Αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι το 35,7% του πληθυσμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως αυτή καταγράφηκε την περίοδο 2015-2016.
Σε χειρότερη θέση βρίσκονται μόνο οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Πάντως, παρατηρείται το παράδοξο η χώρα μας να είναι μεταξύ αυτών που φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερα για το κοινωνικό κράτος, με δαπάνες ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.
Μόνο καλή δεν δείχνει η κατάσταση και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να στερείται της απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης. Εδώ η Ελλάδα παίρνει τη δεύτερη θέση στην Ευρωζώνη, με την Εσθονία, με 12,7%, να έχει την πρωτιά.
Επίσης, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη Νομισματική Ένωση. Όπως αναφέρει η έρευνα, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.