Στο πλαίσιο της Προσυνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Το Brexit δεν πρέπει να επηρεάσει τη συνοχή και την ομαλή λειτουργία της Ένωσης. Πρέπει να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων και φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα σε αυτούς και των Ελλήνων.
Δυστυχώς οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται. Τόνισα στους εταίρους μας ότι η Ευρώπη οφείλει να ασκήσει πίεση για την επαναφορά της Τουρκίας στην δημοκρατική τάξη και στον σεβασμό των διεθνών συνθηκών.
Εύχομαι και ελπίζω ο Εμανουέλ Μακρόν να είναι σε λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η οριστική ήττα του εθνολαϊκισμού όμως προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές. Τον τερματισμό της λιτότητας, την ενίσχυση της Κοινωνικής Ευρώπης.
Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος:
Ευκαιρία να βγει η Ευρώπη πιο δυνατή, πιο ενωμένη
Δύσκολη κατάσταση το BREXIT αλλά και ευκαιρία να βγει η Ευρώπη πιο δυνατή και ενωμένη. Το μυαλό μου πηγαίνει κατευθείαν στην νέα γενιά της Ευρώπης, στους φοιτητές, στους νέους και τις νέες από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του νότου που λόγω της κρίσης αναζήτησαν και βρήκαν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τώρα χρειάζονται την στήριξη και την προστασία μας. Θεωρώ δε αυτονόητο ότι οργανισμοί της Ένωσης που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο όσες ρυθμίσεις θα κριθούν αναγκαίες για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Προσβλέπουμε στην έμπρακτη στήριξη της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
Η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα εξελίσσεται σε ένα πολύ κακό γείτονα για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν μαζί της.
Ανησυχούμε βαθύτατα για τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της, πρακτικές εντελώς αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ανησυχούμε όμως βαθύτατα και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες. Περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο. Πρόσφατο παράδειγμα το Αγαθονήσι. Ελληνικό νησί για το οποίο ξαφνικά η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις!!!
Προσβλέπουμε στην αναγκαία κοινοτική αλληλεγγύη και έμπρακτη στήριξη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεχάσει τελείως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, δημιουργώντας η ίδια σοβαρά εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Οι παρατηρητές να εξαντλήσουν τις προσπάθειες επιρροής στους χώρους τους
Ο Φρανσουά Ολάντ πάλεψε πολύ για την κοινωνική Ευρώπη. Βοήθησε πολύ την Ελλάδα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Προσβλέπουμε όλοι τώρα σε μια νίκη του Μακρόν απέναντι στην ακροδεξιά και τον εθνικολαϊκισμό, που δείχνει τα κοφτερά του δόντια στην ΕΕ.
Οι παρατηρητές καλό θα είναι να εξαντλήσουν τις προσπάθειες επιρροής στους χώρους τους. Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα πάρει ξεκάθαρη θέση ο Μελανσόν για την αναμέτρηση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της Ευρώπης.
Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ
Ανησυχούμε για τα όσα συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ, παλιά αποκαλούσαμε την περιοχή αυτή ως πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, δεν θέλουμε να ξαναπάρει φωτιά. Θα βοηθούσε ακόμα και στις μεταξύ μας συζητήσεις να μην ξεχνάμε, πως δεν υπάρχει «Μακεδονία» όπως προσπαθούν να επιβάλλουν αλλά ΠΓΔΜ με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.