Εισήγηση Τζελέπη στο Νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις των διατάξεων της δασικής Νομοθεσίας»

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης ως εισηγητής στο Νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις των διατάξεων της δασικής Νομοθεσίας» στη συζήτηση επί της αρχής του Νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Δευτέρας 10-4-2017 τόνισε τα παρακάτω:

«Μεγάλη Εβδομάδα, βδομάδα των παθών. Μετά όμως και την δημοσιοποίηση της Συμφωνίας για την Δεύτερη Αξιολόγηση με όρους «συνθηκολόγησης ηττημένου» αυτός που σταυρώνεται για άλλη μία φορά από τα τραγικά λάθη της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι, δυστυχώς, ο ελληνικός λαός. Και πραγματικά αναρωτιέμαι: από την επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης και την αποκατάσταση των μισθών που πάμε σήμερα; Περικοπή συντάξεων και εξαφάνιση του κατώτατου μισθού των 580 ευρώ με την μείωση του αφορολόγητου κάτω των 6.000 ευρώ; Δυστυχώς, για εσάς τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα διαρκούν λίγο…..Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι είστε για ακόμη μία φορά «εθνικά υπερήφανοι» για αυτήν την απόλυτη καταστροφή. Ζούμε από χθες στιγμές απόλυτου παραλογισμού και παραφροσύνης. Και ειλικρινά διερωτώμαι, δεν έχετε κουραστεί επιτέλους να κοροϊδεύετε με τόσο άκομψα κακότεχνο τρόπο πρώτα τους δικούς σας εαυτούς, κύριοι της Συμπολίτευσης και στη συνέχεια τον ελληνικό λαό;»

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, «το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι κρίσιμο, και πολιτικά και κοινωνικάΠολιτικά, τα δάση μας είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος, είναι πυλώνας της αγροτικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Σε κοινωνικό επίπεδο, το ζήτημα των δασικών χαρτών αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα.  Είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες γης είτε αγρότες αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, τουριστικά καταλύματα και όσοι άλλοι ταλαιπωρούνται με τον τρόπο που κάνατε τις αναρτήσεις. Κύριε Υπουργέ,  τον Σεπτέμβριο αντί να εφαρμόσετε το Νόμο που ίσχυε για τους δασικούς χάρτες, ψηφίσατε νέο Νόμο παρά τις αντιρρήσεις μας, και τελικά αυτό που καταφέρατε ήταν να δημιουργήσετε πανικό και να εξοργίσετε τους πολίτες. Τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά. Θα σας πω ενδεικτικά τα εξής: Ο περιορισμένος χρόνος για την υποβολή ενστάσεων, το υψηλό κόστος παραβόλου για την υποβολή της ένστασης, το υψηλό κόστος της αχρείαστης  μελέτης βιωσιμότητας  για κάθε αγροτεμάχιο που θα άλλαζε χρήση. Το υψηλό κόστος, για την απόκτηση χρήσης σε αγροτεμάχια που η αξία τους και η αξία της παραγωγής ήταν μικρή. Την απουσία σχεδίου διαχείρισης των ενστάσεων και την έλλειψη των κατάλληλων υποστηρικτικών γραφείων στους Νομούς της χώρας. Την απουσία ενημέρωσης των δασικών χαρτών πριν την ανάρτησή τους, με τα συμπληρωματικά στοιχεία όπως τα στοιχεία των εποικιστικών αρχείων των αναδασμών, των σχεδίων οικισμών και πόλεων και φυσικά των στοιχείων του ΟΣΔΕ  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Τι αποδείχτηκε; Ότι για μια άλλη φορά «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ότι όταν κανείς βιάζεται πάρα πολύ, κάνει λάθη πολλά και σημαντικά. Αυτά τα λάθη έχουν φέρει με την πλάτη στον τοίχο τους Έλληνες αγρότες, τους οποίους έχετε στοχοποιήσει προκλητικά με την πολιτική σας, αφού με το ασφαλιστικό δημιουργήσατε έναν δεύτερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, δίπλα στο μηχανισμό της εφορίας, ήρθατε τώρα με τους δασικούς χάρτες και βάλατε έναν τρίτο εισπρακτικό μηχανισμό για να αρμέξετε ότι έχει απομείνει. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, αυτά είναι τα αποτελέσματα της πλήρους διαχειριστικής ανεπάρκειας της Κυβέρνησής σας.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει. Δεν θα μπορούσαν πριν την ανάρτηση των χαρτών να εξαιρεθούν από τις δασικές εκτάσεις, τα αγροτεμάχια που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια; Βεβαίως και θα μπορούσαν, αν εφαρμόζατε τη διάταξη του Nόμου 4280/2014 που έλεγε ότι εξαιρούνται όλα τα αγροτεμάχια που επιδοτούνται με βάση την ενιαία αεροφωτογράφιση που έγινε το 2007 και είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις δασικές εκτάσεις, τα σχέδια πόλης; Θα μπορούσαν αν γινόταν χρήση των χαρτών ή αν είχε ζητηθεί από τις πολεοδομίες να δώσουν τα όρια οικισμών και των σχεδίων πόλεων και απλά να τα τοποθετήσετε πάνω στα υπόβαθρα.

