Φ.Γεννηματά:Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση δημιουργεί βλάβη, προκαλεί αδιέξοδα, φέρνει καταστροφή στον τόπο

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ρ/Σ «real» και στο δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη

Σχετικά με το «κλείσιμο της αξιολόγησης»

Εμείς δεν είπαμε ποτέ «κλείστε τώρα την αξιολόγηση όπως όπως». Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ζητήσει την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης γιατί ακριβώς έχουμε δει ότι δεν είναι ικανή να κλείσει την αξιολόγηση προς όφελος του ελληνικού λαού. Και αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι απλά ότι για να εξασφαλίσει λίγο περισσότερο χρόνο στην εξουσία, έχει βγάλει μια καταδικαστική απόφαση για τη μεσαία τάξη και του ασθενέστερους συμπολίτες μας. Μια καταδικαστική απόφαση εξόντωσης, η οποία δε μπορεί να είναι για μας ούτε τελεσίδικη ούτε αμετάκλητη.

Το φωνάζουμε εδώ και ένα χρόνο ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι ικανή να οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Αυτή τη στιγμή δεσμεύεται για 3, 6 δις επιπλέον μέτρα, αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού με το βάρος να πέφτει κυρίως στη μεσαία τάξη και στους πιο αδύναμους, χωρίς να εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση και χωρίς να οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Δεν έχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο και δεν προχωρεί καμία προοδευτική μεταρρύθμιση.

Δεσμεύει τη χώρα, την αλυσοδένει και την οδηγεί σε ένα μόνιμο δίλημμα που θα είναι Grexit από τη μια μεριά και σκληρή λιτότητα από την άλλη. Αυτό δεν είναι λύση.

Για το αν υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης

Πάντα οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, ποτέ δεν έπεσαν αυτά τα μέτρα στην πλάτη του ελληνικού λαού χωρίς να υπάρχει ένα αντίκρισμα, χωρίς να υπάρχει μια βελτίωση, χωρίς να υπάρχει ένα όφελος, χωρίς να υπάρχουν ταυτόχρονα προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Σας θυμίζω ότι η ίδια έχω διαπραγματευθεί σκληρά με την τρόικα όταν ζητούσαν επί 6 μήνες να βάλουμε λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όμως στο τέλος υποχώρησαν.

Και γιατί υποχώρησαν; Γιατί καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο, μια πρόταση αναδιάρθρωσης της εταιρείας που έδειχνε ότι μπορεί αυτή η εταιρεία να κάνει εξαγωγές και στο τέλος να είναι κερδοφόρα για τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του. Και αυτή τη συμφωνία η σημερινή κυβέρνηση την έχει εγκαταλείψει και δεν ξέρω τί θα γίνει σήμερα πια με τα ΕΑΣ, με ευθύνη τους. Άρα, όταν διαπραγματεύεσαι με τεκμηρίωση, με χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένη πρόταση για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για αλλαγές, για ανάπτυξη, για νέο παραγωγικό μοντέλο τότε ναι, έχεις επιχειρήματα. Αυτή είναι η δική μας εναλλακτική πρόταση.

 

Είχαμε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης πριν κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και το επαναλαμβάνουμε διαρκώς.

Η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, το ιδανικό άμεσο σενάριο από πέρυσι για να μην υπήρχε καμία καθυστέρηση γιατί τότε ήμαστε πάλι αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία λόγω των ομολόγων που έπρεπε να πληρωθούν, θα ήταν να έχει προκύψει μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή.  Δεν το επιτρέπουν όμως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Δεν το θέλουν και με τη δύναμη που έχουν σήμερα το επιβάλλουν. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι ν’ αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να δυναμώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθοριστικά, να μειωθούν  τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

 

Για τις εκλογές

Θέλω να δω τί θα γίνει μετά από αυτές τις εκλογές, γιατί τις εκλογές εμείς δε μπορούμε να τις προκαλέσουμε. Ξέρω ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση δημιουργεί βλάβη, προκαλεί αδιέξοδα, φέρνει καταστροφή στον τόπο και αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι τί θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών. Γιατί δε θέλω να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.

Δε θέλω μια μη βιώσιμη κυβέρνηση που δε θα μπορέσει να υλοποιήσει μια εθνική γραμμή για τον τόπο και να κάνει μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Θέλω την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και λαϊκή υποστήριξη σε μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει επιτέλους μια εθνική γραμμή για τον τόπο. Το «φύγε εσύ να έρθω εγώ να γίνω Πρωθυπουργός», μεγαλώνει τα μέτρα, μεγαλώνει το πακέτο, μεγαλώνει τις δυσκολίες που έχει ν’ αντιμετωπίσει μπροστά του ο ελληνικός λαός.

Σχετικά με την συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Συμφωνήσαμε, ότι όσο η κυβέρνηση αυτή παραμένει, δημιουργεί προβλήματα και αδιέξοδα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι μετέωρη κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένη. Δεν πρόκειται να βρει συναίνεση και συνενόχους εμάς γι’ αυτές τις πολιτικές της επιλογές.

Βιώσιμη κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Είναι προφανές ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπουν να γίνει αυτό σήμερα. Διότι το αυτονόητο θα ήταν να έχει γίνει εδώ και καιρό. Αυτό είναι που ζητά ο ελληνικός λαός.

