Φορολογικές δηλώσεις – Σε 70 ημέρες έχουν υποβληθεί μόλις 2,4 εκατ.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων – Πάνω από 265.000 ΑΦΜ έχουν λάβει επιστροφή φόρου

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με τον «αραμπά» συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παρότι η πλατφόρμα άνοιξε πιο νωρίς από ποτέ, έχουμε μπει στην 70η μέρα λειτουργίας της, έχουν υποβληθεί μόλις 2,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, έχουν πατήσει δηλαδή το… κλικ λίγο περισσότεροι από 1/3.

Μετά και την παράταση που δόθηκε απομένουν 53 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31 Ιουλίου το οποίο σημαίνει ότι χοντρικά θα πρέπει να υποβάλλονται περί τις 77.000 αιτήσεις την ημέρα όταν ο έως τώρα μέσος όρος είναι μόλις 34.000, πολύ κάτω δηλαδή από τις μισές.

Από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτει ότι:

-Περισσότερες από τις μισές δηλώσεις, το 52,3%, είναι μηδενικές.

-Το 16,9% , περίπου 410.000 δηλώσεις είναι πιστωτικές κι έχουν λαμβάνειν 341€ κατά μέσο όρο. Με βάση τα στοιχεία, σχεδόν 7 στους 10 δεν πληρώνουν φόρο.

-Το υπόλοιπο 30,8% των δηλώσεων είναι χρεωστικό. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 746.235 ΑΦΜ καλούνται να πληρώσουν 669εκατ€ φόρο εισοδήματος. Κατά μέσο όρο ένα χρεωστικό ραβασάκι ανέρχεται σε 896,5€.

Ενώ οι φορολογούμενοι δεν ….σπεύδουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές της επιστροφής φόρου. Ήδη 265.745 ΑΦΜ, περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους δηλαδή, έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί ύψους 58,1εκατ€. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό :

-Όσοι δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ούτε κι έχει δεσμευθεί η φορολογική τους ενημερότητα, παίρνουν τα χρήματα τους σε εβδομαδιαία βάση.

-Όσοι δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά έχουν φορολογικές οφειλές αλλά δικαιούνται επιστροφής φόρου, ο συμψηφισμός γίνεται κάθε πρώτη και τρίτη εβδομάδα του μήνα.

-Όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, τυχόν επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ.

-Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%

Ο φόρος εισοδήματος πρέπει να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου. Δεν αποκλείεται πάντως, όπως έγινε και πέρυσι, να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης στο τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις και με τον φορολογούμενο να διατηρεί την έκπτωση του 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Αν κάποιος επιθυμεί περισσότερες δόσεις, τότε θα πρέπει να βάλει το φόρο στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ενώ υπάρχει και η δυνατότητα των 12 δόσεων μέσω πιστωτικής κάρτας.



Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply