Επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στην Καλαμάτα και της ομιλίας του στο ξενοδοχείο REX, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και στο δημοσιογράφο Θανάση Τσαμούλη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
Δημοσιογράφος: Εκδήλωση τη Δευτέρα στην Καλαμάτα με τίτλο «Η Κεντροαριστερά στο προσκήνιο». Δώστε μας μια γεύση για το πώς το νέο εγχείρημα θα πάρει σάρκα και οστά για το σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα.
Στ. Ξεκαλάκης: Σήμερα το απόγευμα (19:00, ξενοδοχείο REX), μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους προοδευτικούς πολίτες της Καλαμάτας και να συζητήσουμε από κοινού για το πως θα διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα θέσουν την Προοδευτική Παράταξη ξανά πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Η επίτευξη του στόχου είναι σε άμεση συνάρτηση με το βαθμό εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στα παραταξιακά δρώμενα. Μόνο τότε το εγχείρημα θα λάβει την ανθρωποκεντρική διάσταση που αρμόζει στον εκφραστή του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στα προβλήματα του Λαού και να καταστούμε ενσαρκωτές των ελπίδων του για ένα καλύτερο αύριο.
Δημοσιογράφος: Πυκνώνουν οι γραμμές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με νέες προσχωρήσεις βουλευτών και στελεχών, ωστόσο το εγχείρημα της Κεντροαριστερά καθυστερεί. Που υπάρχει το πρόβλημα;
Στ. Ξεκαλάκης: Η ανασυγκρότηση της Παράταξης αν περιορισθεί σε συγκολλήσεις ή διευθετήσεις κομμάτων, μεταγραφές ή προσχωρήσεις στελεχών θα είναι μια αλυσιτελής διαδικασία που περισσότερο θα θυμίζει κακέκτυπο της Ένωσης Κέντρου ή της Ενωμένης Αριστεράς.
Ζητούμενο σήμερα είναι η γεφύρωση του χάσματος που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί και επιθυμούν μέσα από τη δουλειά και τη δράση τους να το επαναφέρουν σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Αυτό είναι το ζητούμενο, η εκπροσώπηση των μη προνομιούχων της νέας εποχής και η αναδόμηση της μεσαίας τάξης. Αν το πετύχουμε, τότε κανένα πρόβλημα!!!
Δημοσιογράφος: Σε συζητήσεις που γίνονται σε εσωκομματικό επίπεδο, υπάρχει ένα ζήτημα με την εκλογή αντιπροσώπων τις ποσοστώσεις από τις «συνιστώσες» και άλλα τέτοια. Θα θέλατε να ξεκαθαρίσετε τον τρόπο συγκρότησης του ιδρυτικού συνεδρίου;
Στ. Ξεκαλάκης: Για τον οδικό χάρτη του συνεδρίου έχει οριστεί ομάδα εργασίας που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες και θα τις φέρει προς διαβούλευση και πολιτική επικύρωση στα θεσμικά όργανα των σχημάτων που συγκροτούν τη Συμπαράταξη.
Ζητούμενο είναι να οδηγηθούμε σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο με συμμέτοχη την κοινωνία, που θα απηχεί στις ανάγκες των πολιτών και δεν θα σχεδιασθεί για να εξυπηρετεί τα θέλω των κομματικών στελεχών.
Δημοσιογράφος: Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι το εγχείρημα καθυστερεί ή κολλάει στο ζήτημα των σχέσεων Βενιζέλου – Παπανδρέου. Έχει αντιμετωπιστεί αυτό, χωράνε και οι δύο στο νέο φορέα και με ποιους ρόλους;
Στ. Ξεκαλάκης: Κανείς δεν περισσεύει στη νέα προσπάθεια, πολλώ δε μάλλον δύο διατελέσαντες Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, έχουν πολλά να προσδώσουν σε όλους εμάς, που στα δύσκολα κρατήσαμε την Παράταξη για να συζητάμε σήμερα για την προοπτική του χώρου.
Από ‘κει και πέρα, οφείλουμε να αφουγκραστούμε τα θέλω της κοινωνίας που ζητάει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανανέωση προσώπων, νοοτροπιών, δομών και ιδεών.
Δημοσιογράφος: Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να «τσιμπάει» η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστεύετε ότι ο νέος φορέας μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την τρίτη θέση στις εκλογές;
Στ. Ξεκαλάκης: Η ιστορία της Παράταξης και οι ανάγκες της Χώρας δεν επιτρέπουν στοχεύσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα. Εν όψει των επομένων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, στόχος μας πρέπει να είναι η ανακατάληψη της κυρίαρχης θέσης στον αριστερό – προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης.
