Την προεκλογική δέσμευση για χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού θα κάνει πράξη η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Στόχος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ρύθµιση να περάσει µε την απαιτούµενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόµενες εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα προηγηθεί διαβούλευση µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ενώ θα κατατεθεί µε ξεχωριστό νοµοσχέδιο, όχι μαζί δηλαδή, µε τον εκλογικό νόµο που θα καταργεί την απλή αναλογική, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σαφή θέση για το εάν θα τον επιψηφίσει ή θα τον καταψηφίσει.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο τους ομογενείς που έχουν φύγει από την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά και περίπου 500.000 πολίτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τα χρόνια της κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα δύο «κλειδιά» της κυβερνητικής πρότασης που διαμορφώνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι η δυνατότητα της λεγόμενης επιστολικής ψήφου και η «ισότητα» της ψήφου των αποδήμων με εκείνη των Ελλήνων του εσωτερικού.
Η πρόταση για ισότητα της ψήφου οδηγεί στη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν την ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν κανονικά και η ψήφος τους να προσμετρείται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κατατεθεί χωριστά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ώστε να αποτελέσει μια ευκαιρία για ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων. Δεν είναι δυνατό να αποκλείεται στην Ελλάδα αυτό που έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλες οι άλλες χώρες. Κι ούτε να επικρατεί η ταξική αντίληψη που θέλει να ψηφίζουν μόνο όσοι έχουν τη οικονομική δυνατότητα να έρχονται στη χώρα» τόνισε στο Έθνος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.