Μόνο σε βιώσιμο Ελληνικό χρέος θα συμμετάσχει το ΔΝΤ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ελληνικό πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο ώστε να παραμείνει σε αυτό.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κα Λαγκάρντ σημείωσε σχετικά: «Αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους. Και για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε δει πρόοδο».

Τόνισε, «το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξειδίκευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αν ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους. «Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος» είπε σχετικά.

Για το αν υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η ίδια πρόσθεσε: «Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως σχετικά με την καθυστέρηση του ΔΝΤ -συγκριτικά με τους Ευρωπαίους- να λάβει μια απόφαση για την Ελλάδα, η επικεφαλής του Ταμείου αιτιολόγησε τη στάση του Ταμείου υποστηρίζοντας πως «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις και σε αυτό πλησιάζουμε -η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές- και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

Με πληροφορίες από skai.gr