10 προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό

10 προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, κατέθεσε ο εισηγητής στην επιτροπή για τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου,  βουλευτής Γ. Αρβανιτίδης.

Οι προτάσεις:

  1. Για την ένταξη μιας επιχείρησης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό να χρειάζεται μία κερδοφόρα χρήση (λειτουργικά κέρδη) τα τελευταία 5 χρόνια (αντί για 3 που προτείνει το νομοσχέδιο) και να λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν είχε κερδοφορία.
  2. Να θεσπιστεί για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες Ειδικός Ακατάσχετος Λογαριασμός σύμφωνα με την τροπολογία που καταθέσαμε στις 14.12.2016 και θα καταθέσουμε εκ νέου στο παρόν νομοσχέδιο.
  3. Να συμπεριληφθεί στο Μητρώο Συντονιστών το σύνολο των Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  4. Να εισαχθεί διαδικασία Διαμεσολάβησης με εκτελεστό και δεσμευτικό για τα μέρη περιεχόμενο, ώστε να αποκτήσει νόημα, μεταξύ άλλων, και η διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη, όταν ο τελευταίος οφείλει πάνω από το 85% των υποχρεώσεών του σε έναν και μόνο πιστωτή.
  5. Να επικυρώνεται το πρακτικό συμφωνίας με απλή κατάθεση στην γραμματεία του δικαστηρίου, ή έστω με διάταξη δικαστή, όπως γίνεται για τη σύσταση σωματείου και την έκδοση κληρονομητηρίου.
  6. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους συνοφειλέτες και εγγυητές δανείων οι οποίοι δεν σχετίζονται με την λειτουργία της επιχείρησης.
  7. Να δοθεί δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό των ελευθέρων επαγγελματιών με την κανονική διαδικασία, ώστε να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους προς πιστωτές, προμηθευτές, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
  8. Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και σε αγρότες – κτηνοτρόφους – αλιείς, σύμφωνα με την πρότασή μας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  9. Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και για όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών πριν την 01.07.2016.
  10. Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό (ως Δεύτερη Ευκαιρία) και σε όσες επιχειρήσεις προχώρησαν από το 2009 και μετά σε διακοπή εργασιών, είναι εγγεγραμμένες ακόμα στο ΓΕΜΗ και τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες αυτών εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Αν οι παραπάνω προτάσεις γίνουν αποδεκτές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει το Νομοσχέδιο.