Η πολιτική στροφή Σουλτς γκρεμίζει τις ελπίδες Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν κρύψει στο παρελθόν ότι στηρίζουν πολλές από τις ελπίδες τους στην αλλαγή της πολιτικής της Γερμανίας που θα μπορούσε να φέρει μια πιθανή ανάδειξη του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών στην Καγκελαρία. Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς, όμως, φρόντισε να διαψεύσει αυτές τις ελπίδες με τον πιο επίσημο τρόπο.

Δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιτύχουν σταθερή ανακάμψη, «αλλά για να φθάσουμε εκεί, πολλές χώρες πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις».

AdTech AdΤο χθεσινό μήνυμα Σουλτς βρίσκεται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από την ρητορική που είχε υιοθετήσει όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τότε τασσόταν κατά της λιτότητας και υποστήριζε έντονα μια πιο επιεικής προσέγγιση προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Το 2012 όταν η κρίση του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο απόγειο της, ο Σουλτς είχε δηλώσει ότι «υπήρχε μια περίεργη κατάσταση στην Ευρώπη» όταν 26 από τις 27 χώρες ήταν υπέρ του να δώσουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα και μόνο μια ήταν κατά: Εννοούσε την Γερμανία υπό την διοίκηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Όταν ρωτήθηκε χθες για το αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται «από τον βαθμό που θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Δηλώσεις που αντηχούν τις απόψεις της Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο κ. Σουλτς θέλει να αντιστρέψει μια αντίληψη που κυριαρχεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι είναι υπερβολικά «χαλαρός» απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν ως πιο υπεύθυνους πολιτικούς την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της δημοσιονομικής πειθαρχίας έναντι της δημοσιονομικής χαλαρότητας που επικρατεί στον Ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με ένα πολιτικό βαρόμετρο που δημοσίευσε το τηλεοπτικό κανάλι ZDF την Παρασκευή, το 34% θεωρεί την Άνγκελα Μέρκελ πιο αξιόπιστη από τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της. Το 31% την βρήκε πιο συμπαθητική και το 46% πιο ικανή. Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες δείχνει ότι η υποστήριξη στο SPS υποχωρεί. Στην πρόθεση ψήφου ο συνασπισμός της Γερμανίδας καγκελαρίου παίρνει 33% και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς 31,5%.

Ο ηγέτης του SPD τάχθηκε χθες εναντίον και άλλης μιας πρότασης που είχε κάνει στο παρελθόν και η οποία έβρισκε αντίθετη την κυρία Μέρκελ: Ο λόγος για την αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης και της έκδοσης ευρωομολόγων.

Κώστας Κετσιετζής
Insider