβούνται να το κάνουν.
Υπενθυμίζοντας μας την εμπειρία του στις τελευταίες εκλογές, ένας πρώην εθελοντής λέει: «Υπήρξαν προσπάθειες [από ορισμένους] να ψηφίσουν ανθρώπους που δεν περιλαμβάνονταν στα ψηφοδέλτια και να αλλάξουν τους αριθμούς κατά την καταμέτρηση. Τότε η κατάσταση ήταν πιό χαλαρή, αλλά τώρα κανένας δεν δηλώνει εθελοντής για να κάνει κάτι τέτοιο».
Στη διάρκεια μίας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης την περασμένη εβδομάδα, η Αϊτζάν Ιρμέζ βουλευτής του HDP στην επαρχία Σιρνάκ, εξέθεσε μία άλλη πτυχή των ανησυχιών του κόμματός της. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση μοίραζε χρήματα σε εξαθλιωμένους ανθρώπους στη Σιλώπη, μία από τις περισσότερο πληγείσες πόλεις στη διάρκεια των κατασταλτικών μέτρων της κυβέρνησης, προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν την συνταγματική αναθεώρηση. Κατήγγειλε τις «ανήθικες», όπως είπε, κυβερνητικές προεκλογικές μεθόδους της κυβερνησης, λέγοντας οτι ο κυβερνήτης του Σιρνάκ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τους ντόπιους οτι τα σπίτια τους δεν θα ξαναχτισθούν εάν επικρατήσει στην περιοχή τους το Οχι.
Πηγή: Al – Monitor