Αν κάτι αποδεικνύει το κείμενο των «13» του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στην ΚΕ είναι ότι στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε εσωτερική διαμάχη με τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις, αλλά και την πορεία της παράταξης.
Και μπορεί για μια ακόμα φορά βουλευτές και κόμμα να φαίνονται διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν φοβούμενοι σε περίπτωση διαφοροποιήσεων αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο κοινή είναι η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς σε δυνάμεις και εφεδρείες. Αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή για την νέα εμφάνιση της (υπο)ομάδας των 53 που υπέγραψαν το τρισέλιδο κείμενο. Επιδίωκαν μεταξύ των άλλων να καταδείξουν πώς για να γίνει πράξη η βεβαιότητα του Αλέξη Τσίπρα ότι η χώρα αφήνει πίσω της τα μνημόνια χρειάζεται και η συμμετοχή της κοινωνίας. Και στο πεδίο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά διαρκώς απώλειες σε δυνάμεις και εφεδρείες.
Η συζήτηση με το δίλημμα « ή με τα μνημόνια ή τον λαό» δεν είναι άλλωστε καινούργια. Αποτέλεσε «διελκυστίνδα» και εντός των συνεργατών του Πρωθυπουργού, αλλά και βουλευτών το προηγούμενο διάστημα. Οι θιασώτες της μιας άποψης επέμειναν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πιει έως τέλος το δηλητήριο του μνημονίου ώστε στην συνέχεια η ανακάμψη της οικονομίας να δικαιώσει (με τα απαραίτητα πολιτικά οφέλη) την τακτική της. Η άλλη πλευρά εμφανίζονταν σταθερά υπέρ των πρόωρων εκλογών προκειμένου να διασωθούν αυτά που σώζονται.
Προς τη λύση των εκλογών θεωρήθηκε από πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι κινείται και το κείμενο των 13 που προειδοποιούσε ότι τελικά «ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός». Και μπορεί οι εξηγήσεις του Νίκου Φίλη, αλλά και άλλων που έβαλαν την υπογραφή τους να ήταν ότι πρόθεση τους είχαν να αναδείξουν τη λαική ισχύ, ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν οδηγούσαν μοιραία σε εκλογικό προσκλητήριο.
Για τον πρώην υπουργό Παιδείας δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που περιέγραψε το αδιέξοδο που βιώνει η παράταξη. Εν μέσω της εξαντλητικής διαπραγμάτευσης κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε προβλέψει προκαλώντας θόρυβο ότι αν η κυβέρνηση πάρει νέα μέτρα «θα είναι ακόμη ένα σημείο το οποίο ο αντίπαλος θα το χρεώσει στην πολιτική αναξιοπιστία μας».
«Όλα μπορείς να τα κάνεις αν είσαι ειλικρινής και τίποτα δεν μπορείς να κάνεις αν ο άλλος σου λέει ότι κοροϊδεύεις τον κόσμο» υπογράμμιζε.
Στη ίδια γραμμή κινούνται και άλλα μέλη της ομάδας των «53»
«Δεν τίθεται ζήτημα καταψήφισης» σημειώνουν εξηγώντας ότι «αποτελεί μονόδρομο εδώ που φτάσαμε». Δεν κρύβουν όμως ότι η απόσταση της κυβέρνηση με τις κοινωνικές ομάδες από τις οποίες στηρίζονταν διευρύνεται και κατά συνέπεια δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω «φτωχοποίηση».
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αναδείξουν το πολιτικό τους άλλοθι έναντι της κεντρικής τάσης της ΚΕ τονίζουν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν αποτελεί επιλογή του.
Όπως άλλωστε σημειώνετε από το “thetoc.gr”, παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και βουλευτές του κόμματος που δεν ανήκουν στους 53 πλην όμως βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία να εξηγήσουν στο ακροατήριο τους ποιά θα είναι τα οφέλη από την αιματηρή περικοπή σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Πρώην υπουργός της κυβέρνησης ομολογεί ότι η «τούμπα» του Καλοκαιριού του 2015 ήταν επιβεβλημένη και εξηγήσιμη διότι υπήρχε ο κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του οικοδομήματος. Το ίδιο και το τρίτο μνημόνιο που ακολούθησε. Τώρα όμως είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο ακόμα και όταν υπάρχει το αντιστάθισμα των αντίμετρων.