Κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά για την πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. Ωστόσο διαφώνησαν μέλη του πολιτικού Συμβουλίου, ο γραμματέας της Κ.Ε Στέφανος Ξεκαλάκης και ο βουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που πρότεινε τη διαδικασία του Επινέ, όπως δηλαδή είχε συγκροτηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ?70, το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των μελών της Κ.Ε τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, αλλά τα περισσότερα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος αντέδρασαν, λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αποχωρώντας και μένοντας μόνο όσοι διαφωνούσαν.
Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Γεννηματά οι σύνεδροι θα είναι 1.500 διορισμένοι από τα κόμματα που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και 1.500 θα είναι κοινής αποδοχής και θα έχουν θεσμικό χαρακτήρα ως αιρετοί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα κ.α. Οι περισσότεροι ομιλητές συμφώνησαν με αυτή την πρόταση, όμως άποψη διαφορετική εξέφρασαν τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου Αναστασίου Έλενα, Ζαρπαλάς Σωτήρης και Σπυρόπουλος Ανδρέας.
Νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της είπε ότι «στο Συνέδριο φυσικά, θα είναι παρόντα όλα τα ενεργά και καταξιωμένα στελέχη των κομμάτων και των φορέων της Συμπαράταξης.
Τι αναφέρει η απόφαση που εγκρίθηκε:
“Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
- Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
- Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
- Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.
Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.
- Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.
- Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:
(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα
(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,
(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.
(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.
- Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.
Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.
- Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί. Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων. Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων.
Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας. Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.”