«Στην Ελλάδα της κρίσης, αυτό που κυρίως έχουμε ζήσει είναι να έρχονται τα μέτρα, να τα ψηφίζουν και μετά να περιμένουν κάποιοι βελτιώσεις, οι οποίες δεν έρχονται ποτέ» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Άρη Τόλιο στην εκπομπή «Στάση των 2» στο σταθμό Αθήνα 9.84.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι θα πάρει τα μέτρα πίσω αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, μίλησε για «μια αστεία εκδοχή της πολιτικής». «Θα πάρεις πίσω μέτρα που ο ίδιος έχεις ψηφίσει, αν δε σου κάνουν το χατίρι οι ξένοι;» αναρωτήθηκε. Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο κ. Τσίπρας έχει καταντήσει την διαπραγμάτευση μια κομματική υπόθεση. Θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης. Το ίδιο λέμε και για το χρέος καθώς ξεπερνάει το μπόι των πρωθυπουργών και των προηγούμενων και των τωρινών. Πιθανόν και των επόμενων, γιατί τα χρέη θα τα επωμιστούν και τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τάχθηκε κατά του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «Μεταρρυθμιστής είναι αυτός που αλλάζει το κόμμα του, που αλλάζει μια παγιωμένη κατάσταση. Στο Ποτάμι είμαστε απόλυτοι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας προφανώς με σεβασμό στην ορθόδοξη πίστη που είναι η πίστη των συντριπτικά περισσοτέρων Ελλήνων. Δεν είμαστε ένα θεοκρατικό κράτος. Είμαστε ένα κράτος που ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και με την μεταρρύθμιση του Συντάγματος και πολύ λυπάμαι που η Ν.Δ. δεν έχει την τόλμη να αποκτήσει έναν σύγχρονο λόγο».
Για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι: «Η κυρία Γεννηματά μπορεί να αρέσκεται στα παρασκηνιακά παζάρια, τις συζητήσεις, τις προτάσεις εξαγοράς στους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Εμείς δεν είμαστε αυτής της σχολής» και επανέλαβε την διαχρονική πρόταση του Ποταμιού για δημιουργία μιας μεγάλης δύναμης στο Κέντρο απέναντι στον συντηρητισμό , στον λαϊκισμό, και στις παλιές παλαιοκομματικές λύσεις όπου όμως θα υπάρξει εκλογή αρχηγού από τη βάση. «Είναι ο δρόμος του Μακρόν και είναι και ο δρόμος του Αμόν. Είναι ο δρόμος ο δικός μας, είναι και ο δρόμος των φοβικών κομματικών μηχανισμών που επιλέγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναγεννήσουμε το πολιτικό σύστημα με νέους ανθρώπους που δεν στηρίζονται κυρίως σε μηχανισμούς αλλά στη λαϊκή θέληση. Αυτό προσπάθησε ο Μακρόν και τα κατάφερε αν και κάποιοι γέλαγαν μαζί του. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρουμε και εδώ».