Αυτή τη διαδικασία δεν την βγάζω από το μυαλό μου. Είναι μια διαδικασία που είχε προβλεφθεί στο προηγούμενο πλαίσιο. Εσείς, όμως, αλλάξατε τη διαδικασία ελέγχου και τα δασαρχεία έμειναν χωρίς υποστήριξη και δεν έκαναν τίποτα.

Το σημείο, όμως, που είναι για γέλια και για κλάματα, βρίσκεται στη διάταξη που αλλάξατε τον Σεπτέμβριο για το τίμημα εξαγοράς των αγροτεμαχίων για γεωργική χρήση. Θα σας θυμίσω τι κάνατε. Καταργήσατε το συμβολικό τίμημα που προέβλεπε ο νόμος του 2014, με το υψηλό τίμημα επένδυσης τουριστικού χαρακτήρα, κάνοντας ασύμφορη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους την εξαγορά και σήμερα έρχεστε και μειώνετε ξανά το ποσό αυτό, γυρνώντας στη λογική του 2014, με την οποία και συμφωνούμε.

Το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Με το νόμο 3889 επενδύθηκαν 37 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες δασικών χαρτών και εκπονήθηκαν οι δασικοί χάρτες για το 50% της έκτασης της χώρας σε 22 Νομούς, θεωρήθηκαν από τα δασαρχεία και περίμεναν την κύρωσή τους. Σήμερα έχουν κυρωθεί με αυτή τη διαδικασία 72 χάρτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά είχαμε κυρώσει περίπου 934.000 στρέμματα δασικούς χάρτες. Βρήκατε τη διαδικασία σε εξέλιξη και δύο χρόνια έμεινε παγωμένη. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα και, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να τονίσω ότι προκύπτει θέμα ισονομίας όσον αφορά τις 22 περιοχές που έχουν ήδη κυρωθεί. Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα να επανακυρωθούν αυτές οι περιοχές με τις νέες διατάξεις, διότι τότε θα έχουμε δύο κατηγοριών πολίτες.

Προσφιλής σας η τακτική του «ψηφίζουμε» και μετά «ξεψηφίζουμε»…Καταγγέλλετε το ΠΑΣΟΚ και μετά υιοθετείτε μέτρα που λέτε πως εσείς τα σκεφτήκαμε.

Διαφωνούμε, επίσης κάθετα με την δική σας μπακαλίστικη λογική και τον τρόπο που Νομοθετούμε σε πολύ σοβαρά αναπτυξιακά Νομοσχέδια, όπως το συγκεκριμένο. Δεν μπορούν όλα αυτά τα Νομοσχέδια να έχουν την μορφή του επείγοντος γιατί έτσι ούτε διαβούλευση γίνεται, ούτε μπορούν να τοποθετηθούν οι φορείς. Ούτε επίσης μπορούμε να δεχτούμε το να ψηφίζετε και να ξεψηφίζετε κάθε φορά. Αυτό το θέατρο του «παραλόγου» πρέπει να σταματήσει επιτέλους κάποια στιγμή από την δική σας την πλευρά.