Ένας κόβει, άλλος ράβει: Μητσοτάκης και Πάιατ στα πόδια του Ζάεφ

μητσοτάκης

Κάποτε η Ν.Δ διαδήλωνε με τις εκατοντάδες χιλιάδες στα Μακεδονικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι βουλευτές της συνωστίζονταν στις εξέδρες και στις τηλεοράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τώρα όλα αυτά ξεχάστηκαν και ο Κυρ. Μητσοτάκης με μια μεγάλη “κωλοτούμπα“, στην γραμμή της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου, τόνισε, μετά την συνάντησή του με τον Ζ. Ζάεφ, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019, ότι “από την στιγμή που η Συμφωνία δεσμεύει τις δύο χώρες και είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία (των Σκοπίων), πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση”.

Την ίδια ώρα, που ο Κυρ. Μητσοτάκης έδινε όρκους πίστης στην απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο δεν ψέλλιζε ούτε μία λέξη κριτικής προς τον Ζ. Ζάεφ για τις παραβιάσεις της και το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο Ζάεφ μιλούσε κάτω από ένα μεγάλο πανό με το όνομα “Μακεδονία 25“- Πως θα κάνουμε ισχυρότερο το έθνος μας– αλλά και διαβεβαίωνε την ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι θα κάνει ο’ τι μπορεί για να μεταπειστεί η γαλλική πλευρά και να μπει σε ενταξιακή τροχιά η χώρα του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Ζ. Ζάεφ συνάντησε στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, ο οποίος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της γείτονος για την αμερικανική στήριξη στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο ευρωατλαντικό μέλλον των Σκοπίων.

Φυσικά, είναι εντελώς ασύμφορη για την Ελλάδα η περαιτέρω Νατοποίηση και Νατοική κατοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι εντελώς ασύμφορη για την χώρα μας η ένταξη των Σκοπίων (καθώς και των Τιράνων) στην Ε.Ε, πράγμα που θα προκαλέσει φορολογικό και εργασιακό ντάμπινγκ με συνέπεια επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, φυγή επιχειρήσεων στη γείτονα και συχνότερες επισκέψεις Ελλήνων πολιτών για αγορές στις φθηνότερες εμπορικές πιάτσες της γείτονος.

Βεβαίως, ασύμφορη γενικότερα είναι η συνέχιση της παραμονής της χώρας μας στην μονεταριστική ευρωζώνη και την νεοφιλελεύθερη Ε.Ε της λιτότητας.

Να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι σε κάθε περίπτωση, όπως δεν λείπει ο Μάης από τη σαρακοστή, έτσι δεν ήταν δυνατόν να είναι ο Ζ. Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη και να μην σπεύσει να τον συναντήσει με ανοιχτές αγκαλιές και σε θερμότατο κλίμα, ο Γ. Μπουτάρης.

Β.Ζ


Πηγή