Τα «φάλτσα», η κεντροαριστερά, η αυτοδυναμία και η μάχη των μικρών

Μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου έχει ξεσπάσει «πόλεμος» για τα οικονομικά προγράμματα ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δυο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι πολλές και τα διλήμματα μπαίνουν επιτακτικά για τις πολιτικές δυνάμεις.

Η ΝΔ έζησε «στο πετσί της» τι σημαίνει ένα «φάλτσο» σχεδόν στο παρά πέντε των εκλογών. Η δήλωση του Σπύρου Πνευματικού, περί διαλογής ασθενών, χτύπησε πολλά «καμπανάκια» στην οδό Πειραιώς που είδαν ομοιότητες με την άστοχη τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου λίγες ημέρες πριν την 21η Μαΐου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξόργισε τους ελεύθερους επαγγελματίες και η πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως η αναφορά του για αύξηση της φορολογίας κόστισε πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα είναι χιλιάδες οι βαριά ασθενείς και οι συγγενείς αυτών που έχουν περάσει ή περνούν δύσκολες ώρες στα δημόσια νοσοκομεία. Η απομάκρυνση του κ.Πνευματικού από τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας ήταν μονόδρομος μετά την πίεση που άσκησε και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ όμως «καρδιοχτύπησαν» από την απάντηση του Νίκου Φίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε πως μπορεί ένα κόμμα να έχει στις τάξεις του έναν βουλευτή που μιλά για τουρκική μειονότητα στην Θράκη.

Ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, πως η θέση του είναι πως στην περιοχή υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα.

Αν η Νέα Δημοκρατία έχει το περιθώριο να αντέξει το «φάουλ» ενός στελέχους βγάζοντας μια «κόκκινη κάρτα» στην Κουμουνδούρου, αυτή η πολυτέλεια πλέον δεν υπάρχει.

Το θέμα της Ροδόπης και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου δεν έχει φύγει ακόμα από την επικαιρότητα. Η γαλάζια παράταξη έχει δείξει πως θα το συντηρήσει και τις επόμενες ημέρες.

Έτσι και αλλιώς, πάντως μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου έχει ξεσπάσει «πόλεμος» για τα οικονομικά προγράμματα ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί. Και ίσως να είναι μια ωφέλιμη σύγκρουση, καθώς γίνονται γνωστές περισσότερες πτυχές των πλάνων που έχουν και οι δυο για την επόμενη τετραετία.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τη Χαριλάου Τρικούπη από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έφερε στο προσκήνιο την κόντρα για την ηγεμονία στο χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «καθαρίσει το παιχνίδι» στις εκλογές που έρχονται και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μπει σφήνα και να μειώσει ακόμα περισσότερο την «ψαλίδα».

Στην πολιτική τα πάντα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για συνεργασία των δυο κομμάτων και  πλέον το κλίμα ανάμεσα στους δυο είναι «πολεμικό». Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας της συγκυβέρνησης της περιόδου 2012-2015 και από τη Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση πως η πολιτική που άσκησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία να ξεπεράσει το 40%. Το «σήριαλ» στην κεντροαριστερά αναμένεται να έχει πολλές συνέχειες.

Από την «πολυπαραγοντική εξίσωση» των εκλογών δεν βγαίνουν και τα μικρότερα κόμματα. Το ΚΚΕ θέλει να διευρύνει την επιρροή του και να πάρει περισσότερους ψηφοφόρους που ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συνεχίζει να εμφανίζεται πολύ προσιτός, δίπλα στον λαό προσεγγίζοντας τη νεολαία.

Χαρακτηριστικό ήταν και το στιγμιότυπο με την τούρτα γενεθλίων που πήγε ο ίδιος σε ένα τραπέζι νέων στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος βλέπει πως η «άντληση» ποσοστών από τη Νέα Δημοκρατία στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να συνεχιστεί και επενδύει σε αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΝΙΚΗ.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο αποκλεισμός του από τη Βουλή κάνει πιο δύσκολη την επαφή του με τον κόσμο, καθώς δεν μπορεί να διασφαλίσει πλέον λεπτά προβολής στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Και την ίδια  ώρα δέχεται επίθεση από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας που όλες οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να περνά άνετα το όριο του 3%.

Αυτό που θέλει η πρώην πρόεδρος της Βουλής αυτή τη στιγμή είναι να «καθίσει η σκόνη» που σηκώθηκε από τις υποψήφιες της που «κόπηκαν» από τις λίστες. Η ίδια εξηγεί πως ήταν συμφωνημένο και είχαν ενημερωθεί άπαντες ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην κατάταξη μετά τις πρώτες εκλογές. Το είχε αναφέρει, μάλιστα σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει.

Για τα κοινοβουλευτικά κόμματα ακολουθεί μια εβδομάδα που θα κυριαρχήσει το debate. Θα διεξαχθεί την Πέμπτη και οικονομία και υγεία αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον πολιτικών και δημοσιογράφων.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply