Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δυναμική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ξεκάθαρη για τις προθέσεις της όσον αφορά στο μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εμφανίστηκε η  Φώφη Γεννηματά στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” και στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Επηρεάζουν οι εσωκομματικές διαφωνίες την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Όχι. Η δυναμική της Δημοκρατικής συμπαράταξης προέρχεται και τροφοδοτείται από την κοινωνία. Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι προοδευτικοί πολίτες αγκαλιάζουν την προσπάθεια μας. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συνέδριο που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του προγραμματικού μας λόγου και την εναλλακτική προοδευτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο πόλος συσπείρωσης  για τη δημιουργία προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος στη χώρα.

2. Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να απομακρύνουν και πάλι τον κόσμο που επέστρεψε στην παράταξη;

Ο  κόσμος έχει αλλεργία στις εσωκομματικές  διενέξεις και με το δίκιο του. Λέει στη σημερινή μάλιστα συγκυρία : « Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν». Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη λαϊκή βάση, στον κόσμο που μας πιστεύει, προχώρησα στην απόφαση για έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μια πρωτοβουλία που δεν διχάζει, μια επιλογή πολιτική, θεσμική, καταστατική που δίνει διέξοδο και ξεκαθαρίζει τους όρους λειτουργίας του Κόμματος και το πολιτικό πλαίσιο βάση του οποίου κινούμαστε. Δεν είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών, απλά δεν επιτρέπουμε να επιστρέψουν στο χώρο ξεπερασμένες λογικές του χθες . Η θετική ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την κίνηση επιβεβαιώνει την ορθότητα της. Όχι μόνο δεν φεύγουν αλλά αντίθετα πεισμώνουν και στηρίζουν με πάθος.

 

3. Η λεγόμενη «πασοκοποίηση» επεκτείνεται στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη . Πως το αντιμετωπίζετε;

Εμείς αυτό το στάδιο το περάσαμε και το αφήσαμε πίσω μας.

Το  ΠΑΣΟΚ  πλήρωσε την κρίση ακριβά , με δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Ήταν όμως πατριωτική η  επιλογή μας να μην αφήσουμε τη χώρα στη δίνη  μιας άτακτης χρεοκοπίας. Το έλλειμμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη το πληρώνουν πρώτοι από όλους οι Σοσιαλιστές. Έλλειμμα που ζήσαμε κι εμείς στο πετσί μας τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Πληρώνουν τη σύμπλευση και την ανοχή στη δογματική πολιτική της λιτότητας, στις πολιτικές  ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Χρειάζεται τώρα  μια στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας στην κοινωνία. Για να διεκδικήσουμε ξανά την κοινωνική Ευρώπη. Η ριζοσπαστική αλλαγή των πολιτικών μας είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για να πείσουμε τους Ευρωπαϊκούς λαούς, για να κλείσουμε οριστικά τον δρόμο στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

4. Μπορεί η κομματική ιστορία του ΠΑΣΟΚ να συνυπάρξει με τον νέο φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; 

Είμαστε μια παράταξη με μεγάλη ιστορία και προσφορά στον τόπο. Το αποτύπωμα αυτής της ιστορικής διαδρομής είναι θετικό. Το ΠΑΣΟΚ έχει  έργο, είναι η παράταξη των μεγάλων αλλαγών. Είναι στο DNA μας η αλλαγή, οι ανατροπές και οι ρήξεις και γι αυτό ξέρουμε τι πρέπει να κρατήσουμε στις αποσκευές μας και τι να αφήσουμε οριστικά πίσω. Με λίγα λόγια ξέρουμε και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της νέας εποχής. Να απαντήσουμε με σύγχρονες θέσεις στις σημερινές προκλήσεις που είναι και το στοίχημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στη Συμπαράταξη συναντιούνται τα πιο προοδευτικά ρεύματα της κοινωνίας και συμπορεύονται  δημιουργικές δυνάμεις , νέοι άνθρωποι και στελέχη με γνώσεις και εμπειρία. Είμαστε ομάδα που ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.

5. Γιατί δεν παίρνετε ξεκάθαρη θέση για το αν πρέπει να γίνουν εκλογές ή όχι, αφού θεωρείτε ότι αυτή η κυβέρνηση «κάνει κακό στον τόπο»;

Εμείς πρώτοι από όλους πήραμε ξεκάθαρη θέση ότι  πρέπει να πρέπει να φύγουν το ταχύτερο γιατί η παραμονή τους ζημιώνει τη χώρα, δεν υπάρχει.  Τις εκλογές δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Αργά όμως ή γρήγορα  θα γίνουν, πριν τη λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης κάτω από το βάρος της  αποτυχίας και τη λαϊκή πίεση. Επιμένουμε ότι αυτοί δεν μπορούν, η Ελλάδα μπορεί. Με άλλη Κυβέρνηση, άλλη πολιτική

6. Η πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν ευνοεί τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που -όπως λένε πολλά στελέχη σας- σάς έχει συκοφαντήσει και αποδεκατίσει ως κόμμα; 

Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όσοι μας προσάπτουν ίσες αποστάσεις. Συγχέουν σκόπιμα τον αυτόνομο λόγο και ρόλο της παράταξής μας. Μας χτυπούν από όλες τις μεριές και από τη  Δεξιά και από την δήθεν Αριστερά, ακριβώς γιατί βλέπουν ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Δεν θα βρουν πρόθυμους σε εμάς , ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ , ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε μας πάνε από δω, πότε μας πάνε από κει. Εμείς σταθερά αυτόνομη πορεία. Δεν επιθυμούμε απλά την ενίσχυση των δυνάμεων μας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναδεικνύεται καθημερινά ως ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα.

