Μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων στην Ευρώπη, αλλά δεν αποκλείεται να αποδειχθούν τελικά «πολύ κακό για το τίποτα» – όπως έγινε ένα μήνα νωρίτερα με τις εκλογές στην Ολλανδία. Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς η έκβαση τους ενδέχεται να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη γηραιά ήπειρο.
Μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι μία ακόμη αιτία αποσταθεροποίησης για την Ευρώπη, ή ένας καταλύτης ανατροπής ισορροπιών με απρόβλεπτες αλυσιδωτές παρενέργειες. Οι δημοσκοπήσεις ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών, καθώς αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.
Οι διαφορές στα ποσοστά των τεσσάρων υποψηφίων που διεκδικούν συμμετοχή στον δεύτερο γύρο, είναι πολύ μικρές – στα όρια του στατιστικού λάθους. Δεν αποκλείεται λοιπόν το ενδεχόμενο ακόμη και να μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο οι δύο “αντισυστημικοί” υποψήφιοι – Λεπέν και Μελανσόν. Είναι ένα σενάριο που προκαλεί “ανατριχίλα” στο γαλλικό κατεστημένο, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Η προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία επανέφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το θέμα της ασφάλειας, γεγονός που ενισχύει την Λεπέν, ανακόπτοντας την ανοδική δυναμική του υποψηφίου της Αριστεράς.
Οι 4 επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν το κεντρώου χώρου, ο συντηρητικός Φρανουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ως υποψήφιος της κομμουνιστικής Αριστεράς. Οι δύο που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, θα δώσουν την τελική μάχη στον δεύτερο γύρο την μεθεπόμενη Κυριακή.
Το σύστημα θέλει Μακρόν
Μέχρι πρόσφατα η “απειλή” για το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο και για το διευθυντήριο των Βρυξελλών ήταν η ακροδεξιά Λεπέν. Τώρα ακόμη μεγαλύτερη απειλή συνιστά ο “νεοκομμουνιστής” Μελανσόν, ο οποίος αντιτάσσεται στην ΕΕ την οποία χαρακτηρίζει ως «γερμανική Ένωση», θέλει να εθνικοποιήσει τις μεγάλες τράπεζες και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις υπερ της εργατικής τάξης.
Φαβορί πάντως για τον δεύτερο γύρο θεωρείται ο Εμανουέλ Μακρόν, ο “υποψήφιος χωρίς κόμμα”, που είναι ο εκλεκτός των τραπεζιτών και του επιχειρηματικού κατεστημένου. Προωθήθηκε στο προσκήνιο την τελευταία στιγμή, όταν “κάηκε” η υποψηψηφιότητα” του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν, εξαιτίας του σκανδάλου “Penelope-gate” (της αργομισθίας της συζύγου, του γιού και άλλων συγγενών του Φιγιόν).
Τρομοκρατία, μουσουλμάνοι, μετανάστες
47 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες καλούνται σήμερα στις κάλπες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Σύμφωνα με πολλούς διεθνολόγους, η βαρύτητα των γαλλικών εκλογών είναι υψίστης σημασίας, καθώς η οικονομία της Γαλλίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και μία από τις επτά ισχυρότερες παγκοσμίως, οπότε το αποτέλεσμα θα έχει σημαντική επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις.
Παράλληλα, οι γαλλικές εκλογές γίνονται στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι ψηφοφόροι να είναι ιδιαίτερα φορτισμένοι, με τα αισθήματα της ανασφάλειας και του φόβου να είναι αυτά που ενδεχομένως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Επισημαίνεται ότι Γαλλία έχει μεγάλη κοινότητα μουσουλμάνων – περίπου 8% του εκλογικού σώματος. Η στάση τους θα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών. Κατά μεγάλο ποσοστό οι μουσουλμάνοι που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν προσέρχονται συνήθως στις κάλπες. Τώρα πολλοί θα ψηφίσουν, με γνώμονα την αποτροπή ανάδειξης προέδρου που έχει σκοπό να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες. Εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό θα στραφεί προς τους αριστερούς υποψηφίους.
Οι γαλλικές εκλογές θεωρούνται από πολλούς ως οι σημαντικότερες της περιόδου που διανύουμε καθώς χωρίς υπερβολές θα κρίνουν το μέλλον της ΕΕ, δεδομένου ότι η πολιτική της διαμορφώνεται πρωτίστως από τον γαλλογερμανικό άξονα.
Τέλος, τα 66.546 εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει απο τις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιωτών είναι σε επιφυλακή, αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνονται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
ΠΗΓΗ: sofokleousin