Το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

ΠΔ 129/2025ΦΕΚ Τεύχος Δ 194/15.04.2025
Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

Με το ως άνω ΠΔ οριοθετούνται όσοι οικισμοί δεν έχουν οριοθετηθεί, είτε το όριό τους επανεγκρίνεται, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς:

α) Με πληθυσμό άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ανεξαρτήτως του χρόνου δημιουργίας τους,

β) οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 1337/1983,

γ) οι οποίοι εμπίπτουν σε παραθεριστικές παραλιακές περιοχές, οι οποίες έχουν καθοριστεί μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) των νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής.

Αφορά αυτοτελείς οικισμούς με την απογραφή 1983 που ήταν κάτω των 2.000 κατοίκων και εξακολουθούν να είναι κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν εμπίπτουν σε παραθεριστικές παραλιακές περιοχές, οι οποίες έχουν καθοριστεί μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) των νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής.

Κατηγοριοποιεί σε Περιαστικούς, Παραλιακούς, Ημιορεινούς, Πεδινούς, Τουριστικούς, Παραδοσιακούς, Αξιόλογους, Ενδιαφέροντες και Απλούς (συνεκτικούς, διάσπαρτους, δυναμικούς, μικρούς, μεσαίους και μεγάλους)

Προσδιορίζει τα Στοιχεία εκτίμησης για τα όρια (πολυγωνική γραμμή) και τις Ζώνες οικισμού.

Καθορίζει τις Γενικές διατάξεις της οριοθέτησης του οικισμού.

Θέτει τα Κριτήρια αποκλεισμού από την οριοθέτηση.

Προσδιορίζει Διαδικασία οριοθέτησης.

Επιβάλλει Περιεχόμενο φακέλου μελέτης οριοθέτησης.

Απαριθμεί όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (Αρτιότητα, Μέγιστο ποσοστό κάλυψης και συντελεστής δόμησης, Μέγιστο ύψος κτιρίων μέγιστος αριθμός ορόφων, Γραμμή δόμησης, Θέση κτιρίου στο οικόπεδο, Οικοδομησιμότητα και Γραμμή δόμησης παραλιακών οικισμών

Ορίζονται ανά κατηγορία και περίπτωση οικισμού, οι χρήσεις γης.

Ειδικοί όροι δόμησης των οικισμών καθορίζονται με το π.δ. οριοθέτησης οικισμού στο πλαίσιο ΤΠΣ, ΕΠΣ ή αυτοτελούς π.δ.

 

Ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

Με το Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 (ΦΕΚ Δ’ 194/15.04.2025) με τίτλο «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης», θα αλλάξουν τα δεδομένα για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, με κίνδυνο την απαξίωση τους περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα, εκτός ορίων των οικισμών αυτών, που αποτελούν το 80% των οικισμών της χώρας (10.000 οικισμοί), θα τεθούν τα ακίνητα που κείνται εκτός των ορίων τους όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί πριν τις 14.03.1983, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 1337/1983 γνωστού και ως «Νόμου Τρίτση», με άμεσο κίνδυνο εκτάσεις γης που σήμερα αποτελούν άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα να μετατραπούν σε μη οικοδομήσιμη εκτός σχεδίου γη.

 

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο των διατάξεων του ΠΔ 129/2025 – ΦΕΚ Τεύχος Δ 194/15.04.2025

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)



Πηγή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