7. Υπό ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά με τον Αλέξη Τσίπρα ή Κυριάκο Μητσοτάκη;

Προέχει η χώρα να βγει από τα μνημόνια και να ανακάμψει. Δεν βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο.

Τώρα το δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή.

Εμείς θα επιμείνουμε απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την  επεξεργασία και υιοθέτηση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση .

Μόνο μια βιώσιμη Κυβέρνηση, με ευρεία  λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί  αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται.

Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού.

Αυτή όμως η τακτική οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο.

Γι αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

8. Η συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά δεν αποτελεί βάση και για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία; 

Η Κυβέρνηση τότε ήταν τρικομματική, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Συγκροτήθηκε μετά από δυο διαδοχικές εκλογές και με ορατό τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης της Χώρας. Πρόταση συμμετοχής είχε γίνει , θυμίζω, και στον ΣΥΡΙΖΑ , οποίος όμως αρνήθηκε να αναλάβει τότε ευθύνες σωτηρίας της χώρας. Δεν επρόκειτο λοιπόν για συνεργασία με τη ΝΔ αλλά για προσπάθεια Κυβέρνησης Εθνικής συνεργασίας.

9. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ήδη κλείσει μια συμφωνία με τους εταίρους; Ανησυχείτε ότι υπάρχει ακόμη εναλλακτικό σχέδιο για Grexit;

Η Κυβέρνηση έχει αλυσοδέσει τη χώρα. Προχωρά σε άλλη μια συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου. Με τους χειρισμούς της, ανεξάρτητα από σχέδια ,έχει φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με το  δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα. Στην ουσία φέρνει ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα την ώρα που ο πολίτης γονατίζει από τα φορολογικά βάρη. Δεν πήρε τίποτα για το χρέος ενώ δεσμεύτηκε να ψηφίσει και νέα μέτρα 3.6 δις. Προχθές μας είπε ότι τάχα δεν θα τα εφαρμόσει αν δεν πάρει κάτι για το χρέος. Ποιόν αλήθεια θα κοροϊδέψει; Όλοι πια καταλαβαίνουν ότι δεν καταστρέφει μόνο το σήμερα, αλλά υποθηκεύει και το αύριο.

10. Για πιο λόγο ο κόσμος να στηρίξει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Καταρχάς γιατί έχουμε καθαρές θέσεις, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να θολώσουν τα νερά, οι πολίτες καταλαβαίνουν. Θέλουμε μία μεγάλη παράταξη. Θέλουμε μία αυτόνομη παράταξη και όχι ένα βολικό  παρακολούθημα και θέλουμε παράταξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και όχι ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα. Οι Έλληνες προδόθηκαν από το λαϊκισμό και τα ψέματα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ξέρουν επίσης ότι δεν δίνουν λύσεις  οι συντηρητικές πολιτικές της δεξιάς. Προσβλέπουν σε μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για μας. Γι αυτό δίνουμε το βάρος στο σχέδιο Ελλάδα. Μέσα από το σχέδιο αυτό θέλουμε και επιδιώκουμε  να συναντηθούμε με τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ  Ελλήνων.

Με τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης που πνίγονται στα χρέη και τους φόρους,

Με τους φτωχούς και τους άνεργους που πλήττονται από την κρίση,

Με τους μικρομεσαίους και τους δημιουργικούς ανθρώπους που δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης,

Με τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον στην χώρα τους και τους αδύναμους που πλήττονται από ασθένειες και αναπηρίες.

Υπάρχει άλλος δρόμος με Ανάπτυξη, με παραγωγή νέου πλούτου, Απασχόληση και Κοινωνική Αλληλεγγύη. Και αυτόν προτείνουμε. Υπάρχει άλλος δρόμος με συνεννόηση και όχι διχασμό και αυτόν προκρίνουμε.  Χρειαζόμαστε μια νέα Εθνική αυτοπεποίθηση και αυτή όλοι μαζί θα χτίσουμε.

 

 11. Πότε  εκτιμάτε ότι  θα είσαστε  έτοιμοι  στη   Δημοκρατική Συμπαράταξη  για την πλήρη μετάβασή  σε ένα νέο σχήμα;

Στόχος μας είναι η αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς.  Ξεκινήσαμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν κάτω από τη ίδια στέγη, τα ρεύματα του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας , της ανανεωτικής αριστεράς και του ριζοσπαστικού κέντρου. Συμπορεύτηκαν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών, ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ και είμαστε ανοιχτοί για κινήσεις και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου. Προχωράμε στο  Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συγκροτούμε ενιαίο πολυκομματικό φορέα . Αυτό είναι καθοριστικό και στέρεο βήμα για τον τελικό μας  στόχο. Δεν κάνουμε άλματα στο κενό. Η όσμωση, η συνάφεια στις πολιτικές μας θέσεις και τον προγραμματικό μας λόγο, η κοινωνική δυναμική θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα μας σε συνδυασμό πάντα με τις πολιτικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016, λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί θετικά και προωθητικά σε αυτή την πορεία.