Έχουν ευθύνη για το ότι δεν έχει υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων όλο αυτό το διάστημα. Και σας υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι του ’15 η ίδια ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να μην αιφνιδιάσει με εκλογές. Να αξιοποιήσει τα 5 κόμματα και τους 250 Βουλευτές που τον στήριζαν, να διαμορφώσει μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης για να βελτιώσει αυτή την υφεσιακή και αντιπαραγωγική συμφωνία που έφερε γιατί ήταν με την πλάτη στον τοίχο μετά την τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση που έκανε μαζί με τον κ. Βαρουφάκη. Και στη συνέχεια ν’ ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και μετά να δούμε τις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζετε πολύ καλά τί έγινε στη συνέχεια.

 

Σχετικά με το ποια κόμματα θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης.

Οπωσδήποτε τα δύο πρώτα θα πρέπει να συμμετέχουν και ν’ αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο ελληνικός λαός θ’ αποφασίσει ποια θα είναι τα δυο πρώτα κόμματα μετά τις εκλογές που θ’ αναλάβουν την ευθύνη να βγάλουν με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση. Όλα θα εξαρτηθούν από τ’ αποτελέσματα των εκλογών. Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλήσουμε εμείς πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός.

 

Εθνική γραμμή

Μιλάω σε πλαίσιο αρχής και το πλαίσιο που πρέπει να υπάρξει για να βγει η χώρα από την κρίση, είναι η ευρύτατη δυνατή συνεννόηση, όχι συνεννόηση για τη συνεννόηση αλλά συνεννόηση για να υλοποιηθεί μια εθνική γραμμή. Αυτή η εθνική γραμμή δε μπορεί να είναι παρά μια εναλλακτική πρόταση στα διαρκή μέτρα που φέρνει ο κ. Τσίπρας στην πλάτη του ελληνικού λαού. Εμείς αυτό επεξεργαζόμαστε σήμερα.

Το θέμα δεν είναι να προβλέψουμε τί θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές, αλλά να πούμε στον ελληνικό λαό τί πρέπει να γίνει. Αυτό λοιπόν που εμείς κάνουμε είναι να τεκμηριώνουμε την πρότασή μας για το «σχέδιο Ελλάδα» που είναι ένα εθνικό σχέδιο που αφορά την ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό μοντέλο, πιλοτικά projects αναπτυξιακά σε κάθε ελληνική Περιφέρεια που θα λειτουργήσουν ως η ατμομηχανή για να γίνουν οι αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές που πρέπει να γίνουν και στην οικονομία και στη φορολογία και στη Δικαιοσύνη, η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και φυσικά και στο κοινωνικό κράτος. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, πολύ απλά θ’ αναπαράγεται αυτός ο φαύλος κύκλος.

Σχετικά με το αν υπάρχει διαφορετική πλατφόρμα Ευ. Βενιζέλου

Δεν έχει δώσει καμία διαφορετική πλατφόρμα, όσες φορές έχω ακούσει τον κ. Βενιζέλο να μιλά δημόσια, μιλά ακριβώς εντός της γραμμής που έχει χαράξει αυτή τη στιγμή η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η ουσία της τελευταίας τοποθέτησης του κ. Βενιζέλου ήταν ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Δεν νομιμοποιούνται να δεσμεύουν τη χώρα με νέα μνημόνια τα οποία μάλιστα δεν έχουν και καμία χρηματοδότηση. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εδώ και μήνες.

Δεν υπάρχουν σύννεφα στη σχέση μας και αυτή τη στιγμή για μένα προτεραιότητα έχει η ενότητα του χώρου. Ο κ. Βενιζέλος είναι ένα ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο άνθρωπος που κράτησε το ΠΑΣΟΚ ζωντανό στα πολύ δύσκολα, σας θυμίζω ότι εγώ ήμουν τότε εκπρόσωπος Τύπου και αυτή τη στιγμή συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια. Και πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια.

 

Για τις κατηγορίες Σ. Θεοδωράκη περί «αποστασίας» Βουλευτών

Δε θα σχολιάσω χυδαιότητες, αλλά νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει να κοιτάζεται στον καθρέφτη και κάποια στιγμή να κάνει την αυτοκριτική του. Δεν κάνω κανένα σχόλιο γι’ αυτά τα πράγματα.

Για τις επιθέσεις της κυβέρνησης στον Κώστα Σημίτη.

Εγώ θα σας πω κάτι: Για κάθε μνημόνιο που φέρνει αυτή η κυβέρνηση έχει πακέτο και μια Εξεταστική και για κάθε αντιλαϊκό μέτρο που αποκαλύπτεται, έχει ως αντίμετρο τη σκανδαλολογία. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει μια τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης αλλά δε θα τα καταφέρει.

 

Σχετικά με τη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου

Η συνεργασία είναι άριστη και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι τώρα που πήγα στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, βλέπω ότι τα στελέχη μας είναι πολύ πιο μπροστά από τις κινήσεις που έχουμε κάνει εμείς ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υπάρχει όσμωση στη βάση και υπάρχει ανακούφιση γιατί η ενότητα είναι η βάση και για τη διεύρυνση και για την ανανέωση. Και το σύνθημά μας είναι «ενότητα, διεύρυνση, ανανέωση». Επιστρέψαμε. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Και δυναμώνουμε καθημερινά.

 

Για Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση

Εμείς έχουμε την πόρτα μας ανοιχτή, δεν την κλείσαμε σε κανέναν, η διεύρυνση είναι μια διαδικασία συνεχής, το συνέδριό μας με μπροστά, στα τέλη Ιουνίου και μετά το συνέδριο ακόμα οι συζητήσεις είναι ανοιχτές. Όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να συνδιαμορφώσει τον οδικό χάρτη των εξελίξεων.