Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ψήφισης των επώδυνων μέτρων για την περίοδο 2019-2020. Παρά το γεγονός ότι ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένει διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία – αφού φαίνεται να έχει εμπεδωθεί η αντίληψη που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός τη Μ. Τετάρτη στη Βουλή και μία μέρα αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους», δηλαδή όσο πιο αργά μπορεί η κυβέρνηση, για να παραμείνει στην εξουσία – οι αντίρροπες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει και σχηματοποιούνται.
Χαρακτηριστικότερη έκφραση όλων αποτελεί η «ομάδα των 53», της οποίας μάλιστα άτυπος επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συγκεκριμένη ομάδα, με 12 στελέχη της και τον Νίκο Φίλη, ο οποίος δείχνει πλέον να έχει προσαρτηθεί και εκείνος στο γκρουπ των 53, παρουσίασε κείμενο με διακριτές απόψεις και αντιλήψεις για τη συμφωνία και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού και του κ. Τσακαλώτου για να μη φτάσει το εν λόγω κείμενο να μπει σε ψηφοφορία αντιπαραθετικά με την απόφαση της Κ.Ε.
Παρόλα αυτά, το κείμενο υποστηρίχθηκε επίσημα από την «ομάδα των 53», με την επισήμανση μάλιστα ότι τα στελέχη δεν ζητούν εκλογές, αλλά δεν τάσσονται και υπέρ της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πάση θυσία, απαιτώντας «αριστερή στροφή». Παράλληλα, άσκησαν σφοδρή κριτική σε συγκεκριμένους υπουργούς για το (μη) έργο τους, υποδεικνύοντας έτσι στον πρωθυπουργό αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Η τάση αυτή, η οποία εξελίσσεται σε κύριο εσωκομματικό πόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ουσιαστικά και έκφραση εσωκομματικής αντιπολίτευσης – μολονότι οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν διεκδικούν τέτοιο ρόλο. Είναι έτσι φανερό πως συν τω χρόνω ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται απέναντι στο ίδιο του το κόμμα, αφού από την «ομάδα των 53» δείχνουν να θέλγονται και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως, εκτός του κ. Φίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης – αν και προς το παρόν κρατούν μια πιο ουδέτερη και θεσμική στάση.
Το γεγονός εξάλλου ότι οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου δεν δείχνουν να βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους – παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαψεύσεις – είναι ενδεχόμενο να πυροδοτήσει εξελίξεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των μέτρων. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι και οι 53 δεν δείχνουν διατεθειμένοι να σιωπήσουν, αλλά αντιθέτως στο εξής θα περιφρουρήσουν το ρόλο τους ως φωνή «αριστερής συνείδησης» στην Κουμουνδούρου…
Του Αιμίλιου Περδικάρη, στο thecaller.gr