Πρέπει να καταστούμε πρωταγωνιστές των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων κι αυτό ποτέ δεν γίνεται από την 3η ή 4η θέση.
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι σχέσεις με την σημερινή ηγεσία της κεντροδεξιάς; Το όνομα «Μητσοτάκης» εξακολουθεί να προκαλεί… πολιτική αλλεργία στο ΠΑΣΟΚ;
Στ. Ξεκαλάκης: Το 2017 η πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με όρους 1965 ή 1989.
Σεβόμαστε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και το σύνολο των στελεχών όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.
Από ‘κει και πέρα, τα κόμματα κρίνουν διαφορετικά τα αίτια της κρίσης, π.χ. εμείς θεωρούμε ότι η κρίση οφείλεται στην εγκληματική διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή, και έχουν διαφορετική προσέγγιση, βάσει της ιδεολογικής τους τοποθέτησης, ως προς τις πολιτικές εξόδου απ’ αυτή.
Εμείς εν προκειμένω, στοχεύουμε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδο, μέσα από αναλογική και κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες, έτσι ώστε προοπτικά να δημιουργήσουμε ξανά τη μεσαία τάξη και να δώσουμε τη δυνατότητα στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα να βελτιώσουν τη ζωή τους και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Στοχεύουμε σε μια κοινωνία των άξιων και των αξιών.
Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τα ολιγοπώλια, δαιμονοποιεί τον δημόσιο τομέα και απευθύνεται κυρίως στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα και αυστηρά στην εκλογική της πελατεία.
Δημοσιογράφος: Πολλοί λένε ότι οι αποστάσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της σοσιαλοδημοκρατικής του στροφής, είναι πιο κοντινές, συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Ποιες είναι τέλος πάντων οι θέσεις για τις πολιτικές συνεργασίες;
Στ. Ξεκαλάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την εξίσωση των πάντων προς τα κάτω. Είναι συστατικό της πολιτικής του κουλτούρας η διαχείριση της μιζέριας, η δαιμονοποίηση του επιχειρείν, η λογική της παρεμπόδισης κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο και προοπτική σε άτομα ή παραγωγικές ομάδες.
Διακατέχεται από την αντίληψη «αφού δεν έχω την ικανότητα να προτείνω λύσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, θα τους δώσω την ικανοποίηση υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και των υπολοίπων».
Η λογική αυτή απέχει πολύ από τις αξίες και τις ιδεολογικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.
Σε ότι αφορά στο 2ο σκέλος του ερωτήματός σας περί πολιτικών συνεργασιών, εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που από το 2010 μιλήσαμε για την αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης. Αν τότε είχαμε εισακουστεί η Χώρα και οι πολίτες θα είχαν «ξεμπερδέψει» από το 1ο μνημόνιο.
Παρά τις όποιες διαφορές, στον μνημονιακό Αρμαγεδώνα που βιώνουμε, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης και να διαμορφώσουν ένα αρραγές, αξιόπιστο διαπραγματευτικό μέτωπο έναντι της τρόικας, έτσι ώστε να αποκρουστούν οι σημερινές μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις και να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι. Μια συνεννόηση που θα βασίζεται σε συγκλίσεις προγραμματικές κι όχι σε διαπραγματεύσεις για την αναλογική κατανομή των θέσεων εξουσίας, που αποτελούν λογικές θεσιθηρικές.
Δημοσιογράφος: Εν όψει της εκδήλωσης στην Καλαμάτα και λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 23 χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, που είχε εκλεγεί βουλευτής Μεσσηνίας το 1985, τι θα θέλατε να πείτε στους Μεσσήνιους φίλους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Στ. Ξεκαλάκης: Το ΠΑΣΟΚ και η Προοδευτική Παράταξη δεν είναι μόνο οι πρόεδροι, οι γραμματείς, οι ηγετικές ομάδες και οι κεντρικές επιτροπές. Είμαστε όλοι εμείς που βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τις ίδιες αγωνίες εξίσου με τον κάθε Έλληνα πολίτη.
Κανείς προοδευτικός πολίτης δεν πρέπει να απέχει απ’ αυτή την προσπάθεια.
Όλοι μαζί κάνουμε ξανά την Παράταξη δυνατή για να αποκτήσει ο Λαός προοπτική.