Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία συμμετέχουν από την αρχή στη ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας σταθερά τους στόχους της ενότητας, της ανανέωσης και της δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου φορέα των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.
Επειτα από μια πολύμηνη πορεία συζητήσεων και πρωτοβουλιών, χωρίς να επιτυγχάνεται το τελικά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ήρθε η ώρα του απολογισμού για όλους. Απολογισμός απαραίτητος, άλλωστε, λόγω των πενιχρών δημοσκοπικών επιδόσεων, παρά τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό μετά την κατάρρευση των αντιμνημονιακών μύθων και παρά τη δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα δεν είναι οι κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά ένα κοινό πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας που θα επιτρέψει στη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά να ασκήσει και πάλι τον ισχυρό, ιστορικό της ρόλο.
Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν επίμονα την ενότητα και την ανανέωση όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο, μια νέα πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορές που θα αφήνουν πίσω τις παθογένειες του παλαιοκομματισμού και των πελατειακών σχέσεων. Απαιτούν ένα νέου τύπου κόμμα με δημοκρατικές συμμετοχικές λειτουργίες, προγραμματισμό, απολογισμό, διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει το πενταμερές πλέον ενωτικό σχήμα της ΔΗΣΥ, η προ διμήνου κοινή πρόταση των Κινήσεων Πολιτών με τους ΜΕΤΑρυθμιστές (Λυκούδης) που επικροτήθηκε και από την Ωρα Αποφάσεων, για αντιπροσωπευτικό Συνέδριο δημιουργίας νέου, ενιαίου φορέα και εκλογής αρχηγού από τη βάση. Επίσης, το ξεχασμένο προγραμματικό κείμενο-πόρισμα της Κοινής Επιτροπής μετά τη συμφωνία ΔΗΣΥ – Ποταμιού το 2016, στην οποία συμμετείχαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΜΕΤΑ, Κινήσεις Πολιτών, Μπροστά και Δίκτυο, με τη συμβολή άνω των 200 στελεχών του χώρου.
Το αναγκαίο επόμενο βήμα είναι η συνεύρεση και η σύνθεση. Ο χαρακτήρας του Συνεδρίου που προκήρυξε η ΔΗΣΥ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, αν γίνουν πράξη αυτά που περιέχονται στο ίδιο το κείμενο προκήρυξής του, δηλαδή:
α) κάλεσμα συμμετοχής και άλλων στο Συνέδριο, με άμεσο ορισμό Ομάδας Επαφής με φορείς και προσωπικότητες
β) έμπρακτη προώθηση του στόχου για νέο φορέα, με ένταξη στα συνεδριακά θέματα και του Οδικού Χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριό του.
Ενα Ιδρυτικό Συνέδριο όλων, αντιπροσωπευτικό και ανοιχτό στην κοινωνία, που θα αποφασίσει τίτλο, σύμβολα, πρόγραμμα, καταστατικό νέου πολυτασικού κόμματος, εκλογές οργάνων και μετά εκλογή ηγεσίας από τη βάση της παράταξης.
Μέχρι τη δημιουργία του νέου πολυτασικού κόμματος μπορεί να μεσολαβήσει μια μεταβατική φάση πολυκομματικού σχήματος-ομπρέλας, ώστε να υπάρξει χρόνος επίλυσης πρακτικών ζητημάτων καθώς και αναγκαίας ώσμωσης και οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης.
Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με τη 2η Πανελλαδική τους Συνδιάσκεψη στις 9 Μαΐου θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε συλλογικές προσπάθειες και να αναλαμβάνουν, όπως πάντα, πρωτοβουλίες εντός και εκτός της ΔΗΣΥ, με βάση τους παραπάνω στόχους, προκειμένου να τεθεί τέρμα στον κατακερματισμό και στην αποδυνάμωση του χώρου.
Του Μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Β»`(στο metarithmisi.gr)