Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ, ALPHA 9,89, στην εκπομπή «Καθαρές κουβέντες» με τον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο
Για την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για το μοντέλο ασφαλούς ανοίγματος της χώρας:
- Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως υπάρχουν ανακοινώσεις, ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά της πανδημίας του κορωνοιού. Παρόλα αυτά όμως για την πλήρη ανοσία του γενικού πληθυσμού, θα περάσει ακόμα μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Με δεδομένο ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει όπως φαίνεται να παρουσιάζεται κατά κύματα – ήδη μιλάνε για το τρίτο κύμα της πανδημίας – το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση ενός διαφορετικού μοντέλου για το πώς θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να «ανοίξει» η χώρα.
- Η γενική παραδοχή της πρότασης μας είναι ότι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε γενικά και οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα που έχει κάθε περιοχή της χώρας. Λέμε απλά πως οι συνθήκες π.χ. στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες στο Ηράκλειο της Κρήτης ή στην Κω ή στη Ζάκυνθο ή σε άλλα νησιά.
- Τι λέμε λοιπόν. Μόλις κλείσει ο κύκλος της δεύτερης καραντίνας, προτείνουμε έναν μαζικό σχεδιασμό για τεστ σε όλο τον πληθυσμό, έτσι ώστε με βάση αυτά τα τεστ να προσδιοριστεί το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής ξεχωριστά.
- Στη συνέχεια, με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, «στεγανοποιούμε» τους νομούς της χώρας και τα νησιά, αυστηροποιούμε τα μέτρα στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, ενώ όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, προχωράμε σε ένα απόλυτα ασφαλές άνοιγμα.
- Αυτό προϋποθέτει ένα περιορισμό των μετακινήσεων ειδικά προς τις κόκκινες περιοχές, επιτρέποντας μόνο τις μετακινήσεις για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ εντός 48ωρου. Όλα αυτά προτείνουμε να επανεξετάζονται ανά 20ημερο με επανάληψη των τεστ για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.
- Το όφελος αυτής της πρότασης είναι ότι οι περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορούν να ανοίξουν με ένα οργανωμένο σχέδιο και να μπουν σιγά-σιγά και σε μία αποτελεσματική οικονομική λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια.
Για την αυριανή απεργία:
- Από θέση αρχής ως πολιτικός χώρος τασσόμαστε στο πλευρό και των εργατικών δικαιωμάτων και των εργασιακών διεκδικήσεων. Όμως για να μπορούν οι διεκδικήσεις αυτές να είναι αποτελεσματικές πρέπει να έχουν και την αποδοχή του κοινωνικού συνόλου και της κοινής γνώμης.
- Σήμερα βρισκόμαστε σε πάρα πολύ ιδιαίτερες συνθήκες υγειονομικά – μόλις πριν λίγο ενημερωθήκαμε ότι χάσαμε άλλους 87 συμπολίτες μας και έχουμε άλλους 592 διασωληνωμένους. Αυτό από μόνο του μιλάει για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, και πρέπει όλοι μας να λειτουργούμε με βάση αυτά τα δεδομένα. Όταν μάλιστα και τα αιτήματα της ανακοινωμένης απεργίας κινούνται στη λογική της ισχυροποίησης των υγειονομικών μέτρων, υπάρχει μία αντίφαση όταν προτείνονται ως μέσο πίεσης, δράσεις και λειτουργίες, που προκαλούν συνωστισμό, επιβαρύνουν τις προσπάθειες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ευνοούν τη διασπορά του ιού.
- Είναι σημαντικό να παίρνουμε ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις, ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η κίνηση είναι άκαιρη και θα πρότεινα να επανεξεταστεί. Υπάρχουν και συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως αυτές του δικού μας πολιτικού χώρου, που πήραν τη θέση πως εν μέσω πανδημίας δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περαιτέρω την κοινωνική λειτουργία. Η απεργία μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Γιατί, δυστυχώς, τελικά, αυτές οι επιλογές εκθέτουν τα ίδια τα συνδικάτα απέναντι στην κοινή γνώμη, και ίσως και να στρώνουν το χαλί στον κ. Μητσοτάκη για να αρχίσει σιγά-σιγά τη διαδικασία απαξίωσης τους. Ας